O altă vedetă a Dosarului Părpăuţă, care se judecă (de aproape doi ani) într-un anonimat total la Tribunalul Neamţ, este Dorin Andrei MUNTEANU, inculpat pentru perioada în care a fost administrator al PRO INVEST SRL Piatra Neamţ (CUI: 15459711), societate care în procesul menţionat a figurat ca „parte responsabilă civilmente„.
Deşi mare parte a Dosarului Părpăuţă nu a fost soluţionată, Dorin Andrei MUNTEANU se numără prinde fericiţii deja condamnaţi, sentinţa în cazul lui fiind dată încă din decembrie 2014: „Condamnă inculpatul Munteanu Dorin Andrei la pedeapsa rezultantă de 8 luni închisoare. În temeiul art.81-82 Cod penal anterior suspendă condiţionat executarea pedepsei principale pe o perioadă de 2 ani şi 8 luni, ce constituie termen de încercare„. Ca şi în cazul Bilge LEVI, sentinţa nu a fost atacată cu apel, deşi e de bănuit că ambele părţi (ANAF este parte civilă în acest proces) au primit comunicarea.
În ceea ce îl priveşte pe Dorin Andrei MUNTEANU, acesta nu prea are motive de contestare a sentinţei pentru că fapta e recunoscută prin achitarea prejudiciului, iar mai puţin de 8 luni de suspendare e cam greu să obţină. În afară de aceste două argumente, ar mai putea exista unul: în spaţiul public circulă zvonul că împotriva lui a fost depusă o plângere penală pentru un posibil furt de adregate minerale de pe raza comunei Mirosloveşti, judeţul Iaşi, zona mal stâng râu Moldova. O eventuală nouă condamnare în termenul de încercare ar face ca MUNTEANU să fie încarcerat, aşa că interesul e ca cei 2 ani şi 8 luni (de la data când sentinţa devine definitivă) să treacă cât mai repede. Desigur, fără alte probleme juridice, eventual cu sprijinul poliţiştilor care pot analiza plângerea de la Mirosloveşti şi peste 3 ani!
Dar acest Dorin Andrei MUNTEANU nu este vedetă numai pentru că face parte din „elita evazioniştilor nemţeni” sau pentru că mai are o plângere penală. Pentru cei din Neamţ – care habar nu au de proces sau de condamnare -, acest individ care va împlini 40 de ani în aprilie 2016 este cunoscut pentru faptul că e fiul deputatului Ioan MUNTEANU (foto).
Chiar dacă Ioan MUNTEANU este parlamentar „de-o viaţă” (din 2004 mai exact, dar şi înainte a trăit tot din „banii poporului”), se pare că unele instituţii ale statului au aflat de legătură dintre parlamentar şi afacerea fiului abia din 2011. Dovadă în acest sens stau bilanţurile de după 2011 (an în care cifra de afaceri a crescut de 2,7 ori faţă de anul anterior) şi declaraţiile de intererese depuse în 2012, 2013, 2014 şi 2015. După cum se observă în aceste documente, încredinţările directe şi cererile de oferte au fost „expresiile cheie” ale dezvoltării afacerii PRO INVEST SRL Piatra Neam
Demn de remarcat este faptul că, începând din octombrie 2014, a intrat în cărţi şi societatea POLIVALENT SRL Piatra Neamţ (CUI: 14190339), firmă care a fost controlată de acelaşi Dorin Andrei MUNTEANU. Conform declaraţiei de interese a parlamentarului nemţean, în două zile (17 şi 24 octombrie 2014), POLIVALENT SRL a încheiat 6 contracte pentru lucrări de construcţii, TOATE cu ROMSILVA (Direcţia Silvică Neamţ), TOATE prin „cumpărare directă SEAP” (formularea lasă de dorit, probabil e vorba de atribuire directă), în valoare totală de 510.712 lei. Această sumă poate să nu pară mare, dar trebuie ţinut cont de faptul că cifra de afaceri a societăţii POLIVALENT SRL în 2014 a fost de 253.283 lei.
Condamnarea lui Dorin Andrei MUNTEANU l-a obligat să renunţe la calitatea de administrator şi se pare că această constrângere l-a deşteptat, astfel că el a renunţat şi la părţile sociale. Astfel, „tăticul parlamentar” nu trebuie să mai declare contractele încheiate de PRO INVEST SRL şi POLIVALENT SRL cu unităţi de stat, că doar firmele nu sunt (oficial) ale fiului! Cam greu s-a deşteptat (familia) Munteanu, Pinalti a facut mişcarea asta în urmă cu mulţi ani! (sursa foto 1: proinvestconstruct.ro)
Citiţi şi:
EVAZIONIŞTI DE NEAMŢ (I): Bilge LEVI – aur şi balastiere; 8 luni cu suspendare