În primul an de reorganizare judiciară, TEHNOLOGICA RADION a plătit datorii de 16 milioane lei… mai are 200 de milioane şi gata!

TEHNOLOGICA RADION SRL Bucureşti (CUI: 4022079), una dintre cele mai mari firme de pe piaţa construcţiilor civile şi industriale până în urmă cu câţiva ani, a intrat în insolvenţă pe data de 15 septembrie 2014 (Dosar 29969/3/2014, Tribunalul Bucureşti), oficial la propria cerere, practic după ce alte vreo 20 de solicitări similare fuseseră înregistrate la instanţa amintită.

Intrarea în insolvenţă s-a înregistrat la aproape o lună după arestarea preventivă a lui Theodor BERNA (66 de ani în prezent), asociat majoritar şi fost administrator, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care procurorii au estimat un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro.

În cadrul procedurii de insolvenţă, tabelul definitiv al creanţelor a fost publicat în octombrie 2015, iar documentul prezenta un total al datoriilor certe de aproape 410 milioane lei… plus 12,6 milioane lei – creanţe sub condiţie şi 11,56 milioane lei – creanţe certe, dar nescadente (detalii AICI). În baza acestui tabel au fost depuse două planuri de reorganizare, unul de către administratorul judiciar şi altul de către creditori. Cel propus de administratorul judiciar, care a fost votat în final, prevede plăţi totale către creditori în valoare de 216 milioane lei… din care mai mult de jumătate în semestrul 6 (ultimul) al perioadei de reorganizare! Asta dacă nu se prelungeşte perioada cu încă un an.

La finalul anului trecut, administratorul judiciar (consorţiul format din SMDA INSOLVENCY SPRL şi GENERAL GROUP EXPERT SPRL) a publicat Tabel definitiv actualizat de creanţe nr.5, document din care reiese că plăţile efectuate în primul an al reorganizării judiciare au fost de 16 milioane lei, ceea ce înseamnă că TEHNOLOGICA RADION SRL mai are de plătit „doar” 200 milioane lei în următorii doi ani (care vor fi 3, cu siguranţă).

Dacă ne uităm la tatalul datoriilor din acest tabel observăm că se ridică la 344,95 milioane lei… fără a mai pune la socoteală cele 25 milioane lei care reprezintă o creanţă sub condiţie. Dacă vă întrebaţi ce se întâmplă cu cele aproximativ 129 milioane lei (diferenţa dintre masa credală totală şi plăţile prevăzute în planul de reorganizare), răspunsul este simplu: sunt pierderi suportate de creditorii chirografari (care nu primesc niciun leu) şi în foarte mică măsură de alte categorii. Desigur, aceştia ar trebui să recupereze banii de undeva, iar o soluţie este majorarea preţurilor/tarifelor la produsele/serviciile pe care le oferă. A doua soluţie este… să tragă nişte ţepe partenerilor de afaceri şi statului, inclusiv prin intrarea în insolvenţă/faliment! (sursa foto: tehnologica.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:
TEHNOLOGICA RADION SRL – Tabel definitiv actualizat nr.5 al creanţelor (decembrie 2017)