Două falimente într-o lună; televiziunea fostului rechin imobiliar a funcţionat vreo 5 ani în ilegalitate

În septembrie 2007, Toader BURŢILĂ (62 de ani) şi Mariana BURŢILĂ (împlineşte 61 de ani luna aceasta) i-au vândut lui Nicolai Bogdan CIHODARU (44 de ani) societatea IAŞI TV-BIT SRL (CUI: 21374830), care la acea vreme deţinea o televiziune. Şi s-ar putea spune că… de atunci „au rămas prieteni nedespărţiţi”!

Pe 14 aprilie 2016, BURŢILĂ & CO ELECTRON M.BIT SRL Paşcani (CUI: 1995760), firmă a familiei BURŢILĂ, a depus cerere de deschidere a falimentului împotriva IAŞI TV-BIT SRL, „pentru recuperarea unei creanţe reprezentând debit datorat ca urmare a derulării unor contracte de închiriere„. Pentru că debitoarea nu mai desfăşoară activitate de câţiva ani, în decembrie 2012 fiind declarată INACTIVĂ de către ANAF, procedura de citare s-a întins pe mai multe luni şi termene ale Dosarului nr.2253/99/2016, ceea ce a făcut ca sentinţa să fie pronunţată abia pe 24 mai 2017.

Judecătorul sindic Dan ARTENIE de la Tribunalul Iaşi a numit practicianul ACORD SPRL Iaşi (Dan Nistor NIŢESCU) în funcţia de lichidator judiciar provizoriu şi a stabilit data de 10 iulie 2017 drept termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 25 iulie 2017, la sediul lichidatorului judiciar (Iaşi, str.Decebal nr.22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8).

La IAŞI TV-BIT SRL, Nicolai Bogdan CIHODARU nu mai figurează ca asociat, dar acest (fost) rechin imobiliar al Iaşiului a deţinut funcţia de administrator până la intrarea în faliment. Ultimul bilanţ depus de debitoare este din 2014, datoriile raportate la finalul anului respectiv fiind de 1.625.901 lei.

S-a trezit şi Fiscul… după 5 ani!

La mai puţin de o lună de la declanşarea falimentului IAŞI TV-BIT SRL, o decizia similară a fost luată de instanţă şi în cazul TERRA IMOBIL SRL Iaşi (CUI: 12421330), firmă la care CIHODARU este unic asociat şi administrator (până la deschiderea procedurii). În acest caz, creditor este Fiscul şi cererea acestuia a fost soluţionată chiar surprinzător de repede, la o lună şi jumătate de la depunere.

În schimb, se poate spune că AJFP Iaşi s-a mişcat „ca ochiul mortului”, TERRA IMOBIL SRL fiind declarată INACTIVĂ – de aceeaşi instituţie! – în iunie 2012… şi abia după 5 ani a solicitat aplicarea Legii 85/2014, precizând că are de recuperat 242.422 lei. Sentinţa a fost pronunţată de judecătorul sindic Alexandru MIŢICĂ pe 9 iunie 2017, iar ca lichidatorul judiciar provizoriu a fost numit practicianul LICHIDATOR MASTER CONSULTING IPURL. Acesta nu a reuşit până acum să publice în BPI notificarea privind deschiderea procedurii.

În cadrul Dosarului de insolvenţă nr.3199/99/2017, judecătorul sindic a mai stabilit data de 24 iulie 2017 drept termen limită pentru înscrierea la masa credală şi a pasat lichidatorului sarcina de a stabili data şi locul pentru prima Adunarea a Creditorilor.

TERRA IMOBIL SRL nu a mai depus bilanţ din 2009, an în care a raportat 10 angajaţi, pierderi de 104.678 lei, la o cifră de afaceri de 384.581 lei, şi datorii de 1.759.204 lei.

Televiziune fără venituri şi fără angajaţi timp de 5 ani!

În 2008, în urma unui aranjament (numit oficial divizare + cesiune) cu Dan CÂRLAN (împlineşte 56 de ani luna viitoare), Nicolai Bogdan CIHODARU devine unic asociat la LAURA SRL (CUI: 1969354), firmă care deţinea o licenţă TV, aceasta fiind şi miza tranzacţiei.

În martie 2011, denumirea societăţii este schimbată în IAŞI TV LIFE SRL, acesta fiind numele televiziunii, iar Nicolai Bogdan CIHODARU preia atribuţiile de (unic) administrator de la Ernst Peter ŞINDILĂ, soţul directoarei Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Iaşi, Gina ŞINDILĂ.

La data când au fost efectuate aceste modificări şi, implicit, menţiuni la Registrul Comerţului, societatea era declarată INACTIVĂ de către ANAF, prin AJFP Iaşi, „conform OPANAF nr.2499 din 21 septembrie 2010, cu inactivare din 07.10.2010”.

Deşi firma era INACTIVĂ, deşi NU a avut angajaţi din momentul în care a fost preluată de CIHODARU, televiziunea IAŞI TV LIFE a emis fără să o întrebe nimeni „de sănătate” – CNA, de exemplu. În 2012, a fost cât pe ce să intre în dizolvare, la cererea ORC Iaşi pentru nedepunerea situaţiilor financiare anuale – Dosar nr.9199/99/2012.

Deşi măcar atunci ar fi trebuit ca CIHODARU să realizeze că (dacă te numeşti Frăsilă!) o licenţa nu poate fi mutată de pe o firmă pe alta ca orice activ neimportant, dezinteresul faţă de această firmă a continuat până în 2015, când s-a cerut şi s-a obţinut reactivarea la ANAF. Pentru a fi recativată, firma a fost nevoită să depună nişte acte/declaraţii fiscale pentru cei vreo 5 ani în care nu a trecut pe la Fisc, motiv pentru care au fost încropite nişte bilanţuri extrem de ciudate.

Astfel, pentru 2012-2015, adică 4 ani „întregi”, IAŞI TV LIFE a raportat doar cheltuieli, nu şi venituri. 4 ANI FĂRĂ VENITURI! Plus că bilanţul din 2011 este IDENTIC cu cel din 2010! Teoretic vorbim de o televiziune, nu se poate fără angajaţi ŞI FĂRĂ VENITURI. În ceea ce priveşte cheltuielile – de peste 100.000 lei în 2013 şi 2015 – cred că sunt pe baza unor facturi emise de firme controlate tot de CIHODARU… şi sigur nu au fost verificate (încrucişat) de către Fisc.

Dacă ar exista o minimă verificare din partea CNA a situaţiilor financiare ale deţinătoarelor de licenţe şi dacă reprezentanţii CNA din teritoriu nu ar fi doar nişte sinecurişti, nu s-ar înregistra astfel de situaţii. Ori firmele ar intra rapid în legalitate, ori ar rămâne fără licenţe. APROPO: există o televiziune la Neamţ care nu mai emite de vreo 9 luni, firma care deţine licenţa nu a mai depus bilanţ din 2011 – pentru că nu a desfăşurat activitate, televiziunea a emis pe firma şi pe banii altuia! – şi este declarată inactivă de mai bine de un an! Să zicem că la chestiuni fiscale nu se pricepe, dar nu trebuia ca reprezentantul pe Neamţ să anunţe CNA că televiziunea nu mai emite, pentru a-i fi suspendată licenţa?!

În cazul IAŞI TV LIFE, se poate spune că a activat în ilegalitate timp de vreo 5 ani – fără angajaţi şi fără venituri înseamnă că licenţa a fost utilizată de altă firmă decât deţinătoarea legală. Şi culmea: nici acum nu e treaba foarte clară şi în regulă pentru că firma tot nu are angajaţi şi nici nu a depus bilanţul pentru 2016. Probabil şi-a propus să îl depună peste vreo 4-5 ani, când va solicita o nouă reactivare la ANAF! (sursa foto: adevarul.ro)

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact