DREAMS TRAVEL: Ţepe de peste 200.000 euro; lichidatorul judiciar se luptă de 2 ani şi 8 luni pentru atragerea răspunderii personale a administratorilor DANA JEBELEANU şi ANDREI-CĂTĂLIN SULUGIU

dreams-travel-ww

Una dintre cele mai mari ţepe turistice ale anului 2012 a fost cea trasă de agenţia DREAMS TRAVEL, operată de VISION LUXURY TRAVELS SRL Bucureşti (CUI: 28051055), numărul turiştilor care au plătit pachete turistice de care nu au mai avut parte fiind aproximat la 500.

Înfiinţată în februarie 2011 de către Dana JEBELEANU (53 de ani în prezent) – 55% şi Emanuela Mona NISTOR (42 de ani) – 45%, societatea s-a cerut direct în faliment prin procedură simplificată pe 31 august 2012, menţionând în documentaţia depusă la Dosarul nr.34538/3/2012 că „înregistrează datorii reprezentând sume care trebuie plătite într-o perioadă de până la un an de 551.667 lei, cu lichidităţi disponibile de 188.474 lei„.

Tabelul definitiv al creanţelor a arătat că totalul datoriilor era mult mai mare decât cel avansat de debitoare, masa credală fiind de 923.560,78 lei, în condiţiile în care au depus cerere de admitere a creanţelor doar 181 de creditori, mare parte dintre aceştia fiind persoane fizice. Procedura de faliment a fost închisă pe 18 iunie 2014 fără ca vreunul dintre creditori să-şi recupereze măcar parţial banii achitaţi şi asta în condiţiile în care debitoarea spunea, în cererea introductivă, că are lichidităţi de 188.474 lei. Mai mult, pentru că VISION LUXURY TRAVELS SRL nu avea niciun ban în cont, onorariul lichidatorului (5.381,45 lei pentru întreaga procedură) a fost achitat din fondul special constituit.

Cu toate că procedura a fost închisă, iar firma radiată, procesul nu s-a încheiat definitiv.

Nereguli peste nereguli

Pe 27 iunie 2012, Dana JEBELEANU se retrage din firmă, cesionând părţile sociale deţinute partenerei de afacere Emanuela Mona NISTOR, care devine unic asociat. Tot atunci, JEBELEANU renunţă şi la funcţia de administrator, aceasta fiind preluată de Andrei-Cătălin SULUGIU (32 de ani), „consătean” (din Câmpina) cu Jebeleanca.

Raportul privind cauzele falimentului, întocmit de lichidatorul judiciar CRIS CONSULT SPRL, ilustrează 3 mari cauze şi vinovăţii: neţinerea contabilităţii în conformitate cu legea, management defectuos şi încheierea de contracte defavorabile:

  • „- Neţinerea contabilităţii în conformitate cu legea; în luna decembrie 2012, Garda Financiară a efectuat un control inopinat la VISION LUXURY TRAVELS SRL, constând nereguli contabile cu privire la ţinerea şi întocmirea registrului de casă. De asemenea, în prezent, având în vedere nenumăratele sesizări, DGFP Bucureşti Administraţia Finanţelor Publice Sector 4, Serviciul Inspecţie Fiscală – Persoane Juridice efectuează un control de fond asupra modului de conducere a activităţii contabile.
  • – Un management defectuos raportat la realităţile pieţii. În perioada cuprinsă de la înfiinţare şi până în prezent, societatea a înregistrat pierdere, iar administratorii nu au reacţionat în niciun fel la semnalele care atenţionau apariţia stării de insolvenţă. Practic, în perioada ianuarie – iunie 2012, deşi existau informaţii clare că nu mai există posibilitatea ca societatea să onoreze contractele încheiate cu turiştii (din cauze diverse: modificarea tarifelor hoteliere, modificarea tarifelor companiilor aeriene lowcost, diverse litigii), aceasta încheie în continuare noi contracte, solicitând plata unor avansuri;
  • – Încheierea unor contracte total defavorabile cu diverse site-uri ce oferă reduceri, şi ne referim aici la BestDealz.ro şi Vulping.ro”.

Chiar dacă nu a mai completat raportul cu rezultatele inspecţiei fiscale, aşa cum a promis, lichidatorul judiciar a solicitat încă de pe 12 februarie 2014 atragerea răspunderii patrimoniale împotriva celor doi administratori, Dana JEBELEANU şi Andrei-Cătălin SULUGIU.

De atunci au trecut 2 ani şi 8 luni… şi 7 termene de judecată. Al 8-lea este programat pentru astăzi, 12 octombrie 2016. Deşi nu are nimic de câştigat din această luptă, lichidatorul judiciar nu a renunţat, iar pentru această atitudine trebuie felicitat. Surprinzător, Fiscul nu a solicitat atragerea răspunderii şi nici măcar nu a depus o cerere de intervenţie, în condiţiile în care a spus clar că au existat încălcări ale legii (contabilităţii).

SULUGIU este sub control judiciar

În ceea ce îl priveşte pe Andrei-Cătălin SULUGIU există o veste bună şi una rea. Vestea bună este că se află sub control judiciar în Dosarul de înşelăciune nr.3793/300/2014, care are termen de judecată tot astăzi. Vestea proastea este că probabil a rămas „un neica-nimeni ” şi nu va avea cu ce să acopere partea lui din datoria de la DREAMS TRAVEL, în cazul în care instanţa va decide atragerea răspunderii personale.

La Dana JEBELEANU, vestea proastă este că nu are un dosar pentru înşelăciune. Vestea bună este că deţine participaţii la 4 firme:

BLUE UNICORN SRL (CUI: 34580093) – firmă înfiinţată anul trecut

  • D’JOYS DESIGN SRL (CUI: 13020310)
  • DOAR VACANŢE TOUR SRL (CUI: 29792073) – întrerupere temporară de activitate
  • VISION DESIGN SRL (CUI: 16212948)

Dintre toate, doar VISION DESIGN SRL a raportat activitate mai importantă în 2015, dar a încheiat exerciţiul financiar cu pierderi de 63.440 lei, la o cifră de afaceri de 672.660 lei şi datorii de 712.942 lei.

Dacă nu vor fi noi amânări, revin după ce se pronunţă sentinţele în dosarele care îi privesc pe JEBELEANU, SULUGIU şi ţeapa DREAMS TRAVEL. (sursa foto: blog.bourse-des-vols.com)

DOCUMENT ATAŞAT:

VISION LUXURY TRAVELS SRL – raport privind cauzele falimentului