Ce înseamnă „un ziar de largă circulaţie”? De ce administratorii judiciari publică documente importante doar în publicaţii locale?

Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă (numit şi Codul Insolvenţei) spune că unele documente emise în cadrul procedurilor de insolvenţă trebuie publicate „într-un ziar de largă circulaţie”.

Ce înseamnă „un ziar de largă circulaţie”?
Observ că legea nu dă o definiţie în acest sens.

Şi mai observ că unii administratori judiciari publică documentele pe care le emit în publicaţii locale. De când sunt publicaţiile locale „un ziar de largă circulaţie”?

De ce nu sar de cur în sus publicaţiile naţionale? Poate pentru că mare parte dintre ele au un tiraj sub publicaţiile locale?!

Şi care e soluţia?
După părerea mea, soluţia ar fi ca UNPIR să solicite modificarea legii, aşa cum a cerut în alte privinţe, şi să reglementeze această problemă.

De exemplu, să facă pe site-ul „Uniunii” o secţiune unde să fie postate TOATE documentele despre care legea spune că e obligatoriu să fie publicate „într-un ziar de largă circulaţie”.

Ce naiv sunt, nu?
UNPIR nu va face niciodată chestia asta.

De ce?
Ce rost are ca toţi cei afectaţi de o insolvenţă să afle că o anumită firmă a intrat sub incidenţa Legii 85/2014, să afle că se pot înscrie la masa credală… şi în calitate de creditori pot influenţa derularea procedurii.

Dacă s-ar fi dorit transparenţă în ceea ce priveşte insolvenţele, BPI-urile ar fi fost „la liber”. Să afle toată lumea că un anumit partener de afaceri a intrat în insolvenţă. Nu s-a dorit chestia asta, trebuie să plăteşti ca să afli că o firmă care te-a ţepuit a intrat în insolvenţă.

Prin urmare, o lăsăm aşa!
Administratorii judiciari publică (DACĂ publică) documentele aferente unei insolvenţe unde vor ei. Mai exact, într-un ziar foarte puţin citit. Eventual publică aceste documente după ce nu mai poţi face nimic!

…………………………….

Bănuiesc că voi fi „pomenit”, mai ales după ce voi sesiza oficial UNPIR în legătură cu această problemă, cu propunerea de a solicita modificarea legii. Nu cred că se va întâmpla mare lucru, dar încercarea moarte n-are!

Vorba cuiva: „poţi să ai o viaţă liniştită… sau una neliniştită”. Eu am ales-o pe aia neliniştită!