Întreprinzător debutant de pespectivă: faliment după un an de activitate, cu datorii de numai 41.537 lei şi… 171.761 lei în conturi!

pizza-why-not-ww

La mijlocul lunii iunie 2015, Nicolae ROJAN (împlineşte 42 de ani luna viitoare) a înfiinţat NICOLAS RESTAURANT SRL-D (CUI: 34669418), firmă cu sediul social în Oradea, str.Bicazului nr.1B şi cu obiect principal de activitate – „restaurante„. La aceeaşi adresă din Oradea funcţionează WHY NOT PIZZA, o pizzerie despre care nu se mai ştie prin intermediul cărei firme funcţionează (pe site-ul pizzeriawhynot.ro nu există nicio precizare, iar domeniul este închiriat de la un individ din Baia Mare cu off-shore în Delaware).

După cum se poate observa, Nicolae ROJAN este oficial întreprinzător debutant (firma e SRL-D), dar probabil nu a beneficiat de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului „Prima firmă” deoarece nu a avut angajaţi.

Deşi se presupune că o crâşmă, cât de modestă ar fi, are măcar un barman şi un ospătar, se pare că NICOLAS RESTAURANT SRL-D a lucrat cu voluntari, din moment ce nu a raportat salariaţi, dar a reuşit să înregistreze în 2015 (în 6 luni şi jumătate de activitate) o cifră de afaceri de 356.263 lei şi un profit net de 106.720 lei. La finalul anului trecut, firma lui Nicolae ROJAN avea în casă şi conturi 171.761 lei şi datorii de 66.854 lei, din care ceva mai mult de jumătate către bugetul de stat (impozit pe profit).

nicolas-restaurant-bilant-2015-wNICOLAS RESTAURANT SRL-D Oradea – rezultate financiare 2015

ROJAN, având exemplul soţiei, s-a gândit că e păcat să dai la stat atâţia bani şi, după ce s-a atins pragul minim impus de Legea 85/2014, a cerut direct falimentul firmei în formă simplificată. A mai solicitat ca lichidator judiciar să fie numit practicianul C.I.I. VARADI MIOARA.

Acum să explic cum e cu „exemplul soţiei”: aceasta, pe nume Valentina Cornelia ROJAN (40 de ani) a înfiinţat o firmă pe 27 noiembrie 2012 – BERITOLA SRL (CUI: 30955336). Cu sediul în Oradea, str.Bicazului nr.1B şi având ca obiect de activitate „restaurante„. A înregistrat pierderi în 2012, 2013 şi 2014, datoriile totale la finalul anului 2014 fiind de 93.357 lei. În iulie 2015, firma s-a cerut în faliment, iar ca lichidator judiciar a fost solicitat… C.I.I. VARADI MIOARA. Practicianul nu a publicat în BPI raportul privind cauzele insolvenţei/falimentului, ci doar o notificare prin care anunţa că ar fi depus documentul la dosar. Masa credală a falitei BERITOLA SRL a fost de 90.386 lei, unic creditor fiind Fiscul.

Revenind la NICOLAS RESTAURANT SRL-D: deşi din documentele depuse în cererea de deschidere a falimentul ar fi trebuit să reiasă faptul că (scriptic) firma are banii necesari acoperirii datoriilor, judecătorul sindic Iren VARGAmagistrat remunerat anul trecut cu cu 242.414 lei – a dispus deschiderea procedurii de faliment în formă simplificată şi a desemnat C.I.I. VARADI MIOARA ca lichidator judiciar provizoriu.

Deşi a existat un singur creditor – Fiscul, cu 41.537 lei -, Mioara VARADI nu s-a deranjat să întocmească tabelul preliminar al creanţelor în termenul stabilt de instanţă, iar publicarea în BPI s-a efectuat cu 10 zile întârziere, adică pe 13 octombrie 2016. Asta în condiţiile în care Adunarea Creditorilor a fost convocată pe 12 octombrie 2016. Tot pe 13 noiembrie 2016, individa menţionată a publicat o notificare privind depunerea raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au condus la apariţia stării de insolvenţă. Desigur, raportul nu a fost publicat.

Următorul termen în Dosarul nr.3214/111/2016 este programat pe 8 noiembrie 2016 şi probabil lichidatorul va propune închiderea procedurii de faliment, fără să (se) întrebe ce s-a întâmplat cu cei 171.761 lei din „visteria” societăţii. Şi nu (se) întreabă pentru că ştie! (sursa foto: facebook.com/pizzawhynot)