COLDEA CONSTRUCŢII: Datoriile depăşesc cu 75% cifra de afaceri; refuzuri la plată de 1,28 milioane lei în ultimele 17 luni; a apărut şi prima cerere de insolvenţă

Înfiinţată în septembrie 2007, COLDEA CONSTRUCŢII SRL Cluj-Napoca (CUI: 22440762) este o firmă care în ultima perioadă se confruntă cu mari probleme financiare… deşi publicaţii cu pretenţii o prezintă drept un constructor serios şi în plină expansiune (detalii AICI).

O primă dovadă a regresului companiei clujene este evoluţia cifrei de afaceri din ultimii doi ani: 28,93 milioane lei în 2015, 13,86 milioane lei în 2016 şi 4,12 milioane lei în 2017. Chiar dacă anul trecut a fost încheiat cu profit, demn de semnalat este faptul că datoriile au crescut atât de mult încât au depăşit cu 75% cifra de afaceri, ajungând la un nivel apropiat de cel al anului 2015… când vânzările au fost de aproape 27 milioane lei.

Deosebit de interesant este şi următorul aspect: deşi declinul companiei a început în 2016 şi s-a accentuat în 2017, COLDEA CONSTRUCŢII SRL nu a avut respect faţă de partenerii de afaceri cel puţin din 2011, an în care a fost înregistrată cu (primele?) incidente la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi). Astfel, firma deţinută şi administrată de Mihai Gabriel COLDEA (nu există informaţii că ar fi vreo legătură cu „vestitul” COLDEA!) a fost raportată cu 4 bilete la ordin refuzate la plată: în iunie (două), iulie şi decembrie 2011. Nu e exclus să fi existat incidente şi înainte de iunie 2011, numai că istoricul de la CIP se furnizează doar pentru ultimii 7 ani.

Şi în anii următori, COLDEA CONSTRUCŢII SRL a refuzat bilete la ordin emise în favoarea partenerilor, dar propun să ne oprim doar la ultima perioadă, adică anul trecut şi cele aproape 5 luni din acest an. În intervalul 1 ianuarie 2017 – 29 mai 2018, societatea a refuzat la plată 20 de bilete la ordin, iar suma totală refuzată la plată se ridică la 1.283.066,52 lei.

Ultimele 3 incidente de plată au fost înregistrate pe 7 mai 2018, iar două dintre acestea poartă menţiunea „la data emiterii biletului la ordin, semnătura nu corespunde cu specimenul„, ceea ce înseamnă că instrumentele respective au fost semnate de persoane care nu aveau acest drept. În condiţiile în care biletele la ordin (formularele) nu se mai vând de multă vreme la librărie, această situaţie („semnătura nu corespunde cu specimenul”) reprezintă, de cele mai multe ori, o şmecherie a emitentului.

Neonorarea obligaţiilor de plată – cu sau fără incidente raportate la CIP – a dus la apariţia mai multor procese în care COLDEA CONSTRUCŢII SRL are calitatea de debitor/pârât, iar cel mai important dintre acestea este Dosarul nr.376/1285/2018 de la Tribunalul Comercial Cluj.

Este vorba de o cerere de deschidere a insolvenţei formulată de creditorul NEOHIT FRANC COMPANY SRL Zalău (CUI: 33667540), înregistrată pe data de 16 aprilie 2018… şi pentru care încă nu a fost stabilit primul termen de judecată. Nu e vorba că instanţa ar favoriza această debitoare, ci pur şi simplu este un stil de lucru „ardelenesc” la Tribunalul Comercial Cluj. Sunt dosare şi mai vechi, de exemplu cel al echipei de fotbal CFR CLUJ, care încă nu au primit termen de judecată.

Ţinând cont că se apropie vacanţa judecătorească, nu este exclus ca primul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă împotriva debitoarea COLDEA CONSTRUCŢII SRL să fie programat tocmai la toamnă… ceea ce poate fi un avantaj pentru unii creditori, care astfel ar avea timp să execute datornica. (sursa foto: facebook.com/COLDEAconstructii)