Cristian Laurenţiu DULAMĂ – unic asociat şi administrator OLIMPUS TRADE SRL
OLIMPUS TRADE SRL Piatra Neamţ (CUI 9028773) este o societate – înfiinţată în decembrie 1996 – care are ca obiect principal de activitate „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare” (cod CAEN: 4719). Capitalul social este de 1.000 lei, fiind deţinut în totalitate de Laurenţiu Cristian DULAMĂ (47 de ani împliniţi pe 3 iulie), acesta deţinând şi funcţia de administrator (de la înfiinţarea firmei). Pentru că există o problemă în ceea ce priveşte unul din prenumele acestui individ, pe care nu a catadicsit să o lămurească până în prezent, îi voi spune în continuare „Amedeo” DULAMĂ (prietenii ştiu de ce!)
Apartamentul unde figurează sediul social al firmei (Piatra Neamţ, bd. 9 Mai, bl.A13, scA, et.1, ap.5) pare a fi achiziţionat „pe firmă” din moment ce, în urmă cu vreo doi ani, Primăria Piatra Neamţ atrăgea atenţia societăţii OLIMPUS TRADE SRL că nu are asigurare obligatorie (AICI, pozitia 6).
Probabil şi în primii ani de existenţă, dar cu siguranţă în ultimii 10, OLIMPUS TRADE SRL a fost o adevărată „lipitoare” la bugetul local, Primăria Piatra Neamţ încheiind mai multe contracte cu această firmă. Conform site-ului romaniacurata.ro, în perioada 2007-2011, municipalitatea pietreană a încheiat cu firma lui DULAMĂ cel puţin următoarele contracte:
- 2007 – achiziţionare şi montare pardoseală sala de sport Colegiul Gh. Cartianu. Cerere de ofertă – 82.355 LEI
- 2008 – lucrări de reparaţii interior şi faţadă sala de sport Şcoala Generală nr.5. Cerere de ofertă – 125.879 LEI
- 2008 – reparaţii la grupuri sanitare, Grădiniţa nr.9 a Şcoalii nr.3. Cerere de ofertă – 39.982 LEI
- 2008 – reparaţii la grupuri sanitare, Şcoala nr.3. Cerere de ofertă – 229.997 LEI
- 2008 – reparaţii la grupuri sanitare, Grădiniţa nr.6 a Şcolii Generale nr.3. Cerere de ofertă – 47.490 LEI
- 2008 – refacere faţadă bloc B18 (Viitorului), P-ţa 22 Decembrie. Cerere de ofertă – 121.431 LEI
- 2009 – proiectare mansardă şi execuţie reabilitare termică cu mansardă la blocul 146, strada Mărăţei. Cerere de ofertă – 1.010.073 LEI
- 2011 – execuţie reabilitare termică la blocul V2, str. Orhei. Cerere de oferta – 1.068.852 LEI
Se poate remarca faptul că toate lucrările au fost obţinute prin cerere de ofertă, TOATE CONTRACTELE vizează LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII, iar numărul de angajaţi din 2007-2009 a fost de 4-6 persoane, unul dintre salariaţi fiind soţia lui „Amedeo” DULAMĂ, după cum precizează acesta în declaraţiile de avere depuse de-a lungul timpului. Deşi era plătit cât un muncitor calificat, doamna DULAMĂ a fost şi se pare că încă mai este angajată ca director executiv. Anul trecut, firma a avut un singur angajat.
În perioadă în care OLIMPUS TRADE SRL a supt de la bugetul Primărieie Piatra Neamţ, administratorul DULAMĂ era director la PARKING SA, societate controlată de Consiliul Local Piatra Neamt (tot primăria, cum ar veni). Mai mult, în acelaşi timp, „Amedeo” era membru AGA la HIDROSERV BISTRIŢA, precum şi membru CA la DRUPO NEAMŢ SA, firmă (în insolvenţă, în subordinea Consiliului Judeţean Neamţ) care se ocupă cu lucrări de construcţii (în special de drumuri). Dar ţinînd cont de faptul că OLIMPUS TRADE SRL nu e firmă de construcţii (!), ci de comerţ, putem spune că nu e niciun conflict de interese. Nici măcar de etică. Dar tocmai „comerţul” e problema!
Contractul cu CNI – bomboana de pe coliva OLIMPUS TRADE?
Pe 17 mai 2010, Compania Naţională de Investiţii (CNI) publică o invitaţie de participare pentru atribuirea unui contract de achiziţie publică de lucrări, acesta vizând Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani (Neamţ). Din acest anunţ, trebuie remarcate criteriile de calificare (nu sunt criterii de departajare, ci de calificare, fac parte din categoria „condiţii de participare”) şi valoarea estimată (537.000 euro la cursul din ziua respectivă).
Pe 15 septembrie 2011, este publicat anunţul de atribuire, din care aflăm că au fost 4 ofertanţi, dar „cel mai tare din parcare” a fost OLIMPUS TRADE SRL, iar contractul (semnat 16 august 2010, cu un an în urma publicării acestui anunţ) se cifrează la 1.608.561,58 lei, adică 71,5% din valoarea estimată. Şi în anunţul de atribuire se menţionează faptul că avem de-a face cu „lucrări de construcţii complete sau parţiale şi lucrări publice „.
DE REŢINUT: contractul (nr.111) a fost încheiat pe 16 august 2010. Pe 28 septembrie 2010, adică după o lună şi ceva, Registrul Comerţului notifică faptul că a fost modificat actul constitutiv al societăţii OLIMPUS TRADE SRL, ca urmare a actului adiţional depus de asociatul unic Dulamă Laurenţiu Cristian privind:
„Extinderea obiectului de activitate cu următoarele activităţi:
- 4110 – dezvoltare (promovare) imobiliară;
- 4120 – lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale;
- 4211 – lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor;
- 4212 – lucrări de construcţie a căilor ferate de suprafaţă şi subterane;
- 4213 – construcţia de poduri şi tuneluri;
- 4222 – lucrări de construcţie a proiectelor utilitare pentru electricitate şi telecomunicaţii;
- 4221 – lucrări de construcţie a proiectelor utilitare pentru fluide;
- 4291 – construcţii hidrotehnice;
- 4299 – lucrări de construcţie a altor proiecte inginereşti n.c.a.;
- 4311 – lucrări de demolare a construcţiilor;
- 4312 – lucrări de pregătire a terenului;
- 4313 – lucrări de foraj şi sondaj pentru construcţii;
- 4321 – lucrări de instalaţii electrice;
- 4322 – lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat;
- 4329 – alte lucrări de instalaţii pentru construcţii”.
Aceste menţiuni au fost publicate în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, nr.4276 din 13 octombrie 2010 (paginile 23-24).
Se observă foarte clar că OLIMPUS TRADE SRL întâi a câştigat cerere de oferte şi a semnat contractul cu CNI şi abia apoi şi-a actualizat domeniul de activitate cu codurile CAEN necesare derulării activităţii. Şi atunci despre ce criterii de calificare este vorba? Mai mult, şi contractele încheiate cu Primăria Piatra Neamţ au aceeaşi problemă: firma nu era abilitată să efectueze lucrări de construcţii, de instalaţii sanitare (toaletele nu cred că se racordează wireless la canalizare). Acum rămâne de văzut dacă Primăria Piatra Neamţ şi Compania Naţională de Investiţii au trecut cu vederea lipsa acestor obiecte de activitate din statutul societăţii sau DULAMĂ a prezentat documente „contrafăcute”. La ce vânzoleală este în vremurile de azi, chiar că nu cred că o să rămână aşa, pe ideea că „mortul de la groapă nu se mai întoarce”.
Şi pentru ca „balul să fie bal”, contractul cu CNI a avut o cu totul altă valoare decât cea prevăzută iniţial. Astfel, conform declaraţiei de interese a lui DULAMĂ din 26.03.2013, contractul a avut o valoare (finală) de 2.974.216 lei. Şi nu putem vorbi de o eventuala interpretare „cu sau fără TVA”, pentru că de la 1,6 milioane lei nu se ajunge la 2,97 milioane lei chiar dacă adăugăm TVA de 24%. Dar contractele se semnează în valori fără TVA, pentru că această taxă se poate modifica pe parcurs.
Concluzionând, sunt minim 3 întrebări la care ar trebui să răspundă cineva:
- Cum a atribuit Primăria Piatra Neamţ contracte vizând lucrări de construcţii unei firme care nu avea aşa ceva în obiectul de activitate;
- Cum a atribuit CNI contractul pentru Bisericani unei firme care nu îndeplinea condiţiile? De ce s-a suplimentat contractul faţă de suma iniţială?
- Pe DULAMĂ cum îl „mai cheamă”? Cristian apare la Registrul Comerţului, iar Cristinel în declaraţiile de avere pe care (oficial) EL le-a completat. Ori el nu ştie cum îl cheamă, ori datele oficiale de la Registrul Comerţului sunt eronate. E grav în ambele cazuri.
Citiţi şi: