GALFINBAND a intrat în insolvenţa de 10 zile… dar BVB încă nu a aflat! Instanţa a confirmat o datorie de 4,99 milioane lei către AMPLO… restanţă care nu apare în bilanţul societăţii gălăţene

UPDATE:
Astăzi, 22 octombrie 2018, GALFINBAND SA a catadicsit să informeze ASF şi BVB despre intrarea în insolvenţă… fără să precizeze că acest eveniment s-a înregistrat în urmă cu 10 zile!

GALFINBAND SA Galaţi (CUI: 1633663) produce benzi din oţel, tablă şi tuburi din oţel, iar acţiunile companiei sunt tranzacţionate la BVB sub simbolul GALF. Conform site-ului BVB, ultimele informaţii/documente care fac referire la GALFIBAND SA sunt Raportul pentru primul semestru al anului 2018 (din 30 august 2018) şi un Raport din 17 mai 2018 referitor la un termen de judecată din Dosarul de insolvenţă nr.1481/121/2018, deschis pe 26 aprilie 2018 ca urmare a cererii depuse de AMPLO SA Ploieşti (CUI: 1359038).

În cererea depusă pe 26 aprilie, creditoarea AMPLO SA a precizat că „deţine împotriva debitoarei o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în sumă de 3.898.261,31 lei (debit rămas după efectuarea unor plăţi parţiale), la care se adaugă penalităţi contractuale de întârziere de 1.094.936 lei„.

Interesant este faptul că, pentru recuperarea sumei respective, AMPLO SA apelase anterior la procedura ordonanţei de plată, iar această solicitare a fost respinsă, situaţie pe care debitoarea GALFINBAND SA a încercat să o speculeze, interpretând că „s-a stabilit, astfel, cu autoritate de lucru judecat că această creanţă nu este certă, lichidă şi exigibilă„.

Mai mult, societatea gălăţeană a afirmat în apărarea sa faptul că suma invocată provine în urma unei şmecherii prin care s-a urmărit ca AMPLO SA să ajungă acţionar la GALFINBAND SA. Iată ce a spus debitoarea în cadrul procesului de insolvenţă:

Contractul de vânzare-cumpărare nr.228/27.01.2016 este unul simulat, intenţia părţilor fiind aceea de majorare a capitalului social al debitoarei. Ambele societăţi au fost anterior controlate de aceeaşi persoană şi au avut aceeaşi conducere, care a decis ca AMPLO SA să investească în GALFINBAND SA prin livrarea de mărfuri şi astfel să se realizeze o majorare de capital în natură, pentru ca ulterior AMPLO SA să devină acţionar la GALFINDBAND SA

Deşi poate părea interesantă, povestea aceasta este cusută cu aţă albă: fiind vorba de o societate listată la BVB, o majorare de capital social nu se poate efectua chiar aşa de simplu. E nevoie de aprobarea acţionarilor, eventual de un prospect de emisiune. Dar să trecem peste aceste aspecte… aşa cum a trecut şi instanţa, care a subliniat că „debitoarea nu a administrat nicio probă în aceste sens„.

Pe 12 octombrie 2018, judecătorul sindic Sorina Mihaela LUCHIAN de la Tribunalul Galaţi a admis cererea creditoarei AMPLO SA şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei GALFINBAND SA, iar în funcţia de aministrator judiciar provizoriu a numit practicianul CASA DE INSOLVENŢĂ ISTRU SPRL FILIALA BRĂILA, cu o remuneraţie iniţială de 700 lei/lună.

Instanţa a mai stabilit data de 23 noiembrie 2018 drept termen limită pentru înscrierea la masa credală, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 18 decembrie 2018 (ora şi locul urmează să fie comunicate de practician).

Deosebit de dubios este faptul că GALFINBAND SA nu a informat BVB despre intrarea în insolvenţă… deşi au trecut 10 zile de la deschiderea procedurii. Prin urmarea, acţiunile GALF nu au fost suspendate de la tranzacţionare, aşa cum ar fi normal. Culmea e că la Registrul Comerţului a fost efectuată această menţiune („este sub incidenţa Legii nr. 85/2014 – insolvenţă”).

Pe lângă această „lipsă de comunicare în relaţia cu Bursa de Valori Bucureşti”, care s-ar putea solda cu o sancţiune, GALFINBAND SA mai are o problemă. Şi chiar una foarte mare. Instanţa spune în sentinţă că AMPLO SA deţine „o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în cuantum de 4.993.197,31 lei – debit şi penalităţi”. În bilanţul pe primul semestru al acestui an sunt menţionate 3 categorii de furnizori restanţi – peste 30 de zile, peste 90 de zile, peste un an – şi toate cele 3 sume menţionate (corespunzătoare categoriilor) sunt mai mici de 4,99 milioane lei, ceea ce sugerează că datoria către AMPLO SA nu este „prinsă” în bilanţ.

Dacă sentinţa Tribunalului Galaţi (de deschidere a insolvenţei) rămâne definitivă şi este confirmată creanţa/restanţa de 4,99 milioane leivor veni zile triste pentru GALFIBAND SA! (sursa foto: impact-est.ro)

DOCUMENTE ATAŞATE:
GALFINBAND SA – Bilanţ la 30 iunie 2018

GALFINBAND SA – Sentinţă de deschidere a procedurii insolvenţei în formă generală