Intrată recent în concordat preventiv, TLSIT se confruntă cu o cerere de insolvenţă depusă de creditorul PIPELIFE ROMANIA

Deţinută şi administrată de Valerian ZUB (42%), Alexandru COCUŢ (29%) şi Toader POSTU (29%), societatea TRUSTUL DE LUCRĂRI SPECIALE ŞI IZOLAŢII TEHNOLOGICE SA Piatra Neamţ (CUI: 6405577) a înregistrat în 2017 o scădere de peste 3 ori a cifrei de afaceri… în timp ce datoriile au crescut faţă de anul precent.

Confruntată cu o gravă criză de lichidităţi, TLSIT SA a apelat la o soluţie care s-a dovedit a fi necâştigătoare şi în cazul altei firme nemţene de construcţii (detalii AICI) şi a solicitat deschiderea procedurii de concordat preventiv – Dosarul nr.642/103/2018. Tribunalul Neamţ a admis solicitarea şi a numit C.I.I. BISTRICEANU DUMITRU în funcţia de administrator concordatar provizoriu. Altfel spus, de procedură se va ocupa un practician cu experienţă… în sensul că a dat-o în bară şi la GENERAL CONSTRUCT SA!

Conform Legii 85/2014, concordatul preventiv este „un contract încheiat între debitorul în dificultate financiară, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin 75% din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte, omologat de judecătorul-sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare şi de realizare a creanţelor acestor creditori, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depăşire a dificultăţii în care se află”.

În cazul debitoarei TRUSTUL DE LUCRĂRI SPECIALE ŞI IZOLAŢII TEHNOLOGICE SA, concordatul încă nu a fost omologat de instanţă (următorul termen de judecată este programat pe 13 septembrie 2018) şi sunt şanse mari ca procedura „să moară în faşă”… pentru că a apărut deja o cerere de insolvenţă împotriva firmei nemţene – Dosarul nr.1095/103/2018.

Creditorul care solicită deschiderea procedurii de insolvenţă şi, implicit, nu susţine varianta concordatului preventiv, este PIPELIFE ROMANIA SRL Bucureşti (CUI: 8743892), companie cu o cifră de afaceri de 16 milioane lei în 2017.

Surprinzător, Tribunalul Neamţ a stabilit primul termen de judecată în plină vacanţă judecătorească, pe 8 august 2018, dar această programare poate fi o şmecherie care are drept scop tergiversarea procesului – „pentru că e vacanţă şi există pe rol dosarul de concordat, se impune o amânare… de vreo 3 luni„!

Desigur, există şi varianta ca TLSIT SA să achite datoria către PIPELIFE ROMANIA SA şi, astfel, să-i închidă gura. Dar asta ar însemna că ceilalţi creditori, care acceptă tăcuţi concordatul preventiv… sunt nişte fraieri! (sursa foto: ziarulceahlaul.ro)