ELONDO: Firma lui Mihai ŢUŢUIANU a primit finanţare europeană pentru creşterea competitivităţii… şi a ajuns în faliment; UE a luat ţeapă sau a recuperat banii de la Ministerul Dezvoltării?

În februarie 2004, Mihai ŢUŢUIANU (foto, 38 de ani în prezent) a înfiinţat ELONDO SRL (CUI: 16177956), societate care are ca obiect principal de activitate „fabricarea de mobilă n.c.a”. La începutul anului 2012, ELONDO SRL a semnat un contract de finanţare în cadrul POS CCE pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea activităţii prin achiziţia de echipamente şi utilaje, cu o valoare totală de 1.857.210 lei, din care puţin peste un milion de lei finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare a proiectului a fost de un an, respectiv ianuarie 2012 – ianuarie 2013, iar perioada de durabilitate a fost de 3 ani de la data finalizării proiectului, adică până pe 9 ianuarie 2016, aceasta fiind perioada de menţinere obligatorie a investiţiei.

Chiar dacă documentele au fost semnate în ianuarie 2012, banii au venit în iulie şi octombrie 2013, suma încasată de firma lui ŢUŢUIANU fiind de 1.044.148 lei (detalii AICI).

Demn de menţionat este faptul că ELONDO a înregistrat în 2012 o majorare importantă a cifrei de afaceri, dar această evoluţie a fost însoţită de dublări ale valorilor stocurilor, creanţelor şi datoriilor… ceea ce sugerează că a fost o creştere artificială/indusă, astfel încât să fie îndeplinite condiţiile din contractul de finanţare. Ciudat este şi faptul că numărul de angajaţi a scăzut cu 10% în anul respectiv… deşi nu este exclus să fi existat o condiţie privind crearea de noi locuri de muncă.

După anul de implementare, ELONDO SRL nu a mai avut „elanul” din 2012 şi a revenit la rezultate apropiate de cele din 2010-2011, cu menţiunea că 2013 a fost încheiat cu pierderi. Altfel spus, Uniunea Europeană a pompat bani în afacerea lui ŢUŢUIANU pentru creşterea competitivităţii, iar rezultatul a fost… primul an din istoria firmei încheiat pe minus! Şi dacă ar fi fost doar asta…

Ce face un director de marketing? Înfiinţează o firmă paravan

În afară de încasarea sumei de 1.044.148 lei de la FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) şi bugetul de stat, în 2013 s-a mai consemnat un eveniment important, aparent fără legătură cu ŢUŢUIANU: în luna noiembrie a fost înmatriculată LUCALFA SRL (CUI: 32495099), firmă care se ocupă de „intermedieri în comerţul cu mobilă, articole de menaj şi de fierărie” şi la care unic asociat şi administrator este de la înfiinţare Lucian CIUCĂ (împlineşte 38 de ani luna viitoare)… individ care avea calitatea de angajat la ELONDO SRL (director de marketing, după cum se lăuda AICI)

Pe 13 ianuarie 2014, ELONDO SRL se cere în insolvenţă, iar tabelul preliminar al creanţelor indică o masă credală de 4,5 milioane leiDosarul nr.158/103/2014. Administratorul judiciar Ionela Valentina TIMOFTE (TIMOFTE INSOLV SPRL) nu a publicat în BPI nici măcar un anunţ referitor la raportul privind cauzele insolvenţei, document în care trebuie precizat cine se face vinovat de ajungerea în această situaţie. Nu a publicat nici tabelul definitiv al creanţelor (la insolvenţă), document în baza căruia a fost întocmit planul de reorganizare, nici hotărârile Adunărilor Creditorilor, nici rapoartele de evaluare, nici… nici…

Şmecherie te halesc, ŢUŢUIANU mă numesc!

Judecătorul sindic Maria ATUDOSIEI de la Tribunalul Neamţ a emis sentinţa de confirmare a planului de reorganizare pe 20 mai 2015… după care a început perioada de şmecherii. Mai exact, au fost vândute unele din activele debitoarei, au fost plătite sumele prevăzute în plan, dar nu au fost achitate şi obligaţiile curente. Şi asta timp de 6 trimestre… iar administratorul judiciar nu a observat această problemă. Şi nici Fiscul, care a acceptat să adune datorii de peste un milion de lei fără să solicite trecerea la faliment, aşa cum era normal.

Această tergiversare a trecerii la faliment a avut două motive:

  • să expire perioada de durabilitate din cadrul proiectului cu finanţare europeană
  • să scadă preţul activelor propuse pentru valorificare astfel încât să poată fi achiziţionate aproape de pomană

Desigur, nu e o surpriză pentru nimeni că unele active au fost achiziţionate de LUCALFA SRL, care în 2014-2016 a înregistrat vânzări şi profituri impresionante, în timp ce ELONDO SRL raporta pierderi peste pierderi. Surse din piaţa mobilei susţin că vânzările de peste 9,5 milioane lei înregistrate în 2016 de firma deţinută în acte de CIUCĂ s-ar fi realizat în principal prin „Auchan România” şi „Brico Depot” – retailer deţinut de KINGFISHER, iar întrebarea care se pune este dacă decidenţii companiei – preşedintele Andy COSSLETT şi directorul executiv Véronique LAURY – sau măcar reprezentanţii lor în ţara noastră ştiu cu cine colaborează în realitate.

Un alt aspect dubios legat de activele valorificate în cadrul procesului de insolvenţă este următorul: în iulie 2016, TOTAL INVEST PLUS SRL (CUI: 29344541) a achiziţionat un imobil situat în intravilanul municipiului Piatra Neamţ, str. Izvoare, cu deschidere la DJ, jud. Neamţ, compus din:

  • teren curţi construcţii în suprafaţă de 834 mp, înscris în CF sub nr. 61758 (nr. CF vechi 6250/N), nr. cad. prov.1726/2;
  • teren curţi construcţii în suprafaţă de 2.300 mp împreună cu construcţiile edificate pe acest teren – hală tip parter, în suprafaţă construită la sol de 1.150 mp, construită din cărămidă şi plăci de beton, cu acoperiş tip şarpantă şi învelitoare din azbest şi o staţie decantare dezafectată, în suprafaţă construită la sol de 31 mp, construită din beton, întregul imobil fiind înscris în CF sub nr. 57350 (nr. CF vechi 6250/N), cu nr. cad. prov. 1723.

În bilanţul pe 2016, TOTAL INVEST PLUS SRL, firmă deţinută de Emil POPA (78 de ani!) precizează că nu deţine active imobilizate… şi nici nu prea avea banii necesari achiziţionării imobilului (364.078 lei + TVA) pentru că în 2015 a avut o cifră de afaceri de 70.955 lei. De aici rezultă că a vândut imediat proprietatea achiziţionată, adică a fost un interpus în tranzacţia reală. Iar singurul care avea motiv să nu participe direct la licitaţie era ŢUŢUIANU.

Ministerul Dezvoltării simulează o încercare de recuperare a finanţării europene

După declararea falimentul s-a gândit şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (prin Ministerul Finanţelor Publice) să revendice 1.044.148 lei, suma acordată pentru creşterea competitivităţii. Lichidatorul judiciar a respins creanţa pe motiv că nu există un titlu executoriu în acest sens şi a menţionat o „suspiciune de neregulă cu privire la intrarea în faliment” (invocată de creditoare), care s-ar afla în curs de soluţionare la structura de control din cadrul Direcţiei Generale Programe Europene Competitivitate.

Aceste precizări apar în tabelul suplimentar al creanţelor, publicat pe 13 iulie 2017. După trei luni (şi o săptămână), TIMOFTE INSOLV SPRL a publicat un „tabel definitiv consolidat al creanţelor”, document în care nu mai spune nimic de creanţa Ministerului Dezvoltăriinici laie, nici bălaie. Dacă între timp s-ar fi rezolvat problema suspiciunii, ar fi trebuit menţionată creanţa ca fiind respinsă definititiv!

Dincolo de această suspiciune şi de bănuială mea că nu a verificat nimeni de la cine şi ce achiziţii a făcut ELONDO SRL din banii europeni, am două nelămuriri legate de finanţarea europeană:

  • De ce Ministerul Dezvoltării nu s-a înscris la masa credală încă de la insolvenţă (eventual cu creanţă sub condiţie suspensivă)? De când se încadrează incapacitatea de plată în condiţiile acceptate pentru perioada de durabilitate?
  • Cei de la Uniunea Europeană sunt aşa de fraieri încât îi prosteşte unu’ ca ŢUŢUIANU (eventual în cârdăşie cu vreo instituţie a statului) sau finanţatorul european a recuperat deja banii de la Statul Român (ca în cazul TEL DRUM)?

Se pregăteşte un (nou) şmen sub titulatura de reevaluare?!

Pe 25 ianuarie 2018, lichidatorul judiciar a publicat un raport de activitate în care susţine că este necesară reevaluarea unor bunuri imobile… pentru că „a constatat o serie de erori strecurate în cuprinsul raportului de evaluare iniţial din 11.08.2014″.

Serios? Ionela Valentina TIMOFTE şi-a adus aminte după 3 ani şi jumătate că e greşit raportul iniţial de evaluare? Această evaluare şi altele (despre care nu e exclus să aflăm că au fost eronate) au stat la baza întocmirii planului de reorganizare. Sau poate că atunci exista interesul pentru o anumită sumă (evaluare), iar acum vrea cineva să cumpere proprietatea cu o altă sumă?! (sursa foto: facebook.com/daniela.tutuianu.9)

FOTO: Mihai ŢUŢUIANU şi soţia Daniela ŢUŢUIANU