Anul 2017 se anunţă a fi unul bubuitor pentru agenţiile de turism din România. Astfel, după insolvenţele MAREEA COMTUR SRL, MAREEA HOTELS SRL, GENIUS TRAVEL SRL şi PERFECT TOUR SRL, a apărut un nou scandal, o nouă ţeapă – FUNTRIP.
Conform informaţiilor apărute în spaţiul public în ultimele zile, societatea FUNTRIP SRL Bucureşti (CUI 33999981), cea care administrează agenţia şi site-ul „Funtrip.World”, şi-ar fi informat turiştii care achitaseră sume importante pentru sejururi în Africa, Asia şi America de Sud că nu mai poate onora vacanţele şi urmează să intre în insolvenţă.
Cu un tupeu caracteristic infractorilor, expeditorul mailului spune aşa:
„Funtrip este asigurată împotriva stării de insolvenţă având o poliţă de asigurare valabilă deschisă la societatea Omniasig, care în principiu va acoperi prejudiciile cauzate. De îndată ce se va pronunţa soluţia de deschidere a procedurii insolvenţei, veţi fi contactaţi pentru a fi despăgubiţi de asigurator. Pentru eventualele sume care nu vor putea fi acoperite de asigurator, vă asiguram că asociaţii vor face tot posibilul pentru a încerca acoperirea acestor sume din surse proprii” (mail-ul complet AICI).
Prima MARE PROBLEMĂ este că, până la ora actuală, FUNTRIP SRL nu figurează pe portalul instanţelor de judecată cu o cerere de intrare în insolvenţă, iar poliţa de asigurare expiră pe 3 martie 2017 (detalii AICI). În mod normal (şi legal) cererea debitorului se judecă în maxim 10 zile, dar se depăşeşte de multe ori acest termen. Prin urmare, dacă FUNTRIP SRL nu depune cererea şi documentele aferente în următoarele zile, sentinţa se va pronunţa după expirarea poliţei de asigurare. Şi cu siguranţă că OMNIASIG abia aşteaptă şi nu va prelungi această poliţă, presupunînd că ar exista o solicitare în acest sens.
Chiar dacă FUNTRIP SRL intră în insolvenţă înainte de 3 martie, NICIUN CREDITOR nu este contactat pentru a fi despăgubit de asigurator, cum susţine mesajul menţionat. Este interesul creditorilor de a depune cereri de despăgubire, urmând o anumită procedură prevăzută de lege. Chiar dacă presupunem că poliţa mai este valabilă (şi Ministerul Turismului se îndoieşte de asta, după cum rezultă din răspunsul transmis către hotnews.ro), formulările „în principiu” şi „eventualele sume care nu vor putea fi acoperite de asigurator” sugerează că ţeapa este mai mare de 50.000 de euro.
FUNTRIP SRL a fost înfiinţată în ianuarie 2015, de către Andrei-Giani DINU (30 de ani) – 55% şi Gheorghiţă BRATU (40 de ani) – 45%. Ambii sunt născuţi în Bucureşti, figurează cu domiciliul în Capitală şi au atribuţii de administrator. Niciunul nu mai deţine participaţii la vreo altă firmă din România.
Deşi FUNTRIP SRL a fost înfiinţată în 2015, referinţe negative despre agenţia de turism există în mediul online din 2013, perioadă în care Andrei-Giani DINU ar fi organizat excursii prin intermediul unei asociaţii, probabil ASOCIAŢIA FUN TRIP (CUI: 28601710), persoană juridică fără vreun bilanţ depus la Finanţe. Eventual şi fără licenţă de turism!
Revenind la autoarea ţepelor de acum, FUNTRIP SRL, această societate a raportat pentru 2015, primul an de activitate, venituri de 94.079 lei şi cheltuieli de 453.216 lei, pierderile ajungând la 361.891 lei. La 31 decembrie 2015, societatea patronată de DINU şi BRATU a raportat datorii de 268.548 lei, dar şi disponibilităţi (casă şi conturi) de 112.118 lei. (sursa foto: facebook.com/dasefekt – Andrei Dinu)
NOTĂ:
Dacă aţi găsit o informaţie utilă în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact