Pe 12 decembrie 2012, Tribunalul Neamţ a pronunţat sentinţa finală în Dosarul nr.673/103/2006 privind insolvenţa/falimentul NIELA COMPANY SRL Piatra Neamţ (CUI: 14229595), care spunea aşa: „Dispune închiderea procedurii falimentului debitorului SC NIELA COMPANY SRL. Dispune radierea debitorului din Registrul Comerţului Neamţ. În temeiul art. 136 din Legea privind procedura insolvenţei, descarcă pe lichidator de orice îndatoriri şi responsabilităţi. În temeiul art. 135 din Legea privind procedura insolvenţei, dispune notificarea prezentei sentinţe creditorilor, foştilor administratori, Direcţiei Teritoriale a Finanţelor Publice şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Neamţ pentru efectuarea menţiunilor de închidere a procedurii şi de radiere, precum şi publicarea prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Dispune plata către lichidatorul judiciar C.I.I. FLOREA MARIA-DANIELA a sumei de 2.896 lei, exclusiv TVA, reprezentând diferenţa de onorariu”.
Ce s-a întâmplat în urma acestei decizii a judecătorului sindic? NIMIC! Lichidatorul judiciar (probabil) a încasat banii respectivi şi şi-a pus palma în cur, firma nefiind radiată nici la ora actuală. Despre publicarea vreunei menţiuni în BPI – nici vorbă.
Încă o problemă pentru fostul preşedinte CJ
Conform serviciului RecomOnline, ASTĂZI, 22 august 2016, NIELA COMPANY SRL este o firmă „sub incidenţa Legii 85/2006” deţinută de Doru Albert ARCAN (50 de ani) şi Emilia ARCAN (50 de ani), fiecare cu 50% din capitalul social. Ultima menţiune la Registrul Comerţului a fost efectuată pe 24 octombrie 2008. (detalii AICI)
Această delăsare/neglijenţă (a instanţei, a lichidatorului, a cui o mai fi) nu numai că duce la prezentarea unei situaţii nereale a firmei, dar pune într-o postură dificilă o persoană publică – Emilia ARCAN, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ şi actual consilier personal al preşedintelui CJ. Şi viitor candidat la parlamentare, după unele zvonuri.
Postura este dificilă pentru că Emilia ARCAN nu menţionează în declaraţiile de avere şi de interese calitatea de asociat la această firmă şi asta în contextul în care are deja o problemă cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pe o speţă relativ asemănătoare.
Incompatibilitate din cauza unei dizolvări imaginare
În noiembrie 2015, pe când era doar vicepreşedinte CJ Neamţ, Emilia Arcan a fost „depistată pozitiv la controlul ANI”. Mai exact, Agenţia susţine că „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 octombrie 2012 – 19 decembrie 2013, întrucât a deţinut simultan funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ şi funcţia de administrator al SC EUROPANDRA SRL, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003″.
A fost jale mare la momentul respectiv, i-a plâns de milă mai toată presa locală. Jurnalişti simţitori! Iată ce spunea acuzata atunci, conform ziarulderoman.ro: „Este o poveste mai veche. Eu am fost administrator la o societate, dar, în 2009, am mers la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) şi am cerut dizolvarea societăţii. După ce au apărut informaţii cum că aş fi în stare de incompatibilitate, am mers la ORC şi am cerut explicaţii. Au dat din umeri şi au spus că trebuia să mai trec pe acolo. Nu ştiu de ce aş mai fi făcut asta, fiindcă eu plătisem peste 2.000 de lei pentru întocmirea actelor de dizolvare a firmei. Nu ştiu ce să spun referitor la această chestiune, eu nu am primit niciun răspuns, după ce am trimis documentele justificative”.
Emilia ARCAN ştia din decembrie 2013 că firma nu a fost dizolvată
Ce spune Emilia ARCAN (foto) este corect. DOAR PARŢIAL. În Monitorul Oficial nr.3385 din 25 iunie 2009 este publicată Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor privind dizolvarea şi lichidarea simultată a societăţii, numai că aceasta nu a fost dusă la îndeplinire. Hotărârea asociaţilor este din 9 iunie 2016. Reţineţi această dată!
Dacă Emilia ARCAN a considerat societatea ca fiind dizolvată şi nu ştia că procedura nu a fost finalizată (aşa cum susţinea în noiembrie 2015) , cum de s-a dus la ORC pe 19 decembrie 2013 pentru a se retrage din funcţia de administrator şi din calitatea de asociat?! Mai mult, firma nu a solicitat reluarea procesului de dizolvare, ci suspendarea activităţii pe o perioadă de 3 ani (până pe 19 decembrie 2016). Culmea este că aceste modificări s-au efectuat în condiţiile în care EUROPANDRA SRL a fost declarată INACTIVĂ de către Fisc încă din 28 mai 2009 şi aceasta este probabil cauza pentru care nu s-a derulat dizolvarea/lichidarea. Faptul că la aproape două săptămâni (după decizia Fiscului de inactivare) asociaţii decid dizolvarea şi lichidarea nu pare a fi o simplă întâmplare.
Ca să concluzionez pe această temă:
în decembrie 2013, când s-au înregistrat menţiunile la Registrul Comerţului, Emilia ARCAN ştia că firma nu a fost dizolvată şi ea a figurat ca administrator până atunci. Teoretic nu mai avea ce face pentru a elimina starea de incompatibilitate, practic exista o şmecherie – pe care a utilizat-o, ridicând-o la grad de super-golănie, o fostă colegă de partid!
Victorie (nemeritată?) în prima instanţă
La ora actuală, EUROPANDRA SRL Piatra Neamţ (CUI: 18538720) figurează la Registrul Comerţului cu menţiunea „întrerupere temporară de activitate” şi va reveni automat în funcţiune (dacă nu există alte modificări până atunci) pe 20 decembrie 2016. Este deţinută de Doru Albert ARCAN (100%) şi administrată de Iuliu Alexandru Doru ARCAN (72 de ani), ceea ce înseamnă că trebuia trecută în declaraţiile de avere şi de interese depuse de Emilia ARCAN. Demn de precizat este faptul că familia ARCAN nu poate iniţia procesul de dizolvare/lichidare decât după reactivarea firmei la Fisc (depunerea documentelor contabile şi plata unei amenzi).
Emilia ARCAN a contestat în instanţă decizia ANI şi a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bacău (Dosar nr.783/32/2015). Agenţia a făcut recurs pe 10 mai 2016, dosarul a fost înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 20 mai 2016, dar până în prezent nu a fost stabilit primul termen de judecată.
Să revenim la mortu’ nostru
În Dosarul de insolvenţă/faliment al societăţii NIELA COMPANY SRL – care s-a judecat 6 ani şi jumătate şi a fost deschis la cererea ASIROM SA – Fiscul a avut calitatea de creditor şi chiar a solicitat atragerea răspunderii personale a administratorilor Daniela POPESCU şi Lucian POPESCU şi a fostului administrator Emilia ARCAN pentru suma de 40.485 lei. Nu a avut câştig de cauză nici la recurs.
Cu toate că a fost direct implicat în dosar şi, prin urmare, a aflat sentinţa finală din 12 decembrie 2012, Fiscul nu numai că nu sesizează neîndeplinirea acesteia (radierea firmei), dar declară firma INACTIVĂ în aprilie 2014. Altfel spus, „un gigel” de la AJFP Neamţ a muncit şi a întocmit o documentaţie pentru NIELA COMPANY SRL. Fără să ţină cont de faliment, de decizia instanţei.
Această derulare a evenimentelor arată că instituţiile nu colaborează între ele şi fiecare e cu treaba ei: judecătorul sindic a dat sentinţa şi gata, lichidatorul şi-a luat banii şi „l-a durut la bască” de închiderea procedurii, Fiscul a făcut dosar de inactivare, iar ORC Neamţ nu a făcut nimic pentru că nu a fost solicitat. Superbă ţară, fabuloase instituţii! (surse foto: heronsrook.com; facebook.com/emilyarcan)
DOCUMENT ATAŞAT:
NIELA COMPANY SRL – situaţia firmei la 22 august 2016