După cel mai profitabil an din istoria firmei, VICEXPERT a intrat în insolvenţă

Deţinută 100% de către Victor PETCU, societatea VICEXPERT SRL (CUI 13925742) este specializată în lucrări de construcţii ale drumurilor şi autostrăzilor. Pentru anul 2014 a raportat un profit net de 1,08 milioane lei, la o cifră de afaceri de 18,18 milioane lei, dar demn de remarcat este faptul că valoarea creanţelor la finalul anului a fost de 22,67 milioane lei, foarte apropiată de cea raportată cu un an înainte.

Analizând bilanţul aferent anului trecut, mai surprinde suma mare declarată ca fiind în casă şi conturi, de 2,9 milioane lei, şi aceasta fiind foarte apropiată de valoarea raportată cu un an în urmă.

VICEXPERT-bilant-wVICEXPERT SRL Râmnicu Vâlcea – rezultate financiare 2014

Comparând cu anii anteriori, observăm că profitul din 2014 este cel mai mare din istoria firmei (înfiinţată în mai 2001), fiind de 14,5 ori peste cel consemnat în 2013. La anul 2014, mai surprinde scăderea datoriilor cu peste 21 milioane lei, în condiţiile în care creanţele au rămas constante, iar valoarea activelor nu a cunoscut reduceri semnificative. Dar poate are legătură cu vânzarea REIMAR CONSTRUCT SRL!

VICEXPERT-w

În acest condiţii, ale unui an teoretic extraordinar, surprinde intrarea VICEXPERT SRL în insolvenţă, la data de 22 iunie 2015 (Dosar 2033/90/2015 deschis la Tribunalul Vâlcea), cererea fiind depusă de creditorul „BRD Groupe Societe Generale”, care revendică suma de 2.563.435,19 lei, „reprezentând credite, dobânzi, comisioane si alte creanţe accesorii”. Deşi iniţial a contestat cererea creditorului, VICEXPERT a renunţat la judecarea contestaţiei, acceptând intrarea în insolvenţă.

Deşi debitoarea este din Râmnicu Vâlcea, procesul se va derula în acelaşi oraş, ca administrator judiciar a fost ales un practician în insolvenţă de la peste 100 km distanţă, din alt judeţ (Dolj), şi anume AKTIV LEX INSOLVENTA SPRL Craiova, iar termenul limită de înscriere la masa credală a fost stabilit pentru data de 10 august 2015.

Dacă aruncăm un ochi pe situaţia de la CIP, observăm că firma lui Victor Petcu nu are un respect deosebit nici faţă de partenerii de afaceri, dovadă fiind cele două cecuri şi 152 de bilete la ordin refuzate la plată în perioada decembrie 2012 – iulie 2015 (ultimul este de ieri, 2 iulie 2015), suma totală refuzată la plată depăşind 2,9 milioane lei.

Surprinzător este faptul că incidentele raportate începând cu 25 martie 2015 poartă menţiunea „poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului” (valabilă cel puţin pentru contul de la Banca Românească), în condiţiile în care VICEXPERT nu figurează pe lista datornicilor la stat, publicată de ANAF pe site-ul propriu.

VICEXPERT-incidente-w

Soţia lui Victor Petcu este expert la Garda Naţională de Mediu, calitate care o obligă să depună declaraţii de avere şi de interese cel puţin anual. În cea datată 06.05.2015, Mariana Petcu susţine că asociatul unic de la VICEXPERT „a adus în casă” (în anul 2014) doar 11.717 lei, adică mai puţin de 1.000 lei lună, situaţie jenantă pentru un manager (administrator) care a obţinut oficial un profit net de peste un milion de lei.

Dar şi mai surprinzător la documentele depuse de expertul Mariana Petcu este faptul că, în declaraţia de interese, nu menţionează calitatea soţului de unic asociat şi unic administrator la VICEXPERT SRL şi, prin urmare, nu declară nici contractele firmei cu unităţile bugetare. Poate îi explică cineva cum se completează aceste declaraţii, că – având soţul preocupat de insolvenţă – ar fi chiar problematic să ajungi şi în atenţia ANI!