În urmă cu câteva luni, reprezentanţi ai Executivului se plângeau pe la televizor că stadionul din Ştefan cel Mare nu poate fi reconstruit pentru că ar exista o problemă juridică, că are nu ştiu ce pretenţii „Asociaţia lui Nicolae BADEA”. Cred că s-a rezolvat între timp, nu mă interesează dacă DINAMO va avea sau nu un stadion nou (cred că, în buna tradiţie românească, nu va fi finalizat până la Campionatul European din 2020), dar m-am întrebat „cine e «Asociaţia lu’ BADEA» de îşi permite să blocheze o investiţie de zeci de milioane de euro?”
Vorbim despre ASOCIAŢIA CLUB SPORTIV DINAMO BUCUREŞTI (CUI: 6004508), entitate juridică „înregistrată în Registrul Asociaţiilor si Fundaţilor sub nr.52/PJ/1994”. Conform statutului, „au subscris la formarea asociaţiei un număr de 47 de persoane fizice, juridice şi instituţii ale statului„. La un moment dat, probabil pentru a se evita confuzia cu C.S. DINAMO BUCUREŞTI, numele a fost schimbat în ASOCIAŢIA CLUBUL SPORTIV „FOTBAL CLUB DINAMO BUCUREŞTI”.
A intrat în insolvenţă pe 7 iulie 2010 (Dosarul nr.32249/3/2010), la propria cerere, iar la momentul respectiv avea următorul CONSILIU DIRECTOR:
- Preşedinte: NICOLAE BADEA (foto, 69 de ani în prezent)
- Vicepresedinţi: Cristian-Ion Iftimoaie, Nicolae Berechet, Vladimir Cohn, Petre Badea
- Membri: Radu Stroe, Gheorghe Mocuţa, Marius Vorniceanu, Tudor Cearapin, Toma Zaharia, Matei-Agathon Dan, Ion Stan, Simona-Anamaria Marinescu, Marcel Popescu, Gheorghe-Apostol Ion, Florin Sandu
- Secretar general: Constantin Eftimescu
În octombrie 2010 a fost publicat tabelul preliminar al creanţelor, iar acest document prezenta o masă credală de 51.074.394,12 lei, cei mai importanţi creditori fiind:
- AFP Sector 1 – 46.228.367 lei
- MAI – CS Dinamo Bucureşti – 4.239.882,03 lei
7 ani „cu mortu’ pe masă”
De atunci au trecut mai bine de 7 ani, timp în care… procedura nu a avansat aproape deloc! Au existat şi încă mai există tot felul de contestaţii, de obiecţiuni şi chiar invocări de neconstituţionalitate. Administratorul judiciar a fost schimbat de mai multe ori, iar anul trecut a mai apărut şi Dosarul nr.27522/3/2017 prin care „se solicită constatarea nulităţii absolute a contractului de asociere nr.2640/16.07.2002, încheiat între Club Sportiv Dinamo Bucureşti (al MAI – n.r.) şi ASOCIAŢIA CLUBUL SPORTIV «FOTBAL CLUB DINAMO BUCUREŞTI»”.
Pe 19 februarie 2018, administratorul judiciar PHOENIX OMEGA IPURL (recent numit în funcţie) a publicat un nou tabel preliminar rectificat/completat al creanţelor. Totalul datoriilor se ridică la 50.087.715,45 lei şi este ceva mai mic faţă de primul tabel pentru că, în urma contestaţiilor şi expertizelor, creanţa cu care a fost înscris MAI – CS Dinamo Bucureşti a coborât la 2.935.564,07 lei.
Tot luna trecută şi tot PHOENIX OMEGA IPURL a publicat un aşa-zis raport de activitate în care spune că „până în prezent nu a fost întocmit un inventar al bunurilor asociaţiei„. E strigător la cer! Au trecut mai bine de 7 ani de la deschiderea procedurii şi nici măcar nu a fost demarată acţiunea de inventariere a bunurilor.
Administratorul judiciar mai spune în documentul menţionat că „ulterior efectuării inventarierii, se va proceda la convocarea comitetului creditorilor în vederea aprobării unei oferte în vederea întocmirii raportului de evaluare a bunurilor din patrimoniul debitoarei”.
Noul administrator judiciar a mai găsit o chichiţă pentru a tergiversa procedura
Aparent, iniţiativa practicianului de a emite o decizie de inventariere reprezintă un pas înainte în cadrul procedurii de insolvenţă. În realitate, efectul va fi de tergiversare, pentru că PHOENIX OMEGA IPURL vine cu următoare precizare:
La acest moment nu se impune întocmirea tabelului definitiv al creanțelor motivat de faptul că până la această dată nu a fost întocmit raportul de evaluare al garanţiilor şi a tuturor celorlalte bunuri din patrimoniul debitoarei
Care este şmecheria? Dacă se întocmeşte tabelul definitiv, în 30 zile trebuie depus planul de reorganizare, care urmează să fie acceptat/infirmat de către creditori. Altfel spus, în 3-4 luni, „Asociaţia lui NICOLAE BADEA” va intra în faliment… ce plan de reorganizare să depună?!
Dacă instanţa „muşcă” nada aruncată de administratorul judiciar, inventarierea va dura câteva luni, apoi se vor certa pe firma care să facă evaluarea, ulterior va fi contestat şi raportul de evaluare… iar derularea acestor etape poate dura şi mai bine de doi ani.
Legat de eventuala reorganizare, administratorul judiciar spune nişte prostii… cât stadionul de mari:
Societatea (care este asociaţie – n.r.) se prezintă ca fiind o societate viabilă din punct de vedere economic, deţine bunuri în patrimoniu şi funcţionează conform obiectului de activitate, iar organele de conducere statutare colaborează cu administratorul judiciar, sens în care şi-au manifestat intenţia de a participa la înotcmirea unui plan de reorganizare a activităţii societăţii
Datoriile la stat au crescut cu două milioane lei. Fiscul poate şi chiar ar trebui să solicite trecerea la faliment
La începutul acestui an, a depus un raport de activitate şi administratorul judiciar anterior, consorţiul format din PARETO GRUP IPURL şi TEMPUS GRUP SPRL. În acest document apar următoarele informaţie esenţiale:
Debitorul ne-a comunicat o balanţă de verificare la data de 30.09.2017 din care rezultă că, pentru perioada de insolvenţă, înregistrează datorii restante către bugetul consolidat al statului în valoare de 454.297 lei, din care:
¤ 303.964 lei către bugetul asigurărilor sociale;
¤ 150.333 lei către bugetul de stat.
De asemenea, debitorul mai înregistrează restanţe către salariaţi, în sumă de 278.491 lei
Conform Legii 85/2014, în perioada de insolvenţă/observaţie, debitorul (oricare ar fi) trebuie să achite integral obligaţiile financiare curente. În caz contrar, administratorul judiciar sau creditorii prejudiciaţi pot solicita trecerea la faliment.
În cazul de faţă, o cerere de trecere la faliment pot formula administratorul judiciar, Fiscul sau chiar salariaţii. Probabil, Fiscul consideră că 454.297 lei reprezintă „un rahat” faţă de cele 46 milioane lei din tabelul preliminar.
Problema este că aceste datorii la stat cresc în continuare, o dovadă în acest sens fiind situaţia la finalul anului trecut. Astfel, conform anaf.ro, ASOCIAŢIA CLUBUL SPORTIV „FOTBAL CLUB DINAMO BUCUREŞTI” înregistra la data de 31 decembrie 2017 obligaţii restante NECONTESTATE la bugetele de stat în valoare totală de 48.551.672 lei, sumă defalcată astfel:
- Bugetul de stat = 32.492.528 lei
- Bugetul asigurărilor sociale de stat = 6.580.408 lei
- Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 757.880 lei
- Bugetul asigurărilor de sănătate = 8.720.856 lei
În tabelul preliminar rectificat completat, Fiscul (prin AFP Sector 1) figurează cu două creanţe (una teoretic garantată şi una bugetară) în valoare totală de 46.228.367 lei. Prin urmare, dacă sumele de pe site-ul ANAF sunt corecte (şi ar trebui să fie), „Asociaţia lui NICOLAE BADEA” a mai adunat – în perioada de insolvenţă/reorganizare – restanţe la bugetele de stat de peste două milioane lei. Asta înseamnă că FISCUL poate cere oricând trecerea la faliment. Mai trebuie să vrea… sau să i se permită un astfel de demers!
Şi încă ceva: Fiscul ar fi trebuit de multă vreme să pună sechestru pe marca FOTBAL CLUB DINAMO BUCUREŞTI şi pe acţiunile deţinute de asociaţie la DINAMO 1948 SA. Acum s-ar putea să fie prea târziu!
Şi societatea lui NEGOIŢĂ a început să faulteze bugetele de stat
DINAMO 1948 SA Bucureşti (CUI: 13699971), numită iniţial DINAMO 2001 SRL, este actuala entitate juridică prin care îşi desfăşoară activitatea (economică) echipa de fotbal a „câinilor roşii”. Este bine-cunoscuta firmă a lui Ionuţ NEGOIŢĂ (44 de ani), cea care a ieşit dubios din insolvenţă, motiv pentru care acum este „parte responsabilă civilmente” în Dosarul de BANCRUTĂ FRAUDULOASĂ nr.9902/2/2017. Dar nu despre asta vorbim acum.
Societatea DINAMO 1948 SA a înregistrat la finalul anului trecut o premieră nedorită… şi îngrijorătoare. Pentru prima dată după ieşirea de sub incidenţa Legii 85/2014, DINAMO 1948 SA figurează pe lista societăţilor cu datorii la stat.
Mai exact, conform anaf.ro, DINAMO 1948 SA înregistra la 31 decembrie 2017 obligaţii restante la bugetele de stat în valoare totală de 702.394 lei, defalcate astfel:
- Bugetul de stat = 528.314 lei
- Bugetul asigurărilor sociale de stat = 119.646 lei
- Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 5.494 lei
- Bugetul asigurărilor de sănătate = 48.940 lei
Suma nu este chiar de speriat – puţin peste 150.000 euro, datorii mai mici decât are CSM POLI IAŞI, de exemplu – dacă o raportăm la bugetul echipei (7,5 milioane euro pe an, după cum susţine NEGOIŢĂ), dar DINAMO nu a intrat în play-off, iar asta înseamnă că va încasa bani mai puţini – din drepturi TV în sezonul viitor şi de la spectatori în viitorul apropiat. În actualul context, datoriile la stat (care sunt supuse unor majorări şi penalităţi considerabile) pot agrava iremediabil situaţia financiară a societăţii. Dar poate a muncit BORCEA în închisoare şi a adunat banii necesari pentru a prelua echipa… (sursa foto: libertatea.ro)
DOCUMENT ATAŞAT:
ASOCIAŢIA CLUBUL SPORTIV „FOTBAL CLUB DINAMO BUCUREŞTI” – Tabel preliminar rectificat/completat al creanţelor (februarie 2018)