GENTILIA CONSTRUCT: Fiscul deţine cea mai mare creanţă, dar nu a participat la Adunarea Creditorilor; instanţa a comunicat sentinţele de la contestaţii după 5 luni şi jumătate; conform legii, perioada de observaţie expiră peste câteva zile

GENTILIA CONSTRUCT SRL Câmpia Turzii (CUI: 10508040) este controlată de familia CUC, „cel mai de vază” membru fiind Traian Florinel CUC (foto, 45 de ani), individ declarat de ANI incompatibil şi în conflict de interese, tocmai din cauza afacerilor derulate de această firmă. Mai mult, Traian Florinel CUC şi soţia Daniela Cristina CUC (41 de ani) au fost trimişi în judecată la începutul acestui an, acuzaţiile fiind de evaziune fiscalăDosarul nr.31/117/2018.

GENTILIA CONSTRUCT SRL a intrat în insolvenţă pe 23 mai 2017, oficial la propria cerere, iar sentinţa Tribunalului Comercial Cluj de deschidere a procedurii generale nu a fost publicată până în prezent în BPI – Dosarul nr.342/1285/2017.

Deşi administratorul judiciar (provizoriu atunci, confirmat ulterior) TRANSILVANIA MASTER INSOLV IPURL (Andrei-Petru MUREŞAN) a precizat într-un raport că există aproximativ 240 de potenţiali creditori, tabelul preliminar a inclus doar 50 de creditori, dar o masă credală generoasă – 11.786.700,11 lei şi creanţe sub condiţie de 1,94 milioane lei.

În acest tabel, creditorul DGRFP Cluj-Napoca (prin AJFP Cluj) a fost înscris cu două creanţe: una garantată, de 1.081.002 lei (9,17% din masa credală) şi una bugetară de 1.631.004 lei (13,84%) Altfel spus, Fiscul este cel mai mare creditor al societăţii GENTILIA CONSTRUCT SRL, cu 23% din masa credală.

La prima Adunare a Creditorilor – SURPRIZĂ! Fiscul nu se prezintă la întrunire şi nici nu transmite punctul de vedere (votul), pasivitate pe care eu o asimilez cu neglijenţa în serviciu. E adevărat că niciunul dintre creditorii bugetari nu a manifestat interes pentru această adunare, dar ceilalţi deţin procente nesemnificative din masa credală.

Au existat doar două contestaţii la tabelul preliminar, dar situaţia nu s-a rezolvat nici până acum… deşi sentinţele au fost pronunţate de judecătorul sindic Iulian PĂCURAR de la Tribunalul Comercial Cluj pe 7 noiembrie 2017. Şi asta pentru că cele două sentinţe au fost publicate în BPI abia pe 25 aprilie 2018, adică după 5 luni şi jumătate de la pronunţare, şi pot fi atacate în 30 de zile de la comunicare. Conforn unei menţiuni de pe portalul instanţelor de judecată, BCR a atacat sentinţa pe 4 mai 2018.

Conform art.112-(3) din Legea 85/2014, „durata maximă a perioadei de observaţie este de 12 luni, calculate de la data deschiderii procedurii„, ceea ce înseamnă că la următorul termen de judecată, din 29 mai 2018, ar trebui să se decidă soarta debitoarei, pe baza unei propuneri a administratorului judiciar.

Am întâlnit câteva cazuri (foarte puţine, e adevărat) în care administratorul judiciar a propus trecerea la faliment tocmai pentru că s-a împlinit termenul maxim pentru perioada de observaţie, dar probabil a fost vorba de înţelegeri cu debitoarele pentru a se proceda astfel. La majoritatea insolvenţelor, nu se ţine cont de această prevedere a legii şi perioada de observaţie este prelungită… cu anii! Probabil aşa se va întâmpla şi în acest caz.

Fiscul nu se prezintă la Adunarea Creditorilor, instanţa nu publică sau comunică cu foarte mari întârzieri sentinţele din cadrul procedurii, iar administratorul judiciar primeşte 1.200 euro/lună chiar dacă nu face nimic… ce motive ar avea vreuna din aceste părţi sau debitoarea să urgenteze procedura?! (sursa foto: citynews.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:
GENTILIA CONSTRUCT SRL – Tabel preliminar rectificat al creanţelor (februarie 2018)

CITIŢI ŞI:
Declarat de ANI incompatibil şi în conflict de interese, acum se poate lăuda şi cu o insolvenţă; datorii de 12 milioane lei către 240 de creditori