CONNECTICUT MANUFACTURING COMPANY SA Bacău (CUI: 9018613) a fost înfiinţată în anul 1997, „cu 97% capital privat american si elveţian; concepută şi echipată pentru a fabrica componente de înaltă precizie, în special pentru industria hidraulică„, după cum se preziza pe site-ul propriu (atunci când funcţiona).
Deşi ara ca obiect principal de activitate „operaţiuni de mecanică generală„, societatea băcăuană pare a se fi reorientat pe „producţia de pierderi„, doar 3 ani (2004-206) din ultimii 15 fiind încheiaţi cu profit. Începând cu 2007, CONNECTICUT MANUFACTURING COMPANY SA a trecut pe minus… şi aşa a rămas. Astfel, în ultimii 9 ani (2007-2015), compania controlată acum de un băcăuan cu cetăţenie americană, Valentin LUCA (64 de ani), a adunat pierderi de 10.147.828 lei.
După aceşti 9 ani negativi” şi încă 8 luni din acest an, CONNECTICUT MANUFACTURING COMPANY SA s-a gândit că aşa nu se mai poate şi a solicitat protecţia Legii 85/2014 (pe 31 august 2016). În documentaţia depusă la Dosarul nr.2863/110/2016 de la Tribunalul Bacău, debitoarea a precizat că „se află în stare de insolvenţă determinată de lipsa lichidităţilor pentru lipsa acoperirii creanţelor scadente, acestea fiind în cuantum de circa 9.000.000 lei„.
Mare parte din această sumă este datorată Băncii Transilvania, creditor care a formulat cerere de intervenţie, precizând că are de încasat 5.331.784,25 lei. O altă cerere de intervenţie a formulat MICRON MANUFACTURING CO. SRL Bacău (CUI: 25805723), pentru suma de 382.783,78 lei.
Judecătorul sindic Gabriel GRANCEA a admis cererea abia pe 22 septembrie 2016 şi a numit practicianul CAPITAL INSOL SPRL Filiala Bacău în funcţia de administrator judiciar provizoriu. Data de 3 noiembrie 2016 a fost stabilită drept termen limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor, iar prima Adunare a Creditorilor a fost programată pe 23 noiembrie 2016.
Pe lângă faptul că are o „nuanţă americană”, această insolvenţă mai atrage atenţia prin ceva. Pe 30 august 2016, cu o zi înainte de depunerea cererii de intrare în insolvenţă, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor decide:
„Societatea va achiziţiona în totalitate acţiunile scoase la vânzare de către acţionarii persoane cheie/directori angajaţi ai Societăţii, la preţul 2,45 USD per acţiune echivalent în lei la data semnării contractului de vânzare-cumpărare. Societatea va proceda la semnarea contractelor de vânzare-cumpărare cu fiecare dintre vănzători – acţionari persoane cheie/directori angajaţi ai Societăţii cu data prezentei hotărâri„.
Altfel spus, deşi era înglodată în datorii, CONNECTICUT MANUFACTURING COMPANY SA decide să cumpere acţiunile pe care şefimea din firmă le deţinea şi pe care nu le-a vrut nimeni (anterior, a existat posibilitatea ca aceste titluri să fie tranzacţionate între acţionari).
Şi asta nu e tot, pentru că aceeaşi AGEA a mai decis:
„Prin prezenta, Adunarea Generală a Acşionarilor SC CMC SA reconfirmă că sumele de plată datorate de Societate conform contractelor de vânzare-cumpărare acţiuni încheiate de Societate cu fiecare dintre vânzători – persoane cheie/directori angajaţi ai Societăţii reprezintă datorii salariale rezultate din depăşirile indicatorilor de performanţă vânzări şi producţie impuşi. Aceste sume au fost calculate prin modelul de calcul «Coef salarii 2004 – 2007» şi sunt acum reconfirmate prin prezenta hotărâre”.
Ce vrea să spună, de fapt, această decizie? Pentru nu ştiu ce performanţe (probabil pentru pierderile de 10 milioane lei din ultimii 9 ani!), directorii nu au primit bonusuri în bani, ci în acţiuni ale firmei. Cu care „s-au şters la fund”, că nu a vrut nimeni să le cumpere şi nici dividende nu au generat. Acum, compania s-a decis să le achiziţioneze, chiar dacă nu are cu ce să le plătească. Totuşi, pentru ca aceşti directori să nu rămână cu buzele umflate în cadrul procedurii de insolvenţă, se recurge la o şmecherie şi se consideră că sumele datorate pentru acţiuni sunt creanţe salariale (şi nu chirografare)… existând posibilitatea ca aceşti bani să fie recuperaţi chiar de la stat (există un fond de garantare)!
Şmecheria aceasta este chiar interesantă, rămâne de văzut dacă este şi legală. Totuşi, nu prea cred că administratorul judiciar sau judecătorul sindic sau îşi vor pune această problemă!
În ceea ce priveşte creditorul MICRON MANUFACTURING CO. SRL Bacău (cel cu cererea de intervenţie pentru suma de 382.783,78 lei), merită menţionat că această firmă nu a avut activitate în ultimii ani, este deţinută şi administrată de Valentin LUCA, din iunie 2016 plăteşte taxe aferente angajaţilor, iar din iulie 2016 a redevenit plătitoare de TVA. Toate acestea sunt indicii că activitatea de pe CONNECTICUT MANUFACTURING COMPANY SA ar putea fi mutată pe MICRON MANUFACTURING CO. SRL. (sursa foto: arcdesignsinc.com)