Mi-a răspuns ANI! Salariile şefilor de la DRDP Iaşi şi CNAIR sunt secretizate în baza unui articol din CCM… care se referă la concedierile colective!

După cum am spus în articolul din 2 septembrie 2019, am sesizat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la secretizarea/anonimizarea salariilor de la DRDP Iaşi.

Am primit un răspuns. Prin poştă, că aşa e procedura… deşi eu am trimis petiţia pe mail.

Inspectorul de integritate Miuţa Mirela TURLACU mi-a comunicat că salariile angajaţilor CNAIR, implicit ale celor de la DRDP Iaşi – subunitate a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere condusă de Mugurel LAICU (foto) – sunt secretizate/anonimizate pentru că ANI a respectat „clauza de confidenţialitate stipulată în Contractul Colectiv de Muncă nr.277/25.07.2019, respectiv art.34, punctul (4) – Reguli privind salarizarea, litera d) – respectarea confidenţialităţii salariului şi ale elementelor constitutive ale acestuia, atât de către titular cât şi de către salariaţii care prin natura activităţiii desfăşurate gestionează astfel de activităţi”.

O primă eroare:

  • inspectorul ANI invocă un CCM din 25.07.2019… în condiţiile în care declaraţiile de avere au fost depuse, conform legii, înainte de 15 iunie 2019.

Să zicem că a greşit anul. Deduc că e vorba de CCM-ul din 25.07.2018, pe care îl puteţi accesa AICI.

Articolul 34, invocat de inspectorul ANI, spune aşa:

Art. 34. Concedierea colectiva
Prin concediere colectivă se întelege concedierea, într-o perioada de 30 de zile calendaristice, dispusă din unul sau mai multe motive dintre cele prevăzute la art. 33. B alin. (1) a unui număr de cel putin 30 de salariati.

Articolul 34 nu are nicio legătură cu salarizarea.

Am căutat în contract şi referiri la „Reguli privind salarizarea”. Nu am găsit nimic. Deduc că ori ANI a primit de la CNAIR un alt CCM, în baza căruia mi-a dat un răspuns, ori inspectorul de integritate Miuţa Mirela TURLACU… m-a luat de prost.

Oricum ar fi, cred că e interesant să parcurgeţi acest CCM, chiar dacă sunteţi angajaţi la stat, să aflaţi – printre altele – că cel mai mic spor de vechime acordat angajaţilor CNAIR e de 12% – pentru cei care au muncit pe undeva între 3 şi 5 ani (pagina 53). NU, nu contează pe unde au mai muncit!

Nu, nu puteţi da search sau copy în contractul postat pe cnadnr.ro. Dacă o să-l şteargă cumva, am eu o copie! (sursa foto: reporteris.ro)

CITIŢI ŞI:
DRDP Iaşi are 185 de şefi… cu salariile secretizate! MUGUREL LAICU a fost remunerat anul trecut cu 201.883 lei… şi a mai supt 33.557 lei de la APAVITAL