De mai mulţi ani, pe site-ul ANAF sunt afişate obligaţiile restante ale persoanelor juridice, acestea fiind actualizate trimestrial (aşa prevede legea). Până la finalul anului 2015, sistemul era următorul:
se publicau 8 tabele (format PDF şi Excel) cu listele restanţierilor la cele 4 bugete – de stat, pensii, sănătate, şomaj – câte două pentru fiecare buget pentru că exista o clasificare a contribuabililor în două categorii – MARI şi mici şi mijlocii.
Aceste tabele prezentau sumele totale datorate bugetului respectiv, dar şi o defalcare pe fiecare taxă/impozit, avantajul fiind că se putea observa dacă firma respectivă are şi stopaj la sursă, plus că – după valoarea de la categoria „dobânzi şi penalităţi de orice fel” – îţi puteai da seama dacă acele datorii sunt (foarte) vechi sau de dată recentă.
În afară de aceste tabele, exista şi opţiunea de căutare după numele contribuabilului (firmei), dar ŞI DUPĂ CODUL FISCAL (cod unic de înregistrare). Era o chestie extraordinară pentru că o astfel de căutare îţi întorcea un singur rezultat, cel dorit.
Ca un amănunt, lista contribuabililor mici şi mijlocii care înregistrau obligaţii restante la bugetul de stat la data de 31.12.2015 avea 2.885 de pagini, iar pe fiecare pagină sunt aproximativ 40 de restanţieri (diferă în funcţie de lungimea numelui). Lista era aşa de lungă (aproximativ 115.000 de persoane juridice – datornicii persoane fizice nu erau „popularizaţi” atunci) pentru că erau incluse şi datoriile de câţiva lei, nu exista un prag minim.
Aceste liste erau actualizate la finalul primei luni din următorul trimestru (de exemplu: lista menţionată a fost publicată la finalul lunii ianuarie 2016), operaţiune care presupunea în cel mai rău caz o „întrerupere a site-ului” de două-trei ore. Dacă nu erai foarte atent la informaţiile afişate, nici nu îţi dădeai seama că datele au fost actualizate.
Când au venit tehnocraţii la guvernare, au stricat tot acest sistem… pus la punct în câţiva ani, că nu a fost de la început bine şi frumos. S-au publicat şi restanţierii persoane fizice, au fost mutate bazele de date pe alt site, ceea ce a dus la o amendă de la DATAPROTECTION… pe scurt, s-au pişat pe sistemul existent şi l-au înlocuit cu ceva foarte, foarte prost. Din păcate, aşa e şi acum.
Acum suntem pe 17 mai 2017, până pe 25 aprilie 2017 s-au plătit taxele şi impozitele aferente trimestrului I. Dacă intraţi pe anaf.ro/restante/index.xhtml şi căutaţi orice firmă sau persoană fizică, o să aflaţi că nu are datorii peste noile praguri stabilite (detalii AICI). În realitate nu este aşa: datoriile la 31 decembrie 2016 au fost „afişate” până pe la finalul lunii aprilie 2017, când au fost eliminate din baza de date… pentru că nu mai erau de actualitate. Dar nu au fost înlocuite cu cele noi, valabile la 31 martie 2017. DE CE nu au fost înlocuite? Pentru că de această parte/secţiune a site-ului se ocupă nişte zidari. Altă explicaţie nu am. Au trecut trei săptămâni de la data limită de raportate şi plată a taxelor (25 aprilie 2017) şi informaţiile nu sunt postate pe site. Şi aşa a fost şi la actualizările anterioare, nu e acum o excepţie.
Mai mult, a fost eliminată posibilitatea de căutare după CUI (cod fiscal), adică exact cea mai bună chestie din sistem. În plus, nu mai există nici defalcarea datoriilor pe fiecare taxă/impozit, ci sunt menţionate doar accesoriile (penalităţile) şi obligaţiile fiscale contestate (în instanţă).
Prin introducerea noilor plafoane, aceste liste ale datornicilor au fost reduse semnificativ. Cu toate acestea, „zidarii” care se ocupă de site-ul ANAF nu reuşesc să introducă aceste date în trei săptămâni. Eu cred că introduc manual datornicii şi sumele restante, că altfel nu îmi explic.
Nu îmi fac speranţe că această problemă se va remedia, pentru că pare a exista o intenţie de ascundere a acestor informaţii – întâi au mărit plafoanele, acum o lălăie cu actualizările, peste vreo lună o să se plângă de un atac cibernetic… şi tot aşa. Măcar să vină şi GHIŢĂ să-şi ia REVISAL-ul înapoi, să ştim o treabă… (sursa foto: brygola.com)
NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact