În primul trimestru al acestui an, au intrat în insolvenţă 2.305 profesionişti (aşa îi numeşte Registrul Comerţului, este vorba, în principal, de societăţi comerciale), creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de 19,32%.
Top 3 după numărul de insolvenţe dechise în ianuarie-martie 2018 se prezintă astfel
- Bucureşti – 445 (+18,67%)
- Bihor – 148 (+29,82%)
- Iaşi – 144 (+29,73%)
Dacă ne referim la Regiunea Nord-Est, care şi aşa e cea mai necăjită dintre toate, observăm că doar judeţul Botoşani a rămas „pe linie”, celelate 5 marcând creşteri semnificative, cu menţiuni speciale pentru Suceava (+82,35%) şi Vaslui (+85,71%)
Din păcate, Registrul Comerţului nu realizează şi o statistică a firmelor (profesioniştilor) care „avansează” de la insolvenţă… la faliment. Din monitorizarea zilnică (nu şi exhaustivă) a dosarelor de insolvenţă, am rămas cu impresia că sunt din ce în ce mai multe firme cândva importante în comunităţile locale care ajung la faliment, după ce s-au chinuit câţiva ani în insolvenţă. Şi vă dau exemplul judeţului Neamţ, unde – doar în perioada scursă de la începutul anului – au trecut la faliment 4 firme cândva importante cel puţin la nivel regional… şi care în 2012 aveau (în total) peste 1.100 de salariaţi:
- GA-PRO-CO CHEMICALS SA (în insolvenţă din iunie 2014)
- KUBO ICE CREAM COMPANY SRL (noiembrie 2016) – sentinţa de faliment este atacată cu apel
- NEW STAR SA (decembrie 2014)
- SOCIN SA (noiembrie 2013)
Creşterea numărului de insolvenţe (şi de falimente, apreciez eu), inflaţia, deficitul bugetar şi majorarea dobânzilor la credite (atât pentru populaţia, cât şi pentru firme) sunt semnale clare că economia „e pe drumul cel bun”, iar cu nişte inundaţii sau secetă, care să omoare şi agricultura… are şanse mare să bubuie chiar anul acesta! (sursa foto: coyoteprime-runningcauseicantfly.blogspot.ro)