Faliment cu de toate: cesiuni dubioase de părţi sociale şi de mărci BONINA, vânzare de firmă, 21 tone de produse expirate şi un lichidator judiciar jalnic

Societatea ONE CS DISTRIBUTION SRL Cluj-Napoca (CUI: 32411446) a fost înfiinţată în octombrie 2013 de către Valentin Claudiu CHEŢA (43 de ani în prezent) – 80% şi Cristian Gheorghe DIVIRICEAN (41 de ani) – 20%. În iunie 2013, printr-o majorare de capital social, au mai intrat în firmă Vasile Mircea ILEA (58 de ani) şi Horaţiu Cornel ILEA (astăzi împlineşte 28 de ani).

Pe 12 octombrie 2015, Valentin Claudiu CHEŢA devine unic asociat, preluând părţile sociale de la celelalte 3 persoane, dar după numai 5 zile se asociază cu Radu EREMCIUC (basarabean cu cetăţenie română, 41 de ani), fiecare deţinând 50% din capitalul social. În iulie 2016, cei doi „spală putina”, iar firma este preluată de Adriana-Georgiana ICHIM (36 de ani).

Înainte de pasarea „mortului” către ICHIM, în iunie 2016, societatea ONE CS DISTRIBUTION SRL s-a retras din EUROPARUS SRL (CUI: 32397180) şi EUROPARUS ACN SRL (CUI: 34742128), firme la care deţinea 95%, respectiv 97,56% din părţile sociale.

La mai puţin de o lună de la preluarea societăţii de către Adriana-Georgiana ICHIM, ONE CS DISTRIBUTION SRL se cere direct în faliment prin procedură simplificată, precizând că are datorii de 5.222.292 lei. În funcţia de lichidator judiciar a fost numit AMTT CONSULT SPRL (Marius MAXIM şi Sorin TURBUTAN), un practician JALNIC, care nu are nici adresă de email – în toate comunicările/notificările apare doar „tel/fax 0264/419.290”.

Lichidatorul judiciar spune lucruri trăsnite

În raportul privind cauzele insolvenţei, lichidatorul judiciar spune o gogomănie cât Clujul de mare:

„asociaţii, în intenţia de a redresa societatea, au procedat la schimbarea managementului, astfel că din luna iulie 2016 dl.Cheţa Valentin Claudiu a renunţat la calitatea de administrator şi de asociat în favoarea d-nei Adriana Georgiana Ichim, care a preluat integral societatea (a preluat şi părţile sociale deţinute de celălalt asociat dl. Radu Eremciuc), dar această decizie nu a dus la salvarea societăţii„.

Pare că practicianul îi crede tâmpiţi pe creditori şi pe judecătorul sindic – raportul este pentru ei şi pentru instanţă.

Mai mult, Sorin TURBUTAN precizează „cu cuvintele lui” că „insolvenţa societăţii a fost determinată în mod hotărâtor de decapitalizarea societăţii, decapitalizare determinată de decizia fostului asociat şi administrator Dl. Cheţa Valentin Claudiu de a ridica dividende şi de a recupera creditul asociat (sumele avansate de acesta pentru capitalizarea societăţii), plăţile având la baza încasările curente ale societăţii”, dar spune că „nu a identificat elemente care să fie incidente dispoziţiilor art.117-118 din legea insolvenţei, neexistând indicii privind înstrăinarea bunurilor societăţii„. În ceea ce priveşte suma recuperată de CHEŢA, aceasta se ridică la peste 1,6 milioane lei, după cum spune acelaşi document.

Încerc să explic şi pe înţelesul celor de la AMTT CONSULT:

  • cesionarea părţilor sociale deţinute la EUROPARUS SRL şi EUROPARUS ACN SRL cu două luni înainte de intrarea în faliment reprezintă o înstrăinare care trebuia/trebuie verificată;
  • cesionarea mărcilor BONINA, despre care scriu în continuare, este o înstrăinare care bate la ochi.

O veveriţă „abuzată” şi 21 tone de produse expirate

ONE CS DISTRIBUTION SRL a depus cereri pentru înregistrarea mărcilor combinate „Bonina – doar gusturi bune” şi „Bonina – doar gusturi bune, raci” pe 11 noiembrie 2015 şi 25 martie 2016, iar mărcile au fost acordate pe 11 mai 2016, respectiv 26 septembrie 2016 – dată la care firma era deja în insolvenţă. Este vorba de mărcile care includ ca imagine o veveriţă.

În BOPI nr.1/31.01.2017 a fost publicată cesiunea totală a mărcii „Bonina – doar gusturi bune”, cesionar (cumpărător) fiind EUROPARUS SRL, firmă la care basarabeanul Radu EREMCIUC este unic asociat şi administrator. În BOPI nr.2/28.02.2017 a fost publicată cesiunea totală a mărcii „Bonina – doar gusturi bune, raci”, cesionar fiind… tot EUROPARUS SRL. Indiferent cum au fost mânărite contractele de cesiune (în sensul cât de mult au fost antedatate), tranzacţiile trebuie să fie analizate/anchetate. La AMTT CONSULT SPRL nu am speranţe că va efectua un asemenea demers (ei nu au adresă de mail şi eu vreau să ştie de mărci înregistrate?!) şi nici judecătorul sindic nu cred că se va complica, aşa că singura şansă e la creditori, că sunt câţiva care au de recuperat sume importante şi nu par a fi dispuşi să stea cu gura larg deschisă.

Apropo de creditori: la niciunul din cele 3 tabele publicate, lichidatorul judiciar nu a făcut totalul creanţelor. Să le spună cineva celor de la AMTT CONSULT SPRL că Excel-ul face singur adunările, nu trebuie să bată ei în tastatură toate sumele de acolo!

Şi ca să vă daţi seama ce management extraordinar a asigurat lichidatorul judiciar în cele 7 luni şi jumătate de faliment, redau un pasaj din cel mai recent raport de activitate (din 22 martie 2017):

„societatea PROTAN a demarat operaţiunile de ridicare a acestor produse expirate, în vederea neutralizarii acestora, fiind ridicate şi transportate în vederea distrugerii primele 15 tone de produse, la preţul de 16.987,85 lei, conform facturii emise şi anexate, fiind în pregatire încă un transport de produse expirate, de 6 tone, valoarea acestui transport fiind de 6.840 lei (tva inclus), conform facturii anexate”.

Şi eu vorbesc de proprietate industrială! (sursa foto: facebook.com/bonina.romania)


DOCUMENT ATAŞAT
:
ONE CS DISTRIBUTION SRL – tabel definitiv consolidat al creanţelor

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact