O Casă de Avocatură a cerut insolvenţa AGRODELTA SIREASA… firmă cu un capital social de 732 milioane lei… deţinută de fostul senator TRAIAN RECE

Controlată de fostul parlamentar Traian RECE (foto), societatea AGRODELTA SIREASA SA (CUI/CIF: 3053840) s-a clasat anul trecut pe locul II în clasamentul celor mai mari exploatatori de terenuri arabile din România care au solicitat subvenţia unică pe suprafaţă, iar valoarea activelor imobilizate la 31 decembrie 2017 era de 835,26 milioane lei… din care 732.122.010 lei reprezintă capitalul social!

Această valoare extraordinară se datorează unei şmecherii – capitalul social a fost majorat (în 2014) cu aport în natură în valoare de 729.219.000 lei (164.635.292 euro), constând în „37 cupoane din Obligaţiunea Externă Amortizabilă Seria/Nr.075402/1929, emisă de Statul Român pentru împrumutul public de reîntregire şi dezvoltare a României, în franci aur (500 GF)”!

În lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an, sediul social al firmei (mutat recent în Bucureşti) şi ferma de la Sireasa au fost vizitate de mascaţi, iar conform presei locale procurorii DIICOT vizează următoarele „realizări”: grup infracţional organizat, evaziune fiscală, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate a bunurilor aparţinând unei societăţi comerciale, tentativă la fraudarea fondurilor UE, spălare de bani, infracţiunea continuată de uz de fals, instigare la fals intelectual, înşelăciune în formă continuată (detalii AICI). Conform unor surse judiciare, cercetările vizează şi operaţiunea de majorare a capitalului social.

Pentru că belelele vin de obicei „în lanţ”, AGRODELTA SIREASA SA s-a trezit luna aceasta şi cu o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă, depusă pe 4 decembrie 2018 de Societatea Civilă de Avocaţi DINCĂ şi ASOCIAŢII, demers care a dus la constituirea Dosarului nr.3720/93/2018 de la Tribunalul Ilfov.

Menţionez că această speţă va fi judecată de instanţa din Ilfov, deşi firma are sediul social în Bucureşti, pentru că Legea 85/2014 stabileşte că astfel de solicitări „sunt de competenţa tribunalului sau, dacă este cazul, a tribunalului specializat în a cărui circumscripţie debitorul şi-a avut sediul social/profesional cel puţin 6 luni anterior datei sesizării instanţei„. Încă nu a fost stabilită/anunţată data primului termen de judecată. (sursa foto: dcnews.ro)