GAZ METAN MEDIAŞ: datorii de 12 milioane lei au fost anulate „din pix”; jucătorii au revendicat 7,23 milioane lei, dar au fost înscrişi în tabelul creditorilor cu două milioane lei

Ultima insolvenţă din fotbalul românesc (Liga I), cea a echipei GAZ METAN MEDIAŞ, este una mai ciudată, fiind cerută şi obţinută de câţiva foşti baschetbalişti care au activat la CLUB SPORTIV „GAZ METAN” MEDIAŞ (CUI: 6442311), entitatea juridică care asigură desfăşurarea mai multor activităţi sportive. Deşi cererea a fost depusă pe 13 mai 2014, sentinţa a fost pronunţată abia pe 25 octombrie 2016, după ce cauza a fost judecată şi la Curtea de Apel Alba Iulia.

Tabelul preliminar al creanţelor constituie o nouă surpriză în cadrul procedurii de insolvenţă, probabil cea mai mare de până acum: creditorii au invocat creanţe totale de puţin peste 19 milioane lei, iar administratorul judiciar a acceptat un total de numai 7 milioane lei. În cazul Fiscului, este vorba de o diferenţă (de 6,77 milioane lei), care face obiectul unui proces, dar în ceea ce priveşte salariaţii nu există nicio explicaţie a practicianului în insolvenţă C.I.I. DRAGOŞ GIURA privind respingerea unei sume impresionante.

Mai exact, jucătorii şi alţi angajaţi ai clubului au revendicat 7.226.195,29 lei, iar suma totală admisă „după verificare” este de 2.031.962,38 lei. În cazul multor jucători, diferenţele dintre „cerere” şi „ofertă” sunt imense. De exemplu: jucătorul ERIC DE OLIVEIRA PEREIRA a fost înscris în tabel cu numai 89.257 lei, deşi a invocat o creanţă de 265.375 lei; antrenorul Cristian PUSTAI a revendicat 427.872 lei, dar a fost înscris cu 74.453 lei.

Faptul că există zeci de astfel de cazuri exclude posibilitatea unor erori de calcul, iar faptul că administratorul judiciar nu a suflat nici un cuvânt legat de motivul respingerilor sugerează că ceva e putred în „zona salarială” de la GAZ METAN MEDIAŞ. Culmea este că, deşi tabelul a fost publicat pe 19 ianuarie 2017, până acum au fost depuse doar două contestaţii… şi acelea din partea unor persoane cărora nu li s-au tăiat sume foarte mari din creanţele invocate.

Să se deschidă conducta cu bani de la ROMGAZ!

Administratorul judiciar provizoriu, consorţiul format din CII DRAGOŞ GIURA şi RTZ &PARTNERS SPRL Filiala Alba, nu s-a deranjat să publice în BPI raportul privind cauzele insolvenţei, dar a precizat într-un alt document că a tras următoarele concluzii:

  • Nu există premise de atragere a răspunderii personale a vreunei persoane în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.
  • Nu există premise de anulare a unor acte frauduloase încheiate în detrimentul creditorilor, anterior deschiderii procedurii de insolvenţă.
  • Reorganizarea pare a fi soluţia cea mai benefică pentru achitarea unui procent cât mai ridicat din totalul creanţelor ce vor fi înscrise în Tabelul de Creditori.

Interesant este faptul că reorganizarea judiciară de care pomeneşte administratorul judiciar este posibilă numai dacă ROMGAZ SA aruncă, în continuare, cu bani în echipa de fotbal. În acest sens, administratorul special Ioan MĂRGINEAN a transmis către SNGN ROMGAZ SA o cerere de sponsorizare, iar administratorul judiciar a revenit cu o adresă, „prin intermediul căreia a învederat că a luat act de cererea de sponsorizare transmisă şi consideră ca aprobarea acesteia este indispensabilă pentru redresarea financiară a debitoarei„.

Pentru că la prima Adunare a Creditorilor nu s-a stabilit mai nimic, această întrunire a fost reconvocată pentru 21 februarie 2017, ora 13:00, la sediul administratorului judiciar, unul din punctele de pe ordinea de zi fiind „aprobarea unui evaluator autorizat în vederea stabilirii valorii de piaţă a bunurilor patrimoniale ale debitoarei CLUB SPORTIV GAZ METAN MEDIAŞ”.

În convocator, administratorul judiciar precizează că au fost înregistrate două oferte de preţ, surprinzător fiind faptul că diferenţa dintre acestea este foarte mare. Astfel, BIROU EVALUĂRI SRL solicită 15.000 euro (firma este neplătitoare de TVA) pentru evaluarea patrimoniului, documentul urmând să fie predat într-un termen de 25 de zile (de la semnarea contractului şi întrarea în posesia actelor). A doua ofertă, de la NEOCONSULT VALUATION SRL este de 26.180 lei (TVA inclusă), adică mai puţin de 5.000 euro (fără TVA), iar termenul de realizare este de 25 de zile lucrătoare.

Următorul termen de judecată în Dosarul nr.2054/85/2014, de insolvenţă a debitoarei CLUB SPORTIV „GAZ METAN” MEDIAŞ, este programat pe 25 aprilie 2017. Între timp, TAS a anulat depunctarea aplicată de FRF, decizie care demonstrează că nu se întâmplă nimic rău chiar dacă nu îţi plăteşti datoriile către furnizori, jucători şi bugetele de stat… (sursa foto: gazistul.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:
CLUB SPORTIV „GAZ METAN” MEDIAŞ – tabel preliminar al creanţelor

CITIŢI ŞI:
Echipa de fotbal a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor către baschetbalişti! Instanţa a asimilat convenţia civilă/sportivă cu un contract de muncă

 

NOTĂ:
Dacă aţi găsit o informaţie utilă în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact