GENIUS TRAVEL: datorii recunoscute de 2,22 milioane lei; MAREEA: încă nu se cunosc termenele procedurii de insolvenţă

genius-travel

GENIUS TRAVEL SRL Bucureşti (CUI: 23163295) a anunţat că intră în insolvenţă pe la jumătatea lunii august 2016, după ce a lăsat a lăsat în jur de 150 de turişti fără sejururile ACHITATE, ţeapa totală fiind (sub)evaluată la 136.000 de euro.

A depus cererea de aplicare a Legii 85/2014 abia pe 25 august 2016 (Dosar nr.31700/3/2016), iar Tribunalul Bucureşti s-a gândit să continue bătaia de joc începută de patronul Ionuţ-George COSTEA (împlineşte 31 de ani săptămâna aceasta) şi a fixat primul termen de judecată abia pe 13 septembrie 2016, dată la care judecătorul sindic Stela Florentina IVAN a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă, a numit ALPHA PROFESSIONAL IPURL Bucureşti în funcţia de administrator judiciar provizoriu şi a stabilit ca termenul limită de înscriere la masa credală să fie 24 octombrie 2016.

 Deşi au trecut aproape două săptămâni de la pronunţarea sentinţei, administratorul judiciar nu a publicat notificarea privind deschiderea insolvenţei în BPI şi, mai grav, nu a notificat Registrul Comerţului, firma GENIUS TRAVEL SRL Bucureşti figurând la ora actuală (26 septembrie 2016, ora 9:00) ca fiind în funcţiune.

Totuşi, în cazul acestei ţepe turistice, instanţa a publicat sentinţa pe portalul instanţelor de judecată (pe scurt), dar şi integral în BPI (pe 23 septembrie 2016). În acest document, debitoarea precizează „are datorii în sumă de 2.220.764,99 lei, ce nu pot fi achitate întrucât nu deţine lichidităţi”.

Tot în cererea introductivă, agenţia ţepară GENIUS TRAVEL susţine că deşi s-a încercat redresarea situaţiei financiare a societăţii, inclusiv prin reducerea numărului de salariaţi, acest demers a rămas fără rezultat dat, fiind şi contextul evenimentelor internaţionale (intrarea în default a Greciei în iunie 2015, atentatele din Turcia)”. Probabil această scuză va fi menţionată şi de administratorul judiciar în raportul privind cauzele, mare parte din anterioarele insolvenţe/falimente din turism fiind doar din cauza conjucturii naţionale şi internaţionale!

MAREEA – o ţeapă mai mare… dar nu ultima!

La cealaltă ţeapă turistică din acest final de sezon estival, agenţia MAREEA, bătaia de joc este şi mai mare, nu numai pentru că numărul celor afectaţi a fotst de aproximativ 1.100 de turişti, iar valoarea contractelor acestora se ridică, la o primă evaluare, la 460.000 de euro, ci şi pentru că instanţa şi administratorul judiciar nu au comunicat nici până acum termenele procedurii.

 Cererea de intrare în insolvenţă depusă de MAREEA COMTUR SRL Deva (CUI: 10118438), firma controlată de Marius USTUROIU (36 de ani), a fost soluţionată tot pe 13 septembrie 2016, numai că Tribunalul Hunedoara doar a numit administratorul judiciar provizoriu – EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL – şi nu a stabilit termenele procedurii, pasând această sarcină administratorului judiciar (Dosar nr. 4272/97/2016).

Contactat de SUPERVIZOR pe 15 septembrie 2016, administratorul judiciar a precizat că încă nu a luat o decizie în acest sens, dar în următoarele zile vor fi fixate aceste termene şi vor fi comunicate în notificarea ce urmează a fi publicată în BPI. Probabil pentru că hunedorenii se consideră ardeleni, EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL (firmă cu sediul în Hunedoara şi filială în Bucureşti) lucrează ca atare, adică fără grabă. Prin urmare, NU a publicat în BPI notificarea respectivă. Şi, desigur, notificarea nu a fost transmisă la Registrul Comerţului, astfel că situaţia este identică şi falsă ca la cealaltă agenţie ţepară – firma figurează în funcţiune.

………………….

Şi pentru că jucătorii şi patronatele din turism vor susţine sus şi tare că GENIUS TRAVEL şi MAREEA sunt două accidente, două excepţii, ar fi bine ca – înainte de a vă arunca la ofertele early-booking (trebuie să apară) – să vă aruncaţi ochii pe această analiză financiară, care spune că: „majoritatea firmelor active în sectorul turismului din România (68,6%) înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea” şi mai precizează că „au fost identificate 30 de companii care se află într-o situaţie financiară similară cu cea care a dus la insolvenţa GENIUS TRAVEL SRL„.

Oare cu sau pentru aceşti îndatoraţi peste măsură vrea Alin BURCEA să facă acel fond de garantare la care lucrează (ANAT) din 2012! (sursa foto: timesofisrael.com)

 CITIŢI ŞI:

GENIUS TRAVEL: Cererea de insolvenţă se judecă pe 13 septembrie 2016; agenţia administrează un hotel în Delta Dunării

MAREEA: cererea de insolvenţă se judecă pe data de 13 septembrie 2016, la fel ca şi în cazul agenţiei GENIUS TRAVEL