Prima firmă, prima ţeapă; cerere de insolvenţă la 3 luni şi jumătate după înfiinţare; bilete la ordin fără acoperire după doar două luni

lsm-auto

După ce s-a trezit din euforia Sărbătorilor de iarnă 2015/2016, Ana-Daniela FLORESCU din satul Podişoru (comuna Bârla, judeţul Argeş) şi-a zis cam aşa ceva: „Am 31 de ani (a împlinit 32 în mai – n.r.), e timpul să fac o afacere„. Pentru că localitatea de domiciliu nu oferea perspective pe măsura potenţialului, FLORESCU s-a prezentat la Registrul Comerţului Bucureşti şi, pe 26 ianuarie 2016, a înmatriculat LSM AUTO & ASIGURĂRI SRL-D (CUI: 35498936), cu sediul social la adresa: intrarea Mioriţa nr.1A, sector 6. Obiectul principal de activitate al firmei era „Comerţ cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule„.

După cum se poate observa (SRL-D), Ana-Daniela FLORESCU a apelat la Programul „Prima firmă”, ceea ce a scutit-o de plata unor taxe de înregistrare la ORC. Totuşi, societatea nu a accesat finanţarea nerambursabilă oferită de Guvern (de maxim 10.000 de euro) din moment ce nu a angajat nicio persoană. Totuşi, a găsit alţi creditori, mai generoşi şi mai puţin restrictivi, care sunt pe cale de a primi certificatele de sponsori… pentru că nu vor mai vedea niciun ban de la LSM AUTO & ASIGURĂRI SRL-D.

Tranzacţie-ţeapă de 40.000 de euro după 10 zile

La câteva zile după înfiinţare, societatea reuşeşte să păcălească AUTONET IMPORT SRL Satu Mare (CUI: 8539532), companie cu o cifră de afaceri de 962,53 milioane lei (în 2015) şi 991 de angajaţi, cu care încheie o tranzacţie în valoare de 190.415,72 lei. Din această sumă, firma deţinută şi administrată numai de Ana-Daniela FLORESCU a achitat aproape 7.500 lei (probabil avansul obligatoriu), dar diferenţa de 182.922 lei a rămas „de sufletul cuiva”.

Chiar dacă 182.922 lei reprezintă „aproape nimic” la o cifră de afaceri de 200 milioane euro, este ciudată lejeritatea AUTONET IMPORT SRL de a livra marfă de o asemenea valoare unei firme nou înfiinţată, fără angajaţi şi, pe deasupra, deţinută de o persoană fără alte afaceri (dar poate cu un fizic de încredere!). După părerea mea, ori a garantat cineva pentru FLORESCU, ori a fost „un şmen” între cumpărător şi vreun agent de vânzări.

Cerere de insolvenţă şi încuviinţare executare silită

Totuşi, AUTONET IMPORT SRL s-a prins relativ repede că e o ţeapă şi, pe 13 mai 2016, a depus cerere de deschidere a insolvenţei împotriva LSM AUTO & ASIGURĂRI SRL-D (pentru creanţa de 182.922 lei), solicitarea fiind admisă pe 5 septembrie 2016 (Dosar nr. 18163/3/2016, Tribunalul Bucureşti, judecător sindic Nicolae PREPELIŢĂ). Cu atribuţii de administrator judiciar provizoriu a fost însărcinat C.I.I. VONICA LUCIAN, iar data de 21 octombrie 2016 este termen limită pentru înscrierea la masa credală.

Foarte probabil, în tabelul creditorilor va fi înscrisă o altă mare companie din domeniul distribuţiei pieselor auto, UNIX AUTO SRL Cluj-Napoca (CUI: 10542416) – cifră de afaceri de 50 milioane euro şi 513 angajaţi (în 2015). Pe 6 mai 2016, această societate a obţinut „încuviinţare executare silită” împotriva LSM AUTO & ASIGURĂRI SRL-D, conform deciziei Judecătoriei Sector 6 în Dosarul nr.8430/303/2016. Cum probabil nu a reuşit să execute nimic, îi rămâne varianta înscrierii la masa credală.

Plata cu… bilete la ordin fără acoperire

Demn de remarcat este şi faptul că Ana-Daniela FLORESCU sau cine a scos-o la înaintare s-a descurcat şi cu instrumentele de plată. Astfel, începând cu data de 4 aprilie 2016 au apărut refuzurile la plată raportate la CIP. Până pe 4 octombrie 2016 au fost raportate 31 de bilete la ordin refuzate la plată în valoare totală de 202.021,07 lei. Ultimul a fost înregistrat pe 5 septembrie 2016, dar – după cum arată seriile şi numerele instrumentelor refuzate – mai sunt câteva „pe drum”. Banca binevoitoare care a furnizat firmei aceste BO este BCR (sector3!).

lsm-auto-incidente-cip-ww

Deşi teoretic există varianta ca această înşiruire de evenimente să reprezinte un eşec neprogramat al primei afaceri din viaţa „antreprenorului” Ana-Daniela FLORESCU, există mai multe elemente care duc la concluzia că a fost ţeapă premeditată, cel mai probabil de altcineva, care cunoştea sistemul de lucru (deficitar) al marilor distribuitori de piese auto.

O firmă ţepuită promovează un service fantomă al ţeparei!    

Şi, la final, un amănunt care ar putea fi considerat amuzant dacă nu ar fi vorba de bani şi de mult amatorism. Domeniul lubexpert.ro este înregistrat de AUTONET IMPORT SRL, dar este utilizat de LUBEXPERT ROMANIA SRL Satu Mare (CUI: 14710237), firmă care face parte din acelaşi grup (cu acţionariat majoritar elveţian).

Pe site-ul lubespert.ro există o secţiune numită „Reţeaua de service-uri Mobil 1. Iar aici – SURPRIZĂ. La Bucureşti este menţionat service-ul societăţii LSM AUTO & ASIGURĂRI SRL-D, care ar fi situat pe str.Preciziei nr.9B, sector 6. Posibil ca acolo să fi ajuns piesele furnizate de AUTONET IMPORT SRL, dar sigur service-ul acela (dacă există) nu este al firmei menţionate.

Chiar dacă prezentarea de pe lubexpert.ro nu e la fel de mincinoasă ca şi cea de AICI („toate modelele şi mărcile posbile”, „vastă experienţă în domeniul pieselor auto”, „consultanţii nostri”, „depozitele noastre”), merită remarcat faptul că LUBEXPERT ROMANIA SRL promovează (cu informaţii mincinoase) o firmă care a tras ţeapă „surorii” AUTONET IMPORT SRL. (sursa foto:wrcmania.com)