Mâine, 4 martie 2021, termen de judecată în dosarul de insolvenţa HEINEKEN ROMANIA… şi în cel de „abuz de drept”; BBB solicită de la producătorul de bere peste 100 milioane lei, sumă care ar reprezenta „prejudiciul suferit ca urmare a întreruperii abuzive şi nelegale a contractului de distribuţie”

BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA (CUI/CIF: 413210) a intrat în insolvenţă pe 3 iunie 2020, decizia fiind pronunţată de Tribunalul Bucureşti în Dosarul nr.11170/3/2020. În cererea introductivă, debitoarea a precizat că a ajuns în această situaţie (dezastruoasă) pentru că HEINEKEN ROMANIA SA (CUI/CIF: 13240781) – principalul partener de afaceri (furnizor), pentru care asigura distribuţia produselor în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa, Ialomiţa şi Prahova – a denunţat unilateral contractul, „fără a avea un motiv întemeiat” (…) „deşi debitoarea şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale” – detalii AICI.

La 4 luni de la deschiderea procedurii, BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA (BBB) şi administratorul judiciar RTZ & PARTNERS SPRL Filiala Bucureşti au ajuns la concluzia că se impune acţionarea în instanţă a companiei HEINEKEN ROMANIA SA, iar „primul pas” a fost făcut pe 9 octombrie 2020Dosarul nr.26696/3/2020.

Prin această acţiune, BBB a solicitat instanţei să constate „abuzul de drept săvârşit de HEINEKEN prin denunţarea intempestivă şi nelegală a Contractului cadru de distribuţie bere şi cidru (….)” şi să dispună „obligarea pârâtei (HEINEKEN ROMANIA SA – n.r.) la plata sumei totale de 99.389.588 lei (20.492.699 euro), reprezentând prejudiciul suferit de subscrisă (BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA – n.r.) ca urmare a întreruperii abuzive şi nelegale de către pârătă a contractului”.

Pe lângă aceste aproape 100 milioane lei, reclamanta BBB – reprezentată în instanţă de SCA ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAŢII – consideră că ar trebui să mai primească dobânda legală pentru perioda scursă de la data formulării acţiunii până la plata integrală a debitului şi cheltuieli de judecată.

A doua mişcare a BBB a fost… cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva HEINEKEN ROMANIA SA, demers juridic care a dus la constituirea Dosarului nr.27252/3/2020.

Ambele dosare au ca termen de judecată ziua de 4 martie 2021 şi demn de semnalat este faptul că instanţa a stabilit că reclamanta BBB este scutită de plata taxei de timbru în cazul procesului de „abuz de drept”.

În ceea ce priveşte dosarul de insolvenţă, HEINEKEN ROMANIA SA a depus o contestaţie… şi, surprinzător, nu a solicitat ca presupusa creditoare să depună cauţiune.

Producătorul de bere HEINEKEN ROMANIA SA a raportat pentru anul 2019 un număr mediu de 1.172 angajaţi, o cifră de afaceri de 1,23 MILIARDE LEI, profit net de 117,52 milioane lei şi 351.284.292 lei în casă şi conturi la bănci… performanţă obţinută (şi) datorită distribuitorilor ca BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA. (sursa foto: facebook.com/bere.bauturi)

CITIŢI ŞI:
HEINEKEN, acuzată că a reziliat unilateral un contract, măsură care a dus la… disponibilizarea a peste 460 de angajaţi şi pagube enorme pentru BERE BAUTURI BUCURESTI (document ataşat)