Încă un „succes” al administraţiei băcăuane! PARC INDUSTRIAL HIT s-a cerut în insolvenţă

În vara anului trecut, Primăria Bacău, condusă de un individ pe nume Cosmin NECULA, şi-a demonstat (din nou) incompetenţa managerială… prin intrarea în insolvenţă a debitoarei CENTRUL DE AFACERI ŞI EXPOZIŢIONAL BACĂU SA (CUI/CIF: 28527591), societate controlată de municipalitatea băcăuană, înfiinţată în mai 2011 cu scopul de a administra Centrul de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” (CAEX), o investiţie de 13,5 milioane euro, aproximativ jumătate din bani provenind de la Uniunea Europeană. Am scris despre acest subiect AICI, între timp s-a trecut la faliment… dar astăzi mă ocup de alţi „competenţi” din Bacău.

Anul acesta a venit rândul Consiliului Judeţean Bacău, instituţie condusă de Sorin BRAŞOVEANU, să marcheze un succes de răsunet european! Mai exact, ieri, 31 octombrie 2018, PARC INDUSTRIAL HIT SRL Hemeiuş (CUI/CIF: 15904533) a depus la Tribunalul Bacău o cerere de intrare în insolvenţă, demers care a dus la constituirea Dosarului nr.2840/110/2018.

PARC INDUSTRIAL HIT SRL este o firmă la care CJ BACĂU deţine 92% din capitalul social, diferenţa fiind în posesia Consiliului Local Hemeiuş, şi care administrează imobilele (halele) din cadrul Parcului Industrial Hemeiuş, investiţie realizată tot cu fonduri europene. Ca şi în cazul CAEX, societatea PARC INDUSTRIAL HIT SRL nu deţine, ci doar administrează, imobilele respective.

Curios este faptul că această decizie de a intra sub incidenţa Legii 85/2014 survine după ce anul trecut s-a tot spus că parcul industrial a devenit neîncăpător şi are nevoie de o extindere (AICI), dar şi mai ciudat este că nu am găsit nicio menţiune privind intenţia debitoarei de a intra în insolvenţă şi cred că solicitarea are şanse de a fi respinsă de instanţă din moment ce nu există o hotărâre a Consiliului Judeţean Bacău (asociatul majoritar) care să aprobe un astfel de demers. Sau poate există şi e secretă!

Dacă ne uităm pe cifra de afaceri în creştere şi pe pierderile mici din 2017, putem trage concluzia că PARC INDUSTRIAL HIT SRL nu a dus-o chiar rău anul trecut. Totuşi trebuie remarcat faptul că societatea avea la finalul anului trecut capitaluri negative de -6.001.176 lei, în principal din cauza provizioanelor (5.357.517 lei).

Până când PARC INDUSTRIAL HIT SRL (sau CJ BACĂU) nu va catadicsi să comunice public motivele care au determinat depunerea cererii de intrare în insolvenţă (sau poate direct în faliment?!), nu putem şti cu exactitate ce se urmăreşte prin intrarea sub incidenţa Legii 85/2014, dar bănuiala mea este că, la fel ca şi în cazul falitei CENTRUL DE AFACERI ŞI EXPOZIŢIONAL BACĂU SA, scopul este de a nu mai plăti datorii importante, în principal către bugetele locale sau de stat.

Nu, nu e o mare „inginerie financiară”! Este ţeapa clasică: muţi activitatea de pe o firmă cu restanţe financiare (pe care nu le mai plăteşti, evident!) pe o firmă nouă. „Inventată” de privaţi, această metodă a fost şi este din ce în ce mai folosită de autorităţile locale. Bacăul este doar un exemplu! (sursa foto: hitpark.ro)