Primăria, ţepuită cu 3 milioane lei de firma la care deţine 91,6% din acţiuni

Pe 17 august 2017, municipiul Bacău (prin primar) a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva debitoarei CENTRUL DE AFACERI ŞI EXPOZIŢIONAL BACĂU SA (CUI: 28527591), invocând o creanţă de 3.016.076 lei. Mai mult, creditoarea (Primăria Bacău, cum ar veni), susţine că „au fost întreprinse măsuri de executare silită, însă nu s-a încasat nicio sumă de bani„.

Dincolo de suma foarte mare pe care această societate o datorează, demersul primarului Cosmin NECULA prezintă interes pentru că… debitoarea este chiar o societate controlată de municipalitatea băcăuană, înfiinţată în mai 2011 cu scopul de a administra Centrul de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” (CAEX), o investiţie de 13,5 milioane euro, aproximativ jumătate din bani provenind de la Uniunea Europeană.

Demn de menţionat este faptul că imobilele care compun Centrul Expoziţional nu sunt în proprietatea societăţii CENTRUL DE AFACERI ŞI EXPOZIŢIONAL BACĂU SA, ci sunt deţinute de Primăria Bacău, aşa că din valorificarea activelor nu se va obţine mare lucru.

Solicitarea de aplicare a Legii 85/2014 a fost admisă de judecătorul sindic Vasile SMEU de la Tribunalul Bacău pe data de 3 noiembrie 2017, iar magistratul a decis deschiderea procedurii generale de insolvenţă cu ridicarea în totalitate a dreptului de administrareDosarul nr.3681/110/2017. Asta înseamnă că foarte curând se va trece la faliment. După cum a precizat primarul Bacăului în urmă cu câteva luni, cele trei imobile ale Centrului de Afaceri vor fi gestionate direct de municipalitate. „Partea de expoziţii îşi va desfăşura activitatea mai departe. Clădirile vor funcţiona în regim administrativ, se vor muta acolo o serie de birouri care nu au activitate cu publicul, de exemplu Agenţia pentru Dezvoltare Locală sau Dispeceratul Urban. Există şi alte solicitări, inclusiv de la Consiliul Judeţean”, a declarat primarul Cosmin NECULA pentru zdbc.ro

Instanţa nu a fost foarte generoasă cu creditorii şi a fixat data de 30 noiembrie 2017 drept termen limită pentru înscrierea la masa credală. Cum această dată este zi nelucrătoare, rezultă că termenul se devansează cu o zi termenul se prelungeşte până în următoarea zi licrătoare, 3 decembrie 2017. În ceea ce priveşte prima Adunare a Creditorilor, aceasta urmează să se întrunească pe 21 decembrie 2017, ora 15:00, la sediul ales al administratorului judiciar provizoriu SOLVENS SPRL (Bacău, str.Vasile Alecsandri nr.65, sc.A, ap.6).

SOLVENS SPRL a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pentru data de 20 noiembrie 2017, şedinţă la care ar fi trebuit să participe Municipiul Bacău, care deţine 91,6% din acţiuni, şi Judeţul Bacău – 8,4%, pe ordinea de zi fiind două puncte:

  • Alegerea administratorului special
  • Oportunitatea restructurării activităţii CENTRUL DE AFACERI ŞI EXPOZIŢIONAL BACĂU SA printr-un plan de reorganizare.

Niciunul dintre cei doi acţionari nu a catadicsit să participe sau să transmită un punct de vedere, ceea ce arată că deja s-a pus cruce pe această afacere. Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.3681/110/2017 este programat pe 16 februarie 2018. (sursa foto: facebook.com/caebacau)

DOCUMENT ATAŞAT:
CENTRUL DE AFACERI ŞI EXPOZIŢIONAL BACĂU SA – Notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă