NEI GUARD = FALIMENT; afacerea a fost mutată pe o altă firmă NEI, printr-o tranzacţie aparent legală; noua patroană are 19 ani; administratorul judiciar susţine că au fost vândute inclusiv licenţele şi autorizaţiile de funcţionare!

NEI-Guard
La mijlocul lunii decembrie 2014
, agenţiile de presă anunţau că poliţiştii şi procurorii au descins la sediul firmei de pază NEI GUARD SRL (CUI 19501312) şi la alte 11 adrese din Bucureşti, Ilfov şi Vrancea, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciul estimat la 7 milioane euro. Probabil în strânsă legătură cu aceste evenimente, societatea raportează pentru anul 2014 un profit net de 25,51 milioane lei, la o cifră de afaceri de 51,99 milioane lei!

După două luni, firma deţinută de Mihai NEICU (53 de ani) şi Florentina Norocica NEICU (48 de ani), realizează că are datorii pe care nu le poate achita şi solicită deschiderea procedurii de insolvenţă, cerere aprobată de Tribunalul Ilfov (Dosar 376/93/2015) la data de 3 martie 2015. Conform tabelului definitiv rectificat al creanţelor, datoriile firmei se ridică la 27.381.884,60 lei, din care 25,67 milioane lei către Fisc – două creanţe bugetare. Între timp, restanţele la bugetele de stat au crescut la 35.081.690 lei, conform site-ului ANAF

nei-guard-10-ani-2015-w

În ceea ce priveşte anul 2015, se observă diminuare a cifrei de afaceri şi o reducere drastică a numărul de angajaţi de la NEI GUARD SRL. În schimb, apar peste 600 de angajaţi şi afaceri de 11,76 milioane lei la NEI DIVIZIA DE SECURITATE SRL Bucureşti (CUI: 31718222), firmă înregistrată pe 30 mai 2013.

Planul de reorganizare a fost respins, dar administratorul judiciar DINU URSE ŞI ASOCIAŢII SPRL (Dan URSE) a propus să se mai amâne trecerea la faliment până la finalizarea licitaţiilor organizate pentru vânzarea fondului de comerţ al debitoarei, ceea ce s-a şi întâmplat. Evaluat la 315.000 euro (1.418.687 lei), acest fond de comerţ a fost cumpărat cu 157.650 euro (50%) de către NEI DIVIZIA DE SECURITATE SRL, firmă deţinută de Mihaela NEICU (19 ani) şi administrată de Stelian GUDACU (58 de ani).

nei-divizia-de-securitate-3-ani-2015-w

În ultimul raport de activitate publicat de Dan URSE se precizează că, pentru suma de 711.101,33 lei, cumpărătorul va primi „totalitatea bunurilor mobile, a bunurilor corporale şi necorporale afectate desfăşurării activităţii vânzătorului” (…) „inclusiv, dar fără a se limita la: firma şi marca NEI GUARD SRL licenţele şi autorizaţiile de funcţionare, avizele şi certificatele de atestare, clientela şi vadul comercial, autovehiculele şi echipamentele aflate în proprietatea NEI GUARD SRL, dreptul asupra spaţiilor comerciale (punctele de lucru)”.

Altfel spus, pentru o sumă derizorie, NEI DIVIZIA DE SECURITATE SRL preia tot ce este bun de la firma debitoare, iar NEI GUARD SRL rămâne… cu datoriile! Nu ar fi mare lucru să aflăm că NEI DIVIZIA DE SECURITATE SRL a preluat şi creanţele (51,85 milioane lei la finalul anului 2015), eventual şi experienţa de 10 ani (aşa cum s-a întâmplat în cazul acesta).

Eu am nişte dubii legate de această tranzacţie şi poate că Fiscul, cel mai mare creditor, reuşeşte să o blocheze înainte de a nu se mai putea face nimic. Măcar pentru a se verifica legalitatea. Nu cred că licenţele, autorizaţiile de funcţionare, avizele, atestatele pot fi tranzacţionate ca la piaţă. După sistemul acesta, orice muribund ar putea să-şi vândă diploma de medic sau inginer, eventual şi experienţa profesională… iar cumpărătorul ar putea fi un bebeluş sau o piţipoancă! E adăvărat că golănia aceasta cu fondul de comerţ s-a făcut şi la BLUE AIR – după care administratorul judiciar a spălat putina, lăsând alt practician să se descurce cu datoriile şi cu procedura -, dar asta nu înseamnă că o eroare (sau poate o ilegalitate) trebuie să reprezinte un precedent demn de urmat!

O altă problemă a tranzacţiei o reprezintă contractele cu instituţiile/societăţile de stat. Din câte ştiu, NEI GUARD SRL avea contracte cu METROREX, cu ANIF… aceste contracte au fost încheiate în urma unor licitaţii (chiar „cu cântec” unele dintre acestea) şi acum sunt pasate altcuiva?! Corect ar fi ca înţelegerile respective să fie reziliate, din moment ce NEI GUARD SRL nu mai poate asigura serviciile asumate, şi să se organizeze alte licitaţii. La care să participe şi NEI DIVIZIA DE SECURITATE SRL, dacă întruneşte condiţiile.

După ce a orchestrat această tranzacţie dubioasă, DINU URSE ŞI ASOCIAŢII SPRL a solicitat intrarea în faliment a debitoarei, cerere admisă de judecătorul sindic pe 24 noiembrie 2016. Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de atunci, administratorul judiciar nu s-a deranjat să publice notificarea în BPI şi nici să anunţe Registrul Comerţului.

Conform portalului instanţelor de judecată, termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor apărute după deschiderea procedurii de insolvenţă este 13 ianuarie 2017, iar următorul termen de judecată este programat pe 23 februarie 2016. (sursa foto: facebook.com)