GEPETO IMPEX SA Lumina (CUI: 11034874) se ocupă de fabricarea produselor din carne, dar în ultima perioadă s-a specializat pe emiterea de bilete la ordin fără acoperire, la ora actuală figurând în evidenţele CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi) cu 478 de bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 19,734 milioane lei.
Acest comportament a obligat furnizorii să nu mai colaboreze cu GEPETO IMPEX SA decât cu plata în avans, iar băncile să restricţioneze creditarea. Reacţiile furnizorilor şi executările silite demarate de unii creditori (de exemplu: popriri ale conturilor deschide la Banca Transilvania şi BCR) au determinat societatea să se agaţe disperată de Legea 85/2014, cererea depusă la Tribunalul Constanţa fiind admisă pe 18 noiembrie 2015, după ce, cu câteva zile înainte, instanţa a fost generoasă şi a dispus suspendarea provizorie a oricăror proceduri de executare silită.
În documentaţia depusă la Dosarul 6914/118/2015, debitoarea precizează faptul că în primele 9 luni ale acestui an a realizat o cifră de afaceri de numai 41,75 milioane lei, iar datoriile la data depunerii cererii (29 octombrie 2015) totalizau 90,62 milioane lei, sumă din care 6,8 milioane euro reprezintă credite restante.
Cu o nonşalanţă tipică ţeparilor, administratorul Costică MARIN recunoaşte în cererea de deschidere a procedurii că GEPETO IMPEX a refuzat la plată sute de bilete la ordin „cu suma totală de 12.400.000 lei„, dar afirmă că societatea a făcut eforturi în vederea achitării acestora, şi în prezent suntem în faza de radiere din CIP a biletelor la ordin„.
Afirmaţia acestui individ are două erori:
1.Incidentele de plată nu se radiază din CIP chiar dacă instrumentele de plată sunt achitate ulterior; acestea dispar „din oficiu” după 7 ani, pentru că istoricul de la CIP se referă doar la ultimii 7 ani, nu la o perioadă mai îndelungată.
- Pe 23 octombrie, 26 octombrie şi 20 noiembrie 2015, GEPETO IMPEX a mai marcat 3 refuzuri la plată, în valoare cumulată de 7,14 milioane lei, astfel că suma totală din evidenţele CIP a ajuns la 19,734 milioane lei, şi nu mai este de „doar” 12,4 milioane lei, după cum se poate lesne observa din tabelul prezentat.
Deşi firma este „în rahat până la gât”, administratorul statutar anunţă în cererea menţionată că se vor renegocia preţurile de achiziţie cu furnizorii ţepuiţi şi cu alţii noi, că va fi atras un investitor financiar care abia aşteaptă să acopere găurile lăsate de managementul de succes de până acum, iar aroganţa supremă sună aşa: „Ne propunem să accesăm în mod susţinut piaţa externă, în special pieţele din Uniunea Europeană, unde vânzarea produselor noastre permite obţinerea unor marje de profit suficiente desfăşurării normale a activităţii”.
Dacă administratorul e cu capul în nori şi visează cai verzi pe pereţi, creditorii ar trebui să rămână cu picioarele pe pâmânt şi să ia aminte că termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei este 31 decembrie 2015, iar prima şedinţă a Adunării Creditorilor se va desfăşura pe 25 ianuarie 2016, ora 10:00, la sediul administratorului judiciar EDGE BUSINESS RESTRUCTURING ADVISORS SPRL – Bucureşti, Piaţa Charles de Gaulle nr.13, et.3, sector 1. (sursa foto: cuget liber.ro)
Citiţi şi:
GEPETO: sute de refuzuri la plată, pierderi de milioane, datorii imense la bugetele de stat