GUARD ONE ALARM SYSTEMS: Cum îngropi o firmă în două luni şi jumătate

Societatea GUARD ONE ALARM SYSTEMS SRL (CUI 13196430) a fost înfiinţată în anul 2000, iar cifra de afaceri a crescut an de an, ajungând la 34,95 milioane lei în 2013 (pentru 2014 datele financiare nu sunt publicate). În 2013, firma a raportat un număr mediu de 557 angajaţi, iar datoriile de la finalul anului totalizau 17,8 milioane lei.

Printre contractele bănoase cu unităţi bugetare se remarcă cel cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) şi cel cu ANIF (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare), acesta făcând la un moment dat obiectul unei contestaţii.

Conform documentaţiei depuse la Registrul Comerţului, asociatul unic al GUARD ONE ALARM SYSTEMS SRL, Silvian PENA, decide la începutul lunii august 2014 divizarea parţială a societăţii, mai exact o şmecherie prin care se încerca transferarea patrimoniului către o altă firmă, SC GUARD ONE SRL (fosta GUARD ONE SECURITY SQUAD SRL). Dosarul de fuziune (32184/3/2014) este înregistrat de Tribunalul Bucureşti la data de 23 septembrie 2014 şi este respins la data de 15 octombrie 2014.

La numai câteva zile (21 octombrie 2015), se operează o majorare de capital social, de 10 lei, prin atragerea unui nou asociat – Ionel Sandu NEDEA, Tot atunci, GUARD ONE ALARM SYSTEMS SRL se retrage din GUARD ONE SRL (CUI 8677950), firmă la care deţinea 9,09% din capitalul social.

Pe 3 noiembrie 2015, o nouă majorare de capital (200 lei) şi doi noi „investitori”. De această dată străini: afganul Bashir Khan şi marocanul Karimi Salah Eddine. Tot la 3 noiembrie, afganul devine administrator, funcţie deţinută până atunci de Silvian Pena.

Pe 7 noiembrie 2014, Nedea şi Pena se retrag din societate, cesionând părţile sociale celor doi „investitori de talie mondială”, astfel că asociaţi ai GUARD ONE ALARM SYSTEMS SRL devin Karimi Salah Eddine (76%) şi Bashir Khan (24%).

Pe 18 noiembrie 2014, noii patroni decid:
Se dizolvă şi se lichidează societatea simultan în baza art.227 alin.1 lit.b) si art.235 alin.1 din Legea 31/1990. Asociaţii hotărăsc să nu numească lichidator. Totodată declarăm că societatea nu are active, nu are lichidator numit, nu are datorii faţă de bugetul de stat, faţă de persoane fizice sau juridice şi nici faţă de furnizori”.

Ţinând cont de proiectul de divizare din august 2014, râmâne o enigmă cum s-a transferat atât de repede patrimoniul către o altă firmă, pentru că e greu de crezut că a rămas ceva la afgan şi la marocan. În plus, GUARD ONE ALARM SYSTEMS SRL menţiona contracte cu ALPAB, RAPPS, ISC (probabil Inspectoratul de Stat în Construcţii) SMART SA (societate aparţinând de „Transelectrica”) şi ANIF. Aceste unităţi de stat ori au rămas fără pază (prin desfiinţarea GUARD ONE ALARM SYSTEMS SRL) şi ar fi trebuit să organizeze alte licitaţii, ori au cesionat „pe sub masă” contractele către GUARD ONE SRL, firmă fără experienţă în domeniu şi fără angajaţi în anii 2000-2013.

Registrul Comerţului, deşi are la dosarul firmei proiectul de fuziune, deşi aparţine de Ministerul Justiţiei şi ar fi putut lesne constata că firmă avea (şi are şi acum) în derulare litigii comerciale (inclusiv cu ANIF), deci afirmaţia privind inexistenţa datoriilor sau a activelor este falsă, a preferat să închidă ochii şi la 30 decembrie 2014 a decis radierea societăţii.

Trăgând linie, observăm că în două luni şi jumătate (de la respingerea divizării), Silvian Pena a reuşit să vândă firma, să o declarare radiată, astfel încît să nu mai existe multe şanse de descoperire a eventualelor nereguli/ilegalităţi, şi foarte probabil a mutat activele, contractele şi salariaţii pe o altă firmă. Băiat descurcăreţ acesta Pena la nici 45 de ani. Dar nu trebuie uitat faptul că, după cum susţin mai multe articole de presă, este rudă cu Emanoilă Pena, fost director la APIA Teleorman şi director general adjunct la Direcţia Generală Control şi Antifraudă din cadrul MADR (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale).

Dincolo de surprinzătoarea rapiditate a îngropării firmei, rămâne întrebarea „de ce a fost nevoie de radierea unei firme cu o vechime apreciabilă, cu peste 500 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri impresionantă”?

Un posibil răspuns s-ar putea extrage din următoarea „povestioară”: la prima licitaţie organizată anul trecut de METROREX pentru servicii de pază (care s-a reluat pentru că iniţial nu a câştigat cine trebuia), GUARD ONE ALARM SYSTEMS SRL a depus o ofertă în asociere cu SC COMPANIA DE PAZĂ SHELTER SECURITY SRL; oferta a fost depusă pe 2 septembrie 2014 şi a fost de 71,585 milioane lei, faţă de valoarea estimată de 80,265 milioane lei; la sfârşitul lunii septembrie 2014, patronul SHELTER SECURITY (Alin Ionescu) şi contabila (Roxana Aron) au fost arestaţi preventiv, fiind cercetaţi pentru evaziune fiscală! (Foto: guardoneas.ro)