Insolvenţă la un proiect imobiliar din centrul Bucureştiului; datoriile depăşesc 131 milioane lei

0

Deşi statisticile şi „analizele” agenţiilor imobiliare susţin că piaţa construcţiilor de locuinţe şi birouri este într-o creştere extraordinară şi dezvoltatorii nu mai reuşesc să facă faţă cererii (motiv pentru care tot urcă preţurile!), există şi situaţii care arată că unii jucători nu au învăţat nimic din cele întâmplate în perioada 2008-2010… sau încă nu şi-au revenit după criza respectivă.

Un exemplu în acest sens este societatea R.C. INTERNATIONAL ESTATE DEVELOPMENT SRL Bucureşti (CUI: 22433056), dezvoltatorul „proiectului imobiliar exclusivist LE FONTANE din centrul Bucureştiului„. Pe pagina web proprie, firma menţionează o „experienţă de peste 25 de ani dobândită în Nordul Italiei, prin realizarea a sute de apartamente, birouri şi spaţii comerciale”, iar despre ansamblul LE FONTANE (de fapt un singur imobil mai mare, cu apartamente, birouri, spaţii comerciale şi piscină pe acoperiş) se spune că este amplasat „în zona centrală a Bucureştiului, la aproximativ 2,5 km de Piaţa Unirii şi 500 m de Piaţa Alba Iulia, pe strada Traian Popovici nr.79-91″.

Dincolo de imaginile frumos colorate ale machetei din prezentarea proprie, situaţia reală a firmei poate fi rezumată într-un cuvânt: INSOLVENŢĂ. Pe 11 aprilie 2017, R.C. INTERNATIONAL ESTATE DEVELOPMENT SRL a solicitat protecţia Legii 85/2014, cel mai probabil pentru a stopa dobânzile şi penalităţile bancare (Banca Italo Romena este prezentată drept partener investiţional), plus cele aferente datoriilor la bugetele de stat.

Conform bilanţului aferent exerciţiului financiar 2016, dezvoltatorul proiectului LE FONTANE avea la finalul anului trecut datorii totale de 131,46 milioane lei, creanţe de 2.406.045 lei şi active imobilizate de 111.858.616 lei… şi 469 lei în conturi! Altfel spus, chiar dacă ar valorifica activele la valoarea lor contabilă, tot ar rămâne cu o gaură de peste 17 milioane lei, reflectată în bilanţ de valoarea negativă a capitalurilor proprii, de -17.197.172 lei.


R.C. INTERNATIONAL ESTATE DEVELOPMENT SRL – rezultate financiare 2016

Sentinţa de deschidere a procedurii generale de insolvenţă a fost pronunţată abia pe 18 mai 2017, pentru că instanţa a considerat că cererea introductivă nu este însoţită de toate documentele prevăzute de lege. Atribuţiile de administrator judiciar privizoriu vor fi îndeplinite de CASA DE INSOLVENŢĂ STEGARU IPURL (Iulius Anghel STEGARU), iar termenul limită de înscriere la masa credală este 3 iulie 2017. Judecătorul sindic a mai stabiliat ca prima şedinţă a Adunării Creditorilor să se desfăşoare pe 31 iulie 2017, dar administratorul judiciar nu a pomenit nimic de această întrunire în notificarea publicată în BPI.

R.C. INTERNATIONAL ESTATE DEVELOPMENT SRL are un capital social de 31.250 lei, deţinut de:

  • SCHOONER FINANCE LTD (Malta) – 72%
  • R.C. REAL ESTATE SRL (Italia) – 24%
  • ROMIT AGENCY IMOBILIARE SRL Bucureşti (CUI: 21956553) – 2%

Societatea este administrată de italianul Francesco FRANCHITTI (44 de ani), iar în Dosarul de insolvenţă nr.12755/3/2017 este reprezentată de un cabinet de avocatură. Cel puţin aşa susţine administratorul judiciar în raportul prevăzut de art.92 din Legea 85/2014, document în care spune că nu a primit documentele contabile de la debitoare, dar că i s-a transmis telefonic „că se doreşte continuarea procedurii insolvenţei şi intentia de a colabora cu administratorul judiciar pentru depunerea unui Plan de Reorganizare”. Cu toate că nu are/avea nimic scris care să demonstreze intenţia debitoarei de reorganizare, Iulius Anghel STEGARU a propus „continuarea stării de observaţie a debitoarei„.

Următorul termen de judecată în dosarul de insolvenţă al debitoarei R.C. INTERNATIONAL ESTATE DEVELOPMENT SRL Bucureşti, dezvoltatorul proiectului LE FONTANE, este programat pe 26 octombrie 2017. (sursa foto: studiospagna.com)

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contactLĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.