EQUATOR GROUP: a scăpat de o insolvenţă şi a intrat “în alta”

Societatea EQUATOR GROUP SRL (CUI 17708860) a fost înfiinţată în iunie 2005, dar şi-a inceput activitatea de producţie a plăcilor termoizolante din polistiren expandat ignifugat în anul 2006, în fabrica situată în oraşul Răcari (judeţul Dâmboviţa). Pe 10 octombrie 2014 a intrat în insolvenţă la cerererea Finanţelor, conform hotărârii Tribunalului Dâmboviţa (Dosar 2640/120/2014). După câteva luni, Curtea de Apel Ploieşti a admis apelul debitoarea, a anulat sentinţa Tribunalului Dâmboviţa şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă de fond.

Administratorul judiciar (provizoriu) al acestei insolvenţe a reuşit să întocmească un tabel preliminar al creditorilor, din care a reieşit o masă credală certă de 2,4 milioane lei, plus o creanţă sub condiţie de puţin peste două milioane lei, deţinută de NBG LEASING IFN SA. Finanţele s-au înscris la masa credală cu suma de 525.040 lei, dar cel mai mare creditor era PIRAEUS BANK – 1,456 milioane lei.

Se pare că Finanţele şi Tribunalul Dâmboviţa nu au primit cu bucurie decizia Curţii de Apel Ploieşti, motiv pentru care, pe 7 septembrie 2015, s-a decis, din nou, deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei. A fost numit acelaşi administrator judiciar ca şi la prima insolvenţă, BEST INSOLVENCY SPRL, iar termenul limită pentru înscriere la masa credală a fost stabilit pentru data de 15 octombrie 2015. Ca şi prima dată, EQUATOR GROUP SRL a atacat sentinţa cu apel, care urmează a se judeca la un termen deocamdată nestabilit.

EQUATOR-GROUP-10-ani-600

Chiar dacă EQUATOR GROUP SRL contestă suma revendicată de Finanţe, situaţia financiară nu e prea roz. Astfel, la finalul anului trecut, datoriile totale se ridicau la 13,58 milioane lei, valoare de peste trei ori mai mare decât cifra de afaceri. În bilanţul anului trecut, surprinde valoarea foarte mare a stocurilor – 8,76 milioanae lei, sumă care reprezintă vânzările pe doi ani. În plus, cifra de afaceri a înregistrat scăderi în ultimii doi ani, în timp ce datoriile au crescut.

O altă dovadă a situaţiei financiare dificile este reprezentată de înrregistrarea la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi) a unui incident major, pe data de 12 iunie 2015. Atunci, a fost refuzat la plată „din lipsă totală de disponibil” un bilet la ordin în valoare de 1.588.852,72 lei.

Societatea EQUATOR GROUP SRL (numită iniţial PORO THERM SRL) are un capital social de 500.000 lei, deţinut de Liviu BREBEANU (55%) şi Andi Bogdan VASILOIU (45%), asociatul majoritar deţinând şi funcţia de administrator. În martie 2013, s-a retras din firmă asociatul Dan CUSTURA-CRĂCIUN, părţile sociale deţinute de acesta (30%) fiind preluate de către VASILOIU.