GHEORGHE NICHITA: datorie de 116.364 lei la ANAF; a încasat 80.000 euro din partaj şi 169.791 lei dintr-o tranzacţie financiară, dar nu a returnat 45.000 euro împrumutaţi de la o persoană fizică

Caricatura Nichita buget-ww

Dorohoianul Gheorghe NICHITA (60 de ani) a fost primar al municipiului Iaşi… un amar de vreme, iar acum vrea să fie deputat, principalul scop al candidaturii la alegerile din această toamnă fiind obţinerea imunităţii parlamentare (procesele bat la uşă, poate se redeschide şi Dosarul PALAS). Înscrierea în această cursă l-a obligat şi pe „gigoloul” NICHITA să depună declaraţie de avere, document care prezintă câteva schimbări importante faţă de situaţia din anul anterior.

Astfel, în 2015, an în care a fost suspendat din funcţia de primar (în luna mai), NICHITA a primit „lefuri” de numai 30.122 lei, faţă de 76.908 lei în 2014, an în care a mai beneficiat de 105.850 lei, bani proveniţi din titluri BNR. În schimb, anul trecut s-a ales cu 80.000 euro în urma partajului (oficial, soţia a luat casa), bani trecuţi în ambele declaraţii de avere (din 2016 şi 2015), cu menţiunea că într-una spune că i-a încasat pe 31 martie 2015, iar în alta pe 31 mai 2015.

Ca şi în declaraţiile anterioare, fostul edil susţine că deţine „creanţe în valoare de 69.000 USD rezultate din cesionarea părţilor sociale deţinute la NEDO SRL şi NEDO JUNIOR SRL”, dar nu precizează cine anume îi datorează aceşti bani. Totuşi, asta nu prea mai are importanţă deoarece firmele au fost radiate între timp, iar termenul de prescriere a cam trecut. Cum nici NICHITA nu mai e cine a fost, e greu de crezut că va mai primi banii respectivi.

În a doua jumătate a anului trecut, Gheorghe NICHITA a vândut unităţile de investiţii BRD ASSET MANAGEMENT pe care le deţinea şi a încasat suma de 169.791,02 lei. Foarte probabil banii au ajuns la avocat, că Marius STRIBLEA nu are onorarii de mii sau zeci de mii de euro doar pentru Corduneni! Totuşi, ar fi interesant de aflat dacă la partaj s-a ţinut cont de aceste unităţi de investiţii sau a făcut dorohoianul o şmecherie şi şi-a tras „tot potul”!

Deşi încasările de anul trecut au fost mai mari decât în anii precedenţi, situaţia financiară (cea oficială desigur, că şpaga de la UTI nu e pomenită nicăieri) a lui Gheorghe NICHITA s-a înrăutăţit. Astfel, în declaraţia de avere depusă în iunie 2015, era menţionat un credit contractat în 2014, de la persoana fizică Toma-Petre-Şerban VELIO (54 de ani), în valoare de 45.000 euro, cu termen de rambursare anul 2015 (nu se preciza luna). În declaraţia de avere din 25 octombrie 2016, creditul a rămas la aceeaşi valoare, dar termenul de rambursare a fost prelungit pînă în 2017. Chiar şi cu această rostogolire, calculele arată că NICHITA poate achita datoria… numai dacă prinde „cele 6 norocoase” la Loto.

Şi cea mai mare surpriză din declaraţia de avere, pe de o parte, şi din acest an pentru NICHITA, pe de altă parte, vine din partea Fiscului! Conform documentului menţionat, ANAF a emis pe 12 iulie 2016 o notificare privind obligaţiile fiscale restante, suma pe care fostul primar şi viitor deputat (şi posibil coleg cu Fenechiu peste ceva vreme) o are de plătit fiind de 116.364 lei. Din moment ce a inclus-o în declaraţia de avere de luna trecută, este clar că această restanţă nu a fost achitată şi probabil va fi contestată.

Din păcate, nu există informaţii publice privind natura acestei datorii pe care o invocă ANAF, dar poate ne spune „acuzatul” ce venituri i-a descoperit Fiscul de a stabilit un impozit suplimentar aşa de mare…

DOCUMENTE ATAŞATE:
GHEORGHE NICHITA – declaraţie de avere 2016

GHEORGHE NICHITA – declaraţie de avere 2015