JOLIDON: a mai apărut o datorie de 216 milioane lei. Banca Transilvania contestă decizii importante ale Adunării Creditorilor

La mai puţin de o săptămână de la publicarea tabelului preliminar al creanţelor, s-a desfăşurat prima şedinţă a Adunării Creditorilor societăţii JOLIDON IMPORT EXPORT SRL Cluj-Napoca (CUI 3685073), principalele decizii care au fost adoptate fiind următoarele:

  • alegerea unui Comitet al Creditorilor format din 3 membri: ASTRA RAIL MANAGEMENT Gmbh, ANAF şi MODA – PIERRE (Franţa), surprinzătoare fiind prezenţa societăţii franceze, care deţine o creanţă ce reprezintă doar 0,28% din masa credală cu drept de vot, mult mai mică decât în cazul altor creditori (BCR, BRD, BANCA TRANSILVANIA, ALPHA BANK, INTESA SAN PAOLO etc.);
  • confirmarea administratorului judiciar CII GEORGIU MINODORA LETIŢIA şi stabilirea unui onorariu de 5.000 euro/lună (+TVA);
  • contractarea unui credit de 3.000.000 euro în vederea desfăşurării activităţii curente.

La aceeaşi Adunare a Creditorilor a fost prezentat şi raportul privind cauzele şi împrejurările care au condus la starea de insolvenţă a debitoarei, document pe care administratorul judiciar nu a catadicsit să îl publice în BPI. Legat de acest raport, creditorul BANCA TRANSILVANIA a solicitat completarea cu următoarele informaţii:

  • Analiza detaliată pe creanţele intragrup şi sansele de recuperare a lor/ demersurile ce se intenţionează a se efectua pentru recuperarea lor;
  • Detalierea tranzacţiei încheiate cu «Spot Capital Invest» privind achiziţia acţiunilor «Interdealer Capital Invest» SRL. Rolul acestei tranzacţii având în vedere că «Jolidon» era la acea perioadă în stare de preinsolvenţă.
  • Detaliere fluxuri financiare intragrup în cele 6 luni anterioare deschiderii procedurii.
  • Provenienţa şi vechimea stocurilor lente sau fără mişcare de circa 20,6 milioane lei. Explicaţia privind stoc fără mişcare la 2014 – 0 şi 2,3 milioane lei la 2015.
  • Situaţia detaliată a stocului gajat în favoarea creditorilor din magazinele care au fost închise în ultimii ani.
  • Stadiul recuperării creanţelor deţinute la entităţile afiliate.
  • Situaţia relaţiilor tradiţionale din ultimii ani (2013-2014) unde s-au înregistrat pierderi de CA;
  • Detalierea cheltuielilor cu dobânzile şi penalităţile în 2014-2015;
  • Verificarea şi eventual identificarea persoanelor culpabile privind tranzacţiile în pierdere „Lilly Italia” SPA, „Emmeci” SPA, „Interdealer Capital” etc.

După cum se poate observa din „tonul” acestor solicitări, BANCA TRANSILVANIA sugerează că s-au efectuat mai multe combinaţii care au avut drept scop prejudicierea firmei aflate în pragul insolvenţei şi, implicit, a creditorilor. Desigur, aceste observaţii subliniază faptul că raportul prezentat este cel puţin incomplet, vina aparţinând în totalitate administratorului judiciar.

Pe 21 septembrie 2015, CII GEORGIU MINODORA LETIŢIA a publicat în BPI un raport, dar nu cel referitor la cauze, ci unul „de activitate” (periodic), prin care încearcă să demonstreze că merită „sacoşa de bani” pe care o primeşte lunar ca onorariu. Din acest raport reiese că au apărut două contestaţii la tabelul creditorilor, precum şi o cerere tardivă de înscriere la masa credală. Ciudat este faptul că această cerere tardiv introdusă se referă la o creanţă de 216.468.869 lei, sumă care ar reprezenta cea mai mare datorie către un creditor (ING.GERHARD FILDAN GMBH) şi care ar ridica masa credală la peste 536 milioane lei, valoare care nu se regăseşte în rezultatele financiare raportate de JOLIDON. Chiar dacă administratorul judiciar a respins această solicitare, probabil creditorul se va judeca „până în pânzele albe”, fiind vorba de aproape 50 milioane euro.

Deşi nu este creditorul care a solicitat deschiderea procedurii, BANCA TRANSILVANIA pare hotărâtă să dirijeze procesul şi administratorul judiciar pe „calea cea dreaptă şi legală”, motiv pentru care a depus o contestaţie împotriva Procesului Verbal al Adunării Creditorilor, solicitând anularea hotărârii privind componenţa Comitetului Creditorilor şi a celei privind contractarea finanţării (creditului) de 3 milioane lei.

În ceea ce priveşte anularea hotărârii privind finanţarea, BANCA TRANSILVANIA reclamă faptul că „nu au fost furnizate de către administratorul judiciar informaţii necesare şi complete referitoare la condiţiile de finanţare (gen: perioada de creditare, dobândă), condiţii care sunt absolut necesare a fi cunoscute în vederea adoptării unei hotărâri în cunostinţă”. Altfel spus, încă o bilă neagră la adresa administratorului judiciar. Contestaţia urmează a se judeca pe 7 octombrie 2015. Până atunci… poate mai apar şi alţi nemulţumiţi!

 JOLIDON INPORT EXPORT SRL – raport de activitate (17 septembrie 2015)

 

Citiţi şi:

JOLIDON: ţeapă de 320 milioane lei. 145 de salariaţi şi peste 200 de firme au creanţe la firma ţeparului Gabriel CÎRLIG