CONDACIA: masă credală de 13,65 milioane lei, BANCA TRANSILVANIA este principalul creditor

condacia

Societatea de construcţii CONDACIA SA Botoşani (CUI: 608955) a intrat în insolvenţă, la propria cerere, pe 14 iulie 2016, iar instanţa a stabilit că administratorul judiciar provizoriu C.I.I. BORDIANU LILIANA trebuie să publice tabel preliminar al creanţelor până pe 19 septembrie 2016, urmând ca pe 26 septembrie 2016, ora 15:00, să se desfăşoare prima şedinţă a Adunării Creditorilor.

Ca mulţi alţi practicieni în insolvenţă, nici Liliana BORDIANU nu a respectat termenul impus de judecătorul sindic, prima ei grijă fiind să publice o informare prin care anunţa creditorii (încă nestabiliţi) care sunt pretenţiile financiare. Asta se întâmpla pe 30 august 2016, în timp ce tabelul preliminar a fost publicat abia pe 23 septembrie 2016.

Conform acestui document, masa credală acceptată din prima de administratorul judiciar provizoriu se ridică la 13,65 milioane lei, în timp ce totalul creanţelor invocate de creditori este ceva mai mare – 14,45 milioane lei. Cel mai important creditor este BANCA TRANSILVANIA – 9,25 milioane lei, creanţa fiind teoretic garantată.

Conform bilanţului pe anul trecut, societatea administrată de Gheorghe CALOIANU (70 de ani) avea la finalul anului trecut creanţe de 7.545.441 lei, iar în casă şi conturi figura cu suma de 4.775.475 lei. În informarea menţionată, Liliana BORDEIANU spune că volumul creanţelor este de 3.277.652 lei, iar numărul debitorulul – 50. Dacă sumele menţionate sunt corecte, este ciudat faptul că societatea s-a cerut în insolvenţă în condiţiile în care a avut la dispoziţie 9 milioane lei (4,27 milioane lei – creanţe recuperate şi 4,77 milioane lei – banii din conturi), sumă care reprezintă aproape două treimi din cifra de afaceri a anului trecut.

În ceea ce oferta financiară prezentată de Liliana BORDEIANU, interesant este faptul că această îşi justifică pretenţiile prin faptul că „administratorul judiciar înţelege să depună singur sau împreună cu creditorii care-şi manifestă interesul un plan de reorganizare judiciară”, afirmaţie care sugerează că debitoarea nu şi-a propus aşa ceva. La capitolul bani, practicianul solicită:

  • Un onorariu fix de 850 euro plus TVA/lună pe perioada de observatie şi reorganizare judiciară
  • 5% pe plăţile efectuate şi ce vor fi efectuate către creditori prin contul unic de lichidare şi 7% pe creanţele creditorilor stinse prin orice alt mod (divizare, dare în plată, fuziune, convenţii, cereri de plată, documente justificative, etc  atât în perioada de observaţie. cât şi în perioada de reorganizare judiciară, plus TVA.
  • 8% pe sumele recuperate prin demersurile efectuate de administratorul judiciar (notificări, compensări, litigii, executări, falimente, concilieri amiabile, deblocări de garanţii de bună executie, deblocări de garanţii de lucrări, etc ) pe perioada de observaţie şi pe perioada de reorganizare judiciară, plus TVA.

Dacă ar fi să pun un pariu, aş spune că Liliana BORDEIANU s-a agitat degeaba ca să găsească argumente pentru aceste solicitări pentru că BANCA TRANSILVANIA este creditor majoritar. Şi dacă nu există un aranjament la nivel local, altul va fi administratorul judiciar susţinut de banca… din Cluj! (sursa foto: united-gj.com)

DOCUMENT ATAŞAT:

CONDACIA SA – tabel preliminar al creanţelor

CITIŢI ŞI:

Joaca de-a insolvenţa la un important constructor din Regiunea Nord-Est