Doi creditori au solicitat falimentul ROMCAB; cererile ar trebui soluţionate pe 7 decembrie 2017

O lovitură puternică pentru economia şi pentru bursa din România s-a înregistrat la începutul acestui an prin intrarea în insolvenţă a producătorului de cabluri ROMCAB SA Târgu-Mureş (CUI: 7947193), societate listată încă din 1995 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul MCAB, şi despre care se spunea că este „o comoară” a economiei româneşti.

Deşi în cererea introductivă debitoarea a menţionat datorii de aproximativ 660 milioane lei, tabelul preliminar al creanţelor a dezvăluit o situaţie şi mai complicată, masa credală acceptată din prima fiind de puţin peste UN MILIARD DE LEI. E adevărat că există mai multe contestaţii la acest tabel, dar nu asta prezintă cea mai mare importanţă la ora actuală.

Conform Legii 85/2014, în perioada de observaţie (şi în cea de reorganizare judiciară, dar deocamdată nu este cazul) debitoarea trebuie să-şi achite obligaţiile financiare curente (către stat, către salariaţi sau către oricare alt partener de afaceri). În caz contrar, se poate trece la faliment, chiar şi pe baza unei singuri cereri a unui creditor.

Se pare că după intrarea în insolvenţă, pe 20 februarie 2017 (Dosarul nr.50/1371/2017, la Tribunalul Specializat Mureş), ROMCAB SA nu a reuşit să respecte această regulă, motiv pentru care unii dintre creditori şi-au pierdut răbdarea şi au solicitat trecerea la „next level” – FALIMENT. Deocamdată au fost publicate în BPI două astfel de cereri, dar e foarte posibil să mai existe şi altele care încă nu au fost comunicate de instanţă.

Cereri de plată admise şi neonorate, creditor indispensabil… ţepuit a doua oară!

Astfel, pe 14 septembrie 2017, creditorul SALESIANER MIETTEX SRL Bucureşti (CUI: 17480221) a depus o astfel de cerere, precizând că deţine o creanţă de 45.121,94 lei, sumă reprezentând contravaloarea a trei facturi emise după deschiderea procedurii de insolvenţă (pe 27 februarie, pe 27 martie şi pe 24 aprilie 2017), plus penalităţile aferente.

Mai mult, creditoarea precizează că a formulat o cerere de plată a creanţelor curente pe data de 11 mai 2017, completată cu încă una pe 12 iunie 2017, iar aceste solicitări au fost considerate întemeiate de către administratorul judiciar, conform menţiunilor din raportul publicat pe 3 iulie 2017. Asta înseamnă, în opinia creditorului, că la ora actuală deţine o creanţă care îi permite să solicite trecerea la faliment… ceea ce a şi făcut.

Pe 3 noiembrie 2017, şi MASIMO SRL Baia Mare (CUI: 13616445), a cerut deschiderea procedurii de faliment, pentru o creanţă de 69.454,91 lei. Demn de menţionat este faptul că firma maramureşeană este considerată creditor indispensabil şi a mai marcat o „gaură” de 347.148,64 lei înainte de deschiderea procedurii, cu această sumă fiind înscrisă la masa credală.

Datoriile către Fisc au crescut de 3,8 ori

Un alt creditor faţă de care este posibil ca ROMCAB SA să nu-şi fi onorat obligaţiile financiare curente este Fiscul. În tabelul preliminar al creditorilor, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili este înscrisă cu o creanţă bugetară de 3.066.414 lei. ATÂT!

Conform site-ului ANAF, producătorul de cabluri înregistra la data de 30 septembrie 2017 obligaţii restante la bugetele de stat în valoare de 11.369.860 lei, defalcate astfel:

  • Bugetul de stat = 8.403.661 lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat = 2.061.143 lei
  • Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 85.332 lei
  • Bugetul asigurărilor de sănătate = 819.724 lei

Site-ul anaf.ro spune că aceste datorii nu sunt contestate, dar nu este foarte clar dacă reprezintă sume adunate în perioada de observaţie sau sunt rezultatul controlului de fond – obligatoriu în cazul deschiderii procedurii de insolvenţă.

Un alt aspect care nu vine în sprijinul ROMCAB SA este situaţia incidentelor de plată de la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi). La ora actuală, compania din Târgu Mureş figurează cu 744 de bilete la ordin refuzate la plată în valoare totală de 362,93 milioane lei.

Până la data deschiderii procedurii au fost înregistrate 470 de incidente, pe instrumente eliberate de Banca Transilvania şi Banca Feroviară. Este foarte probabil ca multe dintre incidentele ulterioare să fi fost pe baza biletelor la ordin emise de debitoare înainte de intrarea în insolvenţă, dar rămâne de văzut dacă nu sunt şi „refuzuri curente”… pentru că pare curios faptul că din iunie 2017 au început să apară incidente raportate de BCR, bancă fără astfel de raportări până atunci. Ultimele două incidente (considerate minore din cauza/datorită insolvenţei) au fost consemnate pe 12 septembrie şi 12 octombrie 2017, ambele la BCR.

Cele două cereri de trecere la faliment ar trebui să fie analizate de instanţă la termenul din 7 decembrie 2017, dar asta depinde şi de „dispoziţia” judecătorului sindic, care poate amâna fără probleme discutarea acestor solicitări. În plus, sumele sunt mici şi probabil ROMCAB SA va reuşi să le achite până la termenul respectiv. Totuşi, demersul iniţiat de SALESIANER MIETTEX SRL şi MASIMO SRL nu este un semn bun şi poate naşte întrebarea „cum se va descurca ROMCAB SA dacă solicită trecerea la faliment Fiscul sau vreun creditor mult mai important?„. (sursa foto: romcab.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:
ROMCAB – cereri trecere faliment

CITIŢI ŞI:
ROMCAB: Masă credală de UN MILIARD DE LEI; Sebastian VLĂDESCU era plătit cu 7.000 euro/lună + 5% din profitul brut; LISTA COMPLETĂ a creditorilor şi modul de calcul al creanţelor