CE VREMURI! Cum a cumpărat BUTUCĂ fabrica de mobilă din Iaşi? Marea lui greşeală a fost că nu a vândut fabrica/terenurile în perioada boom-ului imobiliar. Acum nu îl mai înjura nimeni

Am citit în urmă cu câteva minute un text despre MOLDOMOBILA Iaşi şi mi-am adus aminte de licitaţia de la FPS în urmă căreia Adrian BUTUCĂ (foto) a ajuns patron la fabrica de mobilă din Iaşi.

În vremurile când jurnalismul „se făcea pe teren”, eu lucram la INDEPENDENTUL (de Iaşi), iar FPS (Fondul Proprietăţii de Stat) organiza licitaţii pubice… în sensul că oricine avea voie să participe. CE VREMURI!

De obicei, participau persoanele/firmele care intenţionau să achiziţioneze pachetul de acţiuni care era scos la vânzare de FPS… plus jurnaliştii interesaţi de această procedură publică.

Tot de obicei, numărul jurnaliştilor prezenţi la licitaţie era (mult) mai mare faţă de participanţii la licitaţie.

……………………….

Era prin 1997-1998, poate 1999.
Şi DA, licitaţiile pentru vânzarea acţiunilor deţinute de FPS erau anunţate public… şi nu după ce se termina licitaţia.

Dacă nu greşesc, pe vremea aceea, director FPS Iaşi era doamna Ioana DORNESCU. A murit în 2010! Să-i fie ţărâna uşoară!

Licitaţii pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de FPS la MOLDOMOBILA SA Iaşi (CUI/CIF: 1969451) au mai fost organizate până atunci de multe ori. Nu îmi amintesc exact de câte ori (nici net-ul nu mă ajută), dar cred că de cel puţin 10 ori.

Aaa…. şi se vindea un pachet minoritar (sub 50%, cred că undeva până în 40%).

Noi, jurnaliştii prezenţi la licitaţie, deja eram pregătiţi cu textul: „şi de data aceasta, nimeni nu a vrut să cumpere pachetul de acţiuni deţinut de FPS la MOLDOMOBILA SA”.

Nu a fost aşa. La licitaţie a participat PENTRU PRIMA DATA (asta garantez) ofertantul Adrian BUTUCĂ. Şi a achiziţionat acţiunile respective, CRED că urmare a unei licitaţii olandeze.

SURPRIZĂ pentru toată lumea… şi mare succes pentru FPS. A fost cumpărat pachetul de acţiuni la MOLDOMOBILA!

Jurnaliştii l-au întrebat pe BUTUCĂ de ce a cumpărat MOLDOBOBILA.

Atunci, el CHIAR a cumpărat MOLDOMOBILA, deşi nu achiziţionase pachetul majoritar, pentru că fabrica de mobilă din Iaşi fusese inclusă în Programul de Privatizare în Masă şi mare pare din acţiuni erau la cuponari. Cu 30-40% cât a luat, era „tătic”.

Şi BUTUCĂ a zis cam aşa:
E o întreprindere de tradiţie în Iaşi, doresc să sprijin fabrica de mobilă, să aibă rezultate extraordinare, mă leagă şi nişte relaţii personale. (Nu am pus ghilimele pentru e posibil să nu fi zis chiar aşa)

„Relaţiile personale” despre care a pomenit BUTUCĂ se refereau la domnul DOLHĂSCU, care era (a fost) director la fabrica de mobilă… şi socrul lui. Soacra era directoare la CEC Iaşi, sucursala de la Hala Centrală.

Şi aşa a cumpărat Adrian BUTUCĂ pachetul semnificativ de acţiuni, nu majoritar, la MOLDOMOBILA SA Iaşi. Această achiziţie nu are nicio legătură cu MOLDOMOBILA ROMANIA SA Iaşi (CUI: 14726969), această firmă a fost înfiinţată în „perioada BUTUCĂ” pentru a salva fabrica.

Nu a reuşit… să salveze fabrica! Şi eu cred că nu a reuşit pentru că s-a băgat într-o zonă necunoscută.

Legenda spune că, după ce a cumpărat fabrica, BUTUCĂ a încercat să elimine intermediarii. Adică firmele care livrau lemn pentru MOLDOMOBILA şi cele care controlau exporturile. A vrut să achiziţioneze lemnul necesar fabricii (atunci nu se producea mobilă din PAL decât în foarte mică măsură) chiar de la producători şi să exporte direct. Nu a reuşit! Era o mafie a lemnului pe vremea respectivă, nu cred că a murit (mafia).

……………….

Nu v-am povestit cum a fost cu „privatizarea” MOLDOMOBILA Iaşi ca să mă laud sau ca să „îl sparg” pe BUTUCĂ! Nu fac parte din echipa celor care încearcă să îl denigreze pentru a-i lua postul de radio!

Am povestit pentru că mi-am adus aminte… şi nici nu cred că mai sunt mulţi „supravieţuitori” ai vremurilor respective.

Cred că Adrian BUTUCĂ a greşit pentru că a încercat să menţină fabrica de mobilă. Dacă vindea terenurile fabricii în urmă cu vreo 15 ani, ar fi câştigat foarte mult… era multimilionar azi. Nu că ar fi un sărac acum, dar cred că ar fi fost cu mult mai bine poziţionat în „topul bogaţilor” din Iaşi. Dacă nu ştiţi sau aţi uitat, alături e CARREFOUR Felicia. Şi nu ştiţi ce terenuri are MOLDOMOBILA!

Nu mi-am propus ca prin acest text să îl sprijin sau să îl atac pe Adrian BUTUCĂ. Am considerat că poate interesează pe cineva modul în care se derulau licitaţiile FPS la vremea respectivă. Printr-o astfel de licitaţie TRANSPARENTĂ, Adrian BUTUCĂ a ajuns patron la MOLDOMOBILA. Este una dintre puţinele foste întreprinderi ieşene care s-a vândut „la vedere”

Faptul că el e înjurat astăzi – de foştii angajaţi, de presă, – e doar vina lui! (sursa foto: barfadeiasi.ro)

CITIŢI ŞI:
Ce vremuri! Cum „se împrumutau” angajaţii băncilor din banii deponenţilor