IOVU MIHAI CONSTRUCT: Deşi a vândut firma, Mihai IOVU s-a ales cu dosar de atragere a răspunderii pentru aproape jumătate de milion; cumpărătorul Marin BEGEAN a mai preluat (în acte) firma ieşeană CMA CONSTRUCT TRADE

IOVU MIHAI CONSTRUCT SRL Lunca Cetăţuii (CUI/CIF: 36937630) a intrat direct în faliment pe data de 8 februarie 2023, la cererea Fiscului, care a invocat „datorii la bugetul de stat în sumă totală de 400.567 lei, reprezentând impozite şi taxe datorate bugetului consolidat al statului” – Dosar nr.6651/99/2022.

Numit de instanţă, lichidatorul judiciar provizoriu CII APARASCHIVEI ALINA-GABRIELA nu s-a repezit să acuze administratorul societăţii de la momentul deschiderii procedurii, aşa cum fac mulţi practicieni, ci a verificat istoricul debitoarei şi a constatat că ieşeanul Mihai IOVU a fost unic asociat şi administrator de la înfiinţare (ianuarie 2017) şi până în februarie 2022, când a pasat firma unui individ cu numele Marin BEGEAN (născut în Suceava şi cu domiciliul actual în Piatra Neamţ).

Ultimul bilanţ depus de debitoare arată că IOVU MIHAI CONSTRUCT SRL a încheiat anul 2020 cu datorii de 275.984 lei şi active circulante de 375.546 lei… din care 365.546 lei în casă şi conturi la bănci.

În Raportul privind cauzele insolvenţei, CII APARASCHIVEI ALINA-GABRIELA a precizat că „foştii administratori statutari ai societăţii debitoare nu au predat lichidatorului judiciar nici unul din documentele contabile ale societăţii debitoare, aşa cum prevede art.67 din lege, deşi trebuiau şi puteau să cunoască faptul că legea stabileşte în sarcina lor această obligaţie, nedepunerea situaţiilor financiare ulterior anului 2020, precum şi efectuarea de operaţiuni în contabilitate fără documente justificative, aşa cum au constatat inspectorii fiscali, toate acestea conduc la concluzia că a fost ținută o contabilitate fictivă, administratorii au făcut să dispară unele documente contabile sau nu a fost ţinută contabilitatea în conformitate cu legea”.

Lichidatorul judiciar nu s-a limitat la a prezenta neregulile descoperite, ci a formulat şi acţiunea de atragere a răspunderii personale împotriva foştilor administratori Mihai IOVU şi Marin BEGEAN, iar acest demers juridic a dus la constituirea Dosarului asociat nr.6651/99/2022/a1. Suma în discuţie (pasivul neacoperit) este, conform tabelului definitiv, de 467.441,33 lei, „sponsorizare” venită de la AJFP Iaşi – 431.384 lei şi ORANGE ROMANIA COMUNICATIONS SA – 36.057,33 lei.

În ceea ce îl priveşte pe Marin BEGEAN, trebuie menţionat că „marele om de afaceri” a mai preluat o firmă ieşeană – CMA CONSTRUCT TRADE SRL Lunca Cetăţuii/Ciurea (CUI/CIF: 42862923). Acest agent economic a fost declarat INACTIV de căre AJFP Iaşi în februarie 2023.