Fostul editor ROMÂNIA LIBERĂ – în insolvenţă… cu datorii de 136 milioane lei; 4 MĂRCI au fost trecute pe o altă firmă la începutul anului

Atât pe site, cât şi în ediţia tipărită se spune că ROMÂNIA LIBERĂ este „un produs al MEDIEN HOLDING„, afirmaţie care sugerează că editorul ar fi MEDIEN HOLDING SRL Bucureşti (CUI: 17946128), societate care pentru anul trecut a raportat doar doi angajaţi. În realitate, această firmă a fost „trasă pe linie moartă”, cel mai probabil din cauza scandalului cu KPMG, lichidatorul judiciar al falitei ASIGURARE REASIGURARE ASTRA SA (detalii AICI).

Dacă în ceea ce priveşte editorul actual al publicaţiei nu există nişte informaţii clare (probabil sunt mai multe firme angrenate), cert este că MEDIEN HOLDING SRL a fost (unic) editor al publicaţiei şi tot cert este faptul că a intrat în insolvenţă.

În documentaţia depusă la Dosarul nr.37721/3/2017, se precizează că datoriile societăţii sunt de 136.642.572,20 lei, „iar disponibilul bănesc, potrivit balanţei contabile, este insuficient pentru achitarea creanţelor”. Chiar dacă nu se precizează la cât se ridică disponibilul bănesc, un indiciu concludent este suma din casă şi conturi la finalul anului trecut – 20 lei!

Cererea depusă de debitoare pe 4 octombrie 2017 a fost admisă de judecătorul sindic Alexandra-Luiza BÂREA-BREZAE pe 6 noiembrie 2017, iar sentinţa a fost publicată în BPI chiar a doua zi! În funcţia de administrator judiciar provizoriu a fost numit practicianul propus de creditoarea ASIGURARE REASIGURARE ASTRA SA, reprezentată de lichidatorul judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL, şi anume EURO INSOL SPRL.

Instanţa a stabilit data de 22 decembrie 2017 drept termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 18 ianuarie 2018 (ora şi locul urmează să fie comunicate de administratorul judiciar).

Chiar dacă valoarea datoriilor (declarate) este impresionată, probabil e o învârteală de bani între firmele din cadrul aşa-zisului Grup MEDIEN HOLDING şi nu vom găsi nume şi sume extraordinare pe lista creditor. În schimb, va fi interesant de văzut ce se va întâmpla cu mărcile ROMÂNIA LIBERĂ cesionate (vândute) de firma care acum este în insolvenţă.

Mai exact, în februarie 2017 a fost anunţată – prin publicarea în BOPI (Buletinul Oficial de Proprietate Industrială) – cesiunea totală a mărcilor ROMÂNIA LIBERĂ, România liberă MICĂ PUBLICITATE, RL România liberă şi RL. Cesionarul (cumpărătorul) acestor 4 mărci este THE NOVA GROUP INVESTMENTS PRESS SRL Bucureşti (CUI: 24144135), fosta ZETA SPV DEVELOPMENT SRL, societate fără activitate până în 2016 şi care în perioada 25 august 2016 – 2 octombrie 2017 a fost administrată de Sabin Alexandru BORCAN (48 de ani). Numele din acte este BORCAN, nu ORCAN!

Aşa pornit cum pare a fi, lichidatorul KPMG, în calitate de reprezentant al creditorului majoritar… şi în înţelegere cu EURO INSOL SPRL, va face demersuri pentru anularea acestor cesiuni. Se anunţă un război lung şi „contondent”, din care cu siguranţă nu va avea de câştigat publicaţia ROMÂNIA LIBERĂ… (sursa foto: facebook.com/romanialibera.ro)