E.ON simulează o executare silită de 20.000 euro la fosta firmă a unui consilier judeţean; Fiscul are de recuperat 76.000 euro… dar nu simulează nimic!

furt-energie

Înfiinţată în 1994, DEMETRELA TRADING SRL Iaşi (CUI: 6791087) a fost societatea prin intermediul căreia şi-au desfăşurat activitatea patriseriile DEMETRELA până pe la finalul anului 2013. În ianuarie 2014, firma a fost vândută cu tot cu datorii, principalul cumpărător fiind Victoriţa UNGUREANU, o individă pe numele căreia au mai fost pasate peste 100 de societăţi cu probleme. Cu ocazia acestei tranzacţii (efectuată în două etape – majorare de capital social şi cesiune părţi sociale), sediul social a fost mutat într-un apartament din Bucureşti, iar numele a devenit DEMETRELA TRADING INVESTMENT AND BUSINESS ADMINISTRATION CENTER WORK SRL.

Desigur, aceasta este o reţetă consacrată de ţepuire a statului şi a unor parteneri de afaceri, dar cazul DEMETRELA TRADING SRL este ceva mai special pentru că îl are ca protagonist pe Iulian TĂRĂBOANŢĂ (54 de ani), fost director coordonator al ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) Iaşi şi actual consilier judeţean.

Deşi schimbarea sediului social şi închiderea celor 7 puncte de lucru din Iaşi a fost raportată la Registrul Comerţului pe 15 ianuarie 2014, iar activitatea a fost mutată în totalitate pe PRIMA FOOD SRL (CUI: 29346283), unul dintre creditori s-a trezit abia peste doi ani că are de recuperat vreo 20.000 de euro de la DEMETRELA. Şi culmea, nu este vorba de o firmă de stat sau în subordinea autorităţilor locale, ci de una teoretic privată – E.ON ENERGIE ROMÂNIA SA (CUI: 22043010).

Ssst! O ţeapă de 20.000 euro pentru E.ON

Astfel, furnizorul de energie a avut calitatea de reclamant în Dosarul nr.3230/4/2016 de la Judecătoria Sector 4 Bucureşti, obiectul cauzei fiind „pretenţii„, iar DEMETRELA a fost „pârât”. Cererea depusă pe 15 februarie 2016 a fost soluţionată pe 23 iunie 2016, decizia fiind următoarea: „Obligă pe pârâtă la plata sumei de 85.940,58 lei reprezentând debit principal furnizare energie electrică, precum şi la plata dobânzii legale penalizatoare, în cuantum de 3.988,65 lei, calculate de la data exigibilităţii facturilor până la data de 28.08.2015. Obligă pe pârâtă la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 3.109 lei. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare”.

Deşi am solicitat (prin e-mail) mai multe informaţii despre această dispută juridică, cele două persoane care răspund de relaţia cu mass-media (Corneliu ZAIŢ şi Sorin MUNTEANU) nu au catadicsit să dea niciun răspuns. Probabil „au căzut pe spate” când au văzut mailul, ei fiind învăţaţi cu unele gazete locale/regionale, care nu pun întrebări deranjante pentru că primesc nişte bani pentru publicarea unor anunţuri privind întreruperea energiei electrice. Faptul că astfel de de anunţuri apar în publicaţii cu tiraje de 1.000 exemplare/zi vorbeşte de la sine despre impact.

E posibil ca juriştii (de la Târgu Mureş sau Bucureşti) care se ocupă de acest dosar să nu ştie de şmenul de la Iaşi, dar angajaţii de aici nu prea cred că au cum să mintă în asemenea hal încât să spună că nu s-au prins de faptul că, în aceleaşi puncte de lucru (nişte chioşcuri, nu clădiri de birouri), există o firmă care nu şi-a plătit facturile şi o alta (PRIMA FOOD SRL), nouă şi curată, care (deocamdată) îşi achită obligaţiile.

Desigur, nu le plâng de milă celor de la E.ON, mai ales că ei îşi vor acoperi gaura de la Tărăboanţă cu banii de la buni-platnici, dar deranjantă este atitudinea de superioritate/infailibilitate a celor care au făcut „învârteala de 20.000 euro„.

SALUBRIS cere penalităţi după 3 ani şi jumătate

Pe lângă privatul E.ON, şi SALUBRIS SA Iaşi simulează o încercare de recuperare… chiar cu cheltuieli mai mari decât sumele care urmează a fi încasate. Astfel, pe 3 martie 2015, SALUBRIS A  a obţinut o soluţie favorabilă de la Judecătoria Iaşi în Dosarul nr.36582/245/2014:

Obligă pârâta (DEMETRELA – n.r.) la plata către reclamantă a sumei de 2.361,85 lei, reprezentând contravaloarea facturilor de salubritate neachitate emise în perioada iulie 2013 – septembrie 2013, precum şi a sumei de 907,86 lei, reprezentând penalităţi de întârziere acumulate în raport cu facturile de salubritate emise în perioada septembrie 2011 – septembrie 2013. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 171 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”.

RECAPITULARE:

  • facturile neachitate sunt din iulie-septembrie 2013 (probabil în septembrie a fost reziliat contractul), iar penalităţile şi din 2011!
  • SALUBRIS deschide acţiune în instanţă abia peste un an, în octombrie 2014, când firma îşi schimbase asociaţii şi sediul; poate de asta a aşteptat atât!
  • După alte 5 luni, pe 3 martie 2015, câştigă procesul.

Deşi era foarte clar de atunci că nu va primi niciun leu de la firma preluată de Victoriţa UNGUREANU, societatea SALUBRIS mai deschide un proces, de data aceasta după un an şi jumătate. Mai exact, pe 16 septembrie 2016, firma de salubritate depune cerere de încuviinţare executare silită la Judecătoria Sector 4, aceasta fiind acceptată pe 22 septembrie 2016 (Dosar nr.23861/4/2016). În operaţiune apare şi un executor judecătoresc, care a fost sau va fi plătit de SALUBRIS din moment ce de la  DEMETRELA va lua praful de pe tobă.

Doar Fiscul nu se consumă din cauza datoriilor DEMETRELA

Spre deosebire de cei doi creditori menţionaţi, Fiscul este foarte pasiv şi aşteaptă… să mai ia o ţeapă. DEMETRELA nu a depus bilanţ pe anul 2013. Începând cu 1 august 2014, i-a fost anulată înregistrarea de TVA şi abia luna trecută (septembrie 2016) a fost declarată INACTIVĂ… de către AJFP Iaşi! Conform site-ului ANAF, DEMETRELA TRADING INVESTMENT AND BUSINESS ADMINISTRATION CENTER WORK SRL înregistra la data de 30 iunie 2016 obligaţii restante la bugetele de stat în valoaree totală de 340.761 lei, defalcate astfel:

  • Bugetul de stat = 24.979 lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat = 233.163 lei
  • Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 8.851 lei
  • Bugetul asigurărilor de sănătate = 73.768 lei

Datele de mai sus arată că DEMETRELA nu a mai depus documentele fiscale de cel puţin doi ani, nu a mai plătit nimic la stat şi nici Fiscul nu a recuperat vreun leu. Cu toate acestea, nu s-a cerut insolvenţa firmei. Dar vorba reclamei: Nu e panică, man! (sursa foto: strettoweb.com)

CITIŢI ŞI:
Pierdut DEMETRELA TRADING… cu datorii de un milion de euro. Se declară nulă! Fostul şef al ITM Iaşi s-a aflat în incompatibilitate