Creditorii revendică 36 milioane lei de la FC BRAŞOV

FC-BRASOV-bilant-w

Echipa de fotbal din Braşov, cea mai recent intrată în Liga Insolvenţei, îşi desfăşoară activitatea prin intermediul societăţii FOTBAL CLUB BRAŞOV SA (15027780). Insolvenţa societăţii a fost deschisă în 4 martie 2015, la cererea creditoarei SILNEF SECURITY SRL (CUI 18928634), firmă aflată în reorganizare judiciară.

Deşi au trecut două luni de la deschiderea insolvenţei, administratorul judiciar „CII Alexandru Cosmin Gheorghe” nu a catadicsit să publice raportul privind cauzele care au dus la deschiderea insolvenţei şi nici măcar sentinţa de deschidere a procedurii. În schimb, a încropit un tabel preliminar al creditorilor, suma admisă de administratorul judiciar fiind de peste 3 ori mai mică decât cea solicitată de creditori, situaţie care deja a dus la contestarea tabelului. Dar probabil acesta este şi scopul practicianului în insolvenţă, de a „lălăi” procedura.

Din tabelul menţionat rezultă faptul că salariaţii au de recuperat 3,6 miliarde lei vechi, cel mai afectat fiind Florentin Petre, cu o „gaură” de 55.000 lei.

Ciudat este faptul că SILNEF SECURITY SRL figurează cu o creanţă de numai 35.020 lei, în condiţiile în care deschiderea insolvenţei se poate solicita pentru minim 40.000 lei.

Surprinde creanţa foarte mare (1,36 milioane lei) deţinută de ROMAN SA, societate (aflată în insolvenţă) care a încheiat ultimii ani cu pierderi uriaşe (aproape 60 milioane lei în 4 ani) şi care are datorii de peste 140 milioane lei.

Ioan NECULAIE, cel considerat finanţatorul echipei de fotbal, nu este înscris (ca persoană fizică) cu niciun leu în tabelul creditorilor. Demn de menţionat este că acesta deţine în nume personal mai puţin de 4% din acţiunile FOTBAL CLUB BRAŞOV SA, în timp ce Municipiul Braşov (Primăria, cum ar veni) se laudă cu 8,5% din capitalul social.

Ca la mai toate insolventele din fotbal, cea mai mare datorie este către stat. În acest caz este vorba de 22,9 milioane lei, sumă pe care administratorul judiciar nu a luat-o în calcul, deşi precizează că este vorba de o creanţă admisă provizoriu.

Dacă această creanţă bugetară va fi admisă în totalitate sau în mare parte, FOTBAL CLUB BRAŞOV SA nu are altă variantă decât falimentul. Datorii de aproximativ 8 milioane euro la o societate cu venituri anuale de sub două milioane euro nu înseamnă altceva decât faliment. Desigur, şi la „Rapid” a fost şi este în continuare aceeaşi situaţie şi nu a intrat în faliment. ÎNCĂ nu a intrat în faliment, dar o eventuală retrogradare va pune punct bâlciului de acolo.

În cazul FOTBAL CLUB BRAŞOV SA, probabil că şi administratorul judiciar aşteaptă finalul campionatului, ca să ştie dacă optează pentru prelungirea agoniei (contra unui onorariu semnificativ, desigur) sau „eutanasiază” bolnavul incurabil.

Şi mai există o problemă: la Curtea de Apel Braşov este depus un apel, care se va judeca pe 19 mai 2015. Dacă se analizează creanţa sub pragul impus de lege a creditorului SILNEF SECURITY SRL, atunci s-ar putea reveni asupra deciziei de deschidere a insolvenţei. Dar, după cum se vede din tabel, sunt mulţi alţi creditori care pot cere insolvenţa.

 FOTBAL CLUB BRAŞOV – tabel preliminar al creanţelor