Dacă nu datorezi statului măcar 100.000 lei, eşti un neica nimeni! Asta este concluzia la care a ajuns Fiscul

LISTA-RUSINII

ANAF a anunţat că intenţionează să modifice regulile de publicare a listelor cu datornicii la bugetele de stat, iar noile plafoane aproape vor desfiinţa aşa-zisa listă a ruşinii. În ceea ce priveşte agenţii economici, plafonul pentru firme mici, pentru II-uri şi PFA-uri se majorează la 100.000 lei. Suma este enormă şi nu pare a exista o altă motivaţie decât dorinţa Fiscului de a ascunde numele datornicilor.

Numărul firmelor active din România este de aproximativ 750.000, în timp ce numărul II-irilor, IF-urilor şi PFA-urilor în funcţiune se apropie de 400.000. Nu am găsit o situaţie actualizată, dar sigur sunt peste 450.000 de astfel de agenţi economici cu cifra de afaceri anuală de sub 100.000 lei. Şi atunci de ce un plafon atât de mare?

Pentru că sunt informaţii publice gratuite (nu plătite, ca la Registrul Comerţului), datoriile la stat şi bilanţurile sunt verificate din prima de către un vânzător (firmă) atunci când livrează marfă cu plata la un anumit termen. Acum, dacă verifici un client şi vezi că are datorii la stat de 50.000 lei, nu îi mai dai marfă dacă nu primeşti nişte garanţii serioase. La astfel de datorii, chiar dacă cifra de afaceri este şi de peste 100.000 lei, riscul este ca firma să aibă conturile poprite, iar teoretic poate intra oricând în insolvenţă, pentru că suma minimă pentru care se poate cere aplicarea Legii 85/2014 este de 40.000 lei (nu 45.000 lei, cum „ştiu” chiar şi unii administratori judiciari).




În plus, sistemul de publicare a datoriilor include prezentarea datoriei de bază (principalul) şi a accesoriilor. Dacă accesoriile reprezintă un procent mare din principal înseamnă că datoriile sunt (foarte) vechi şi, de obicei, nu mai pot fi achitate… pentru că majorările şi penalităţile cresc foarte mult. După aplicarea noilor reguli/plafoane, astfel de datornici nu vor mai putea fi identificaţi, astfel că riscul de a lua o ţeapă creşte considerabil.

Şi în cazul celorlate firme, plafoanele sunt foarte ridicate500.000 lei pentru marii contribuabili şi 250.000 lei pentru contribuabilii mijlocii – şi impresia este că, dacă nu datorezi statului măcar jumătate de milion de lei, eşti neînsemnat pentru Fisc. Şi indiferent cât de mare este firma, de ce să fie lăsată să ajungă la datorii de jumătate de milion de lei?!

În plus, ar mai fi o temă de discuţie: aceste plafoane sunt valabile şi pentru poprirea conturilor sau alte măsuri de executare silită? Probabil că nu. Şi atunci care e logica? Altfel spus, Fiscul va popri conturile debitorului, îi va scoate bunuri la licitaţie, eventual îi va cere şi insolvenţa, dar „nu îl mai face de ruşine„! (sursa foto: digi24.ro)