MEDIAFAX SA Bucureşti (CUI 6969223) este prima firmă prin intermediul căreia şi-a desfăşurat activitatea agenţia de ştiri cu acelaşi nume, fiind înfiinţată pe 7 februarie 1995. La scurt timp după împlinirea a 20 de ani (pe 6 iunie 2015), societatea intră în insolvenţă la cererea creditorului PUBLIONE MEDIA SRL (Dosar 2135/3/2015), firmă care, de fapt, face parte din Grupul de firme controlat de Adrian Sârbu. În cererea depusă la Tribunalul Bucureşti, PUBLIONE MEDIA SRL (CUI 18721751) a invocat faptul că „a acordat debitoarei mai multe împrumuturi în valoare totală de 733.000 lei care nu au fost restituite”.
Pe 18 august 2015, administratorul judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL a publicat tabelul preliminar al creanţelor, din care rezultă că datoriile MEDIAFAX SA se ridică la 87,22 milioane lei, o sumă care ridică semne de întrebare din moment ce datoriile declarate la finalul anului erau de numai 11,56 milioane lei. Totuşi, diferenţa poate fi cauzată de înregistrarea de două ori a creanţei ING BANK, atât în tabelul de la MEDIAFAX GROUP SA, cât şi în cel de la MEDIAFAX SA.
Fiscul este un sponsor generos şi în cazul acestei firme, revendicând o creanţa garantată de 927.224 lei, precum şi una bugetară de 7,69 milioane lei, cu menţiunea că 1,36 milioane lei din această sumă reprezintă creanţă „înscrisă sub condiţie suspensivă până la finalizarea inspecţiei fiscale”. Rămâne de văzut dacă inspecţia fiscală nu va descoperi şi alte datorii, cum s-a întâmplat în cazul MEDIAFAX GROUP SA, firmă la care datoria bugetară a fost suplimentată cu 43.226.414 lei! O altă creanţă sub condiţie suspensivă – de 3,64 milioane lei – este cea a Ministerului Muncii, care reprezintă o finanţare nerambursabilă obţinută de MEDIAFAX SA.
Pe lista creditorilor apare şi Adrian SÂRBU, cu 19.873,76 lei – „remuneraţie fixă lunară (rest de plată) aferentă contractului de mandat – funcţie Director General al «Mediafax» SA”. Din moment ce e un rest de plată, rezultă că Sârbu era recompensat cu peste 200 milioane lei vechi pe lună şi, culmea, nu era plătit pe drepturi de autor!
IRIDEX GROUP CONSTRUCŢII SRL a solicitat înscrierea în tabelul creditorilor cu un milion de lei, reprezentând „despăgubiri civile pentru prejudiciul de imagine creat ca urmare a afirmaţiilor denigratoare făcute la adresa creditorului în ziarul «Gândul»„. Administratorul judiciar a „fentat” cererea, motivând că ziarul „Gândul” este editat de MEDIAFAX GROUP SA, nu de MEDIAFAX SA.
Cea mai mare creanţă este deţinută de ING BANK – 69,19 milioane lei, care, chipurile, este garantată cu 4 contracte „de ipotecă mobiliară”, unul pe acţiuni, iar celelalte trei pe bunuri neprecizate. Aproape aceeaşi sumă şi aceleaşi menţiuni apar şi în tabelul preliminar al creditorilor de la MEDIAFAX GROUP SA. Probabil că una din firme a fost creditată, iar cealaltă este garant, dar administratorul judiciar nu lămureşte această problemă.
În ceea ce priveşte acţiunile la MEDIAFAX SA, acestea figurează la Registrul Comerţului ca fiind sub două sechestre şi o poprire, aplicate la cererea ANAF şi DNA. Nicio vorbă despre ING BANK.
Cel puţin unul din celelalte 3 contracte de garanţie mobiliară se referă la mărcile deţinute de MEDIAFAX SA, dar şi aici există o problemă: În Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală (BOPI) nr.7/2015, OSIM ne anunţă că s-a înscris în Registrul Mărcilor ipoteca mobiliară asupra mai multor mărci deţinute de MEDIAFAX SA, în favoarea ING BANK, „ca urmare a cererii depusă cu nr. OSIM 1018190/03.07.2015„.
Desigur, nu am nicio pretenţie de la angajaţii OSIM, că ei sunt (prost) învăţaţi să încaseze taxe şi să formuleze tot felul de refuzuri parţiale, astfel încât să câştige bani buni şi UNII consilieri în proprietate industrială, dar administratorul judiciar ar trebui să sesizeze că acea cerere a fost depusă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci DUPĂ deschiderea insolvenţei MEDIAFAX SA. În această situaţie, se pune întrebarea: mai este valabilă ipoteca mobiliară? Desigur, ING BANK ar putea spune că a încheiat contractul în 2014, dar a anunţat OSIM abia pe 3 iulie 2015. Tot atât de bine, cârcotaşii ar putea spune că s-a încheiat contractul abia după deschiderea procedurii de insolvenţă, dar a fost antedatat!
Administratorul judiciar ar trebui să lămurească această problemă, dar probabil nu o va face din proprie iniţiativă. Totuşi, indiferent de cine va primi banii în urma valorificării acestor mărci, e greu de crezut că se vor vinde cu peste 15 milioane de euro, în condiţiile actuale ale presei din România. O şansă poate ar fi, dacă vânzarea s-ar face rapid, iar cumpărătorul ar viza anul electoral 2016!
În ceea ce îl priveşte pe administratorul judiciar (acelaşi pentru MEDIAFAX SA şi MEDIAFAX GROUP SA), ar putea „medita” la un alt aspect: ce se întâmplă cu drepturile de autor cesionate PENTRU 10 ANI în favoarea MEDIAFAX (GROUP) SA de diverşi angajaţi şi colaboratori, că poate insolvenţele nu vor dura un deceniu? Cu cele care nu au fost deja transferate pe alte firme!
MEDIAFAX SA – tabel preliminar al creditorilor