La sesizarea SUPERVIZOR.ro, Protecţia Consumatorilor a sancţionat KOSAROM pentru o tombolă organizată în bătaie de joc; instituţia ieşeană „a declinat invitaţia” de a sesiza ANSPDCP (DataProtection)

Grupul de firme KOSAROM a deschis un magazin propriu în municipiul Iaşi, Piaţa Voievozilor nr.5, şi s-a gândit să-şi atragă clienţi prin intermediul unor materiale publicitare care anunţau o tragere la sorţi pentru atribuirea a 20 de electrocasnice.

Vorbim despre o loterie publicitară, numai că organizatorul (KOSAROM) ori nu are habar de legislaţia care reglementează astfel de acţiuni promoţionale… ori, mai degrabă, a apreciat că viitorii clienţi ai magazinului sunt de mâna a III-a, a IV-a… şi nu e nevoie să li se respecte drepturile.

Fluturaşul publicitar/promoţional (faţă, verso) nu menţiona vreun regulament sau unde ar putea fi consultat, nu spunea nimic de natura câştigurilor, nu avea niciun fel de date de contact… nu avea nimic din „ce scrie la lege”.

Mai mult, talonul de participare solicita date cu caracter personal (număr de telefon, pe lângă nume şi prenume), fără să precizeze cine şi în ce scop va prelucra aceste informaţii sensibile.

Considerând că este vorba de o nerespectare a drepturilor consumatorilor, am sesizat Protecţia Consumatorilor (Iaşi) cu solicitarea de a sancţiona organizatorul loteriei publicitare şi de a sesiza Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP – DataProtection) cu privire la încălcarea GDPR.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Iaşi, mi-a comunicat următoarele:

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că au fost încălcate prevederile art.18 din OG21/1992 (r2), informare incompletă a consumatorilor cu privire la regulamentul concursului, fapt pentru care operatorul economic a fost sancţionat contravenţional

Pentru că lucrează după nişte reguli stupide/tâmpite, CJPC Iaşi nu a menţionat numele firmei sancţionate (KOSAROM sau AVI-TOP) şi nici valoarea amenzii. Plus că încadrarea nu pare cea mai „inspirată”!

Referitor la partea a doua a petiţiei, instituţia ieşeană a preferat să nu-şi bată capul cu o sesizare la DataProtection… dar s-a gândit să vină cu o sugestie isteaţă:

Referitor la datele cu caracter personal aveţi posibilitatea de a vă adresa cu o petiţie prin completarea formularului online de pe site-ul ANSPDCP

Nu am propus CJPC Iaşi să sesizeze ANSPDCP pentru că nu aş şti procedura, ci pentru că am sperat că astfel va fi analizată mai repede petiţia… am sesizări mai vechi de un an la care nu am primit răspuns!

Revenind la KOSAROM, cu siguranţă că amenda – de sigur sub 1.000 euro – nu îi va afecta profitul şi (supra?)evaluarea de 300 milioane euro, dar poate că o astfel de „urecheală” îi va determina pe cei de acolo să respecte toţi clienţii, nu doar pe cei din Palas!

Nu ştiu ce premii s-au acordat… dacă s-au acordat! Şi nici CJPC Iaşi nu cred că s-a interesat de acest aspect! (sursa foto: facebook.com/kosarom.romania)