GROSSMANN ENGINEERING GROUP: insolvenţa „de după DNA” la firma din Dosarul „cumnatul lui Ponta”

Înfiinţată în anul 2000 cu numele GROSSMANN ENGINEERING ROMANIA SRL şi rebotezată în 2005, societatea GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL Bucureşti (CUI: 12622449) a devenit „vedetă” pentru că o bună perioadă de timp a fost administrată de Iulian Cristian HERŢANU, cumnatul lui Victor Viorel PONTA, care a fost şi asociat majoritar (60%) până anul trecut.

GROSSMANN-10-ani-600

La începutul acestui an, HERŢANU a fost reţinut apoi arestat preventiv, procurorii DNA considerând că se face vinovat de săvârşirea infracţiunilor de:

  • constituirea unui grup infracţional organizat:
  • schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene;
  • evaziune fiscală.

Înainte de apariţia în peisaj a procurorilor DNA, GROSSMANN ENGINEERING ROMANIA SRL s-a remarcat prin neonorarea la timp a obligaţiilor financiare asumate faţă de partenerii de afaceri. Dovadă în acest sens stau incidentele de plată raportate la CIP: 21 de cecuri şi 77 de bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 7,17 milioane lei, cu menţiunea că aproape toate incidentele cu BO au fost înregistrate în perioada în care cumnatul lui Ponta era administrator al societăţii.

GROSSMANN-incidente-600

Lipsa de onestitate în relaţiile cu partenerii de afaceri a determinat unul dintre creditori să depună cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă încă din noiembrie 2014 (Dosar 41638/3/2014, Tribunalul Bucureşti), ulterior fiind ataşate şi alte solicitări similare. După mai multe amânări, instanţa a decis abia pe 1 iulie 2015 deschiderea procedurii generale de insolvenţă.

Pe 8 septembrie 2015, administratorul judiciar TĂNASĂ ŞI ASOCIAŢII SPRL a publicat tabelul preliminar al creanţelor, din care reiese o masă credală certă de 8,28 milioane lei, la care probabil se vor adăuga 1,99 milioane lei, reprezentând creanţe admise sub condiţie. Totuşi, creditorii au revendicat o sumă mai mare, de 12,19 milioane lei, iar la Tribunalul Bucureşti au fost înregistrate peste 15 contestaţii la tabelul preliminar, unele depuse de creditori, altele de debitoare. Mai mult, pe 10 iulie 2015, GROSSMANN ENGINEERING ROMANIA SRL a depus apel la sentinţa de deschidere a insolvenţei (Dosar 41638/3/2014/a1), dar nu există niciun semn că ar fi luat cineva în considerare acest demers. Şi au trecut mai bine de două luni!

În ceea ce priveşte tabelul creditorilor, Fiscul este înscris cu o creanţă (negarantată) de numai 225.719 lei, în condiţiile în care DNA vorbeşte de evaziune fiscală, iar 15 salariaţi au de primit 169.882 lei, cu cea mai mare sumă (35.000 lei) figurând Ilie Florin DRĂGAN, care „se bucură” şi el de atenţia procurorilor DNA.

La prima Adunare a Creditorilor, a fost ales un Comitet format din 3 membri: RAIFFEISEN BANK, Finanţe şi TBI BANK EAD SOFIA – Sucursala Bucureşti. La aceeaşi Adunare, nu a fost votat şi onorariul solicitat de administratorul judiciar, care se ridică la 1.500 euro/lună (echivalentul în lei, exclusiv TVA) plus 5% (exclusiv TVA) din contravaloarea valoarea bunurilor valorificate şi a creanţelor recuperate.

TĂNASĂ ŞI ASOCIAŢII SPRL justifică acest onorariu foarte mare prin „activitatea complexă de urmărire a lucrărilor ce se vor executa, monitorizarea plăţilor şi încasărilor în conformitate cu derularea contractelor curente, recuperarea creanţelor, etc”, dar uită să spună că până la ora actuală nu a publicat (în BPI) încheierea de deschidere a insolvenţei şi nici raportul privind cauzele care au dus la apariţia acestei situaţii. Pentru raport, probabil aşteaptă să vadă următoarele mişcări ale DNA, ca să găsească aceiaşi vinovaţi!.

Pentru 25 septembrie 2015, ora 14, a fost convocată din nou Adunarea Creditorilor, pentru „confirmarea şi stabilirea remuneraţiei administratorului judiciar”. Mai mult, în aceeaşi zi sunt convocaţi şi membrii Comitetului Creditorilor, dar cu două ore mai devreme (ora 12), ceea ce ar putea conduce la o situaţia ciudată: Comitetul votează ce a propus administratorul judiciar (provizoriu), iar peste două ore acesta nu va fi confirmat în funcţie. Pe lângă această ciudăţenie probabil neîntâmplătoare, suspectă e şi graba cu care se încearcă vânzarea a două imobile, constând în:

apartament situat în Bucureşti, str.Clucerului nr.55, et.1, sector 1, compus din 4 camere şi dependinţe, cu o suprafaţă utilă de 134,42 mp, precum şi locul de parcare din garajul de la subsolul blocului

imobil situat în oraş Voluntari, str.Drumul Negru nr.13B, Jud. Ilfov, tarla 12, parcela 252, Lot 3, compus din teren intravilan în suprafata de 181 mp şi construcţia D+P+E+M, în suprafaţă construita la sol de 72 mp, suprafaţă utilă totală de 226,46 mp şi suprafaţă totală de 279,32 mp.

Această grabă în valorificarea celor două imobile este dubioasă şi pentru că tocmai administratorul judiciar susţine că debitoarea intenţionează să depună un plan de reorganizare, iar din verificările pe care le-a efectuat rezultă că GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL deţine:

  • bunuri de natura activelor imobilizate (terenuri, construcţii, instalaţii, echipamente, maşini, etc.) în valoare netă de 3.470.750 lei;
  • bunuri de natura stocurilor şi a producţiei în curs de execuţie în valoare de 1.751.677 lei;
  • creanţe (clienti, debitori) in valoare de 3.015.828 lei;
  • elemente de trezorerie (disponibil în cont, sume în curs de decontare, garanţii de bună execuţie) în valoare de 1.492.428 lei.

Mai mult, TĂNASĂ ŞI ASOCIAŢII SPRL insistă pe faptul că „societatea debitoare are mai multe contracte în derulare, în diferite faze de execuţie, ce urmează a fi finalizate şi repectiv încasate”. Cu toate acestea, prima măsură pe care o propune practicianul în insolvenţă NECONFIRMAT DE CREDITORI este vânzarea unui apartament şi (probabil) a unei vile. Pentru un asemenea „management de excepţională valoare” vrea 1.500 euro pe lună, plus onorariu de succes de 5%!

 GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL – tabel preliminar al creanţelor