Justiţie, nu glumă! 16 luni pentru comunicarea sentinţei care spune că firmele lui IULIAN DASCĂLU trebuie să plătească Primăriei Iaşi 3,65 milioane lei

În urmă cu mulţi ani, Primăria Iaşi a încheiat contractul „de asociere în participaţiune nr.8329/03.02.2005″ cu IULIUS GROUP SRL (CUI/CIF:1977551), firmă deţinută de Iulian Adrian DASCĂLU (foto), poreclit „regele mall-urilor„.

Pe scurt: prin acel contract, Iulian DASCĂLU s-a angajat să facă ceva în Iaşi, numit iniţial Complexul MADISON… şi a făcut Ansamblul PALAS.

S-au împotrivit atunci, printre alţii, oamenii de afaceri Dănuţ PRISECARIU şi Zaharia ZCHROTTER. Ideea a fost că Iulian DASCĂLU a primit terenul şi dreptul de a ridica proiectul respectiv fără să existe o licitaţie.

Au fost tot felul de procese, sărim peste asta… dar nu pot să nu-mi amintesc o chestie: proiectul prevedea şi construcţia de apartamente, iar marketingul proiectului ne-a anunţat atunci că omul (cum să zic altfel?) Cătălin BOTEZATU a cumpărat un duplex în Ansamblul PALAS. Se renunţase între timp la MADISON, ulterior s-a renunţat şi la BOTEZATU! Eu nu cred că mai ştie „ce a cumpărat” la Iaşi, dar contează mai puţin asta! Mi-am adus aminte pur şi simplu.

În cele din urmă, Iulian DASCĂLU a construit Ansamblul PALAS. Cei care l-au contestat, l-au înjurat… au acceptat cumva situaţia!

Eu nu am înţeles de ce şi cum s-a ajuns ca obiectivele/clădirile din PALAS să fie situate acum pe „strada Palas”, şi nu pe „strada Palat”, aşa cum a fost întotdeauna. Apropo (pentru cei care nu sunt din Iaşi): vorbim de o chestie comercială, amplasată lângă Palatul Culturii… pe strada Palat!

Contractul „de asociere în participaţiune” între IULIUS GROUP şi Consiliul Local Iaşi a fost modificat la un moment dat. FĂRĂ să existe o hotărâre a Consiliului Local Iaşi.

Prin urmare şi aşa deci… nişte firme ale lui Iulian DASCĂLU au preluat obligaţiile asumate de IULIUS GROUP SRL prin contractul iniţial. NU se ştiu exact condiţiile „novaţiei” (aşa a fost denumirea oficială), nici fostul primar Gheorghe NICHITA, nici actualul Mihai CHIRICA nu au binevoit să facă public acest contract… deşi au fost cereri în acest sens.

Surprinzător, Primăria Iaşi (Consiliul Local Municipal Iaşi) a dat în judecată firmele lui DASCĂLU… pentru că nu a primit banii prevăzuţi în contract. Procesul a început în februarie 2015... şi s-a finalizat oarecum în iulie 2017. Adică după aproape doi ani şi jumătate!

Pe 26 iulie 2017, instanţa a decis că 6 firme ale lui Iulian DASCĂLU trebuie „să plătească reclamanţilor suma de 3.651.517,22 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente anilor 2010 parţial, 2011, 2012, 2013 şi 2014, calculate la data plăţii debitului principal, datorate pentru neplata la termen a sumei minime garantate”.

Există o sumă garantată prin contractul iniţial pe care firmele lui DASCĂLU trebuie să o plătească Primăriei Iaşi, opinia publică nu se ştie exact valoarea… pentru că acel contract a devenit „top secret”. Dar cert e că instanţa a zis că e vorba de 3,65 milioane lei.

Decizia instanţei mai spune aşa: „cu apel în termen de 30 zile de la comunicare”.

Ce să vezi?! Apelul a fost formulat de PALAS HOLDING (deşi sunt 6 firme pârâte în proces!) şi de CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL IAŞI în decembrie 2018. Asta înseamnă că sentinţa primei instanţe a fost comunicată undeva prin noiembrie 2018. După aproape un an şi jumătate de la pronunţare.

A durat doi ani şi jumătate în prima instanţă. A mai trecut un an şi jumătate până la comunicarea sentinţei. Punem pariu că mai durează cel puţin un an până la decizia TEORETIC definitivă?! (sursa foto: newmoney.ro)