OTED GRUP: Triplu faliment şi „inginerie financiară” de un milion de euro

OTED GRUP SA Iaşi (CUI 14733125) a fost unul dintre cei mai mari distribuitori de băuturi alcoolice (şi produse alimentare) din Iaşi, reuşind în 2013 o cifră de afaceri de 42 milioane lei, recordul fiind consemnat în 2009, an încheiat cu vânzări de 54,46 milioane lei. Alte două firme care merită menţionate sunt AVENSI SRL (CUI 16579015) şi VERDICT SRL (CUI 13953688), acestea având ca asociat „firma mamă” OTED GRUP SA.

Pe 14 aprilie 2015, toate cele 3 firme au intrat, la cererea proprie, DIRECT în faliment prin procedură simplificată, situaţie care elimină orice şansă de redresare. Datoriile menţionate în documentaţia depusă la instanţă sunt următoarele:

  • OTED GRUP SA – 13.710.991 lei
  • AVENSI SRL – 1.869.842 lei
  • VERDICT SRL – 2.899 lei. (chiar dacă suma este sub plafonul impus de Legea Insolvenţei, firma a invocat prevederile legale referitoare la insolvenţa grupurilor de firme)

Deşi OTED GRUP SA este o firmă cu active valoroase, lichidator judiciar nu a fost desemnată firma lui Mititelu (aşa cum e „tradiţia locală”), ci CII Apetrei Mărioara, persoană juridică înfiinţată în iulie 2014! Onorariul este pe măsura experienţei acestui practician în insolvenţă – 1.000 lei/lună. Termenul limită pentru înscrierea la masă credală este 29 mai 2015.

Desigur, OTED GRUP nu este nici prima şi nici ultima „firmă de succes” care trage obloanele într-o perioadă în care economia duduie, dacă luăm de bune prostiile debitate de oficialii de la Palatul Victoria. Interesantă în cazul acestei firme este „ingineria financiară” de la finalul anului 2014.

Astfel, pe 10 decembrie 2014, acţionarii Costel-Eduard VIDRAŞC (85,30%) şi Otilia VIDRAŞC (14,70%) au decis „reducerea capitalului social cu 4.580.000 lei, de la 4.700.000 lei la 120.000 lei şi a numărului de acţiuni de la 1.175.000 la 30.000“.

Explicaţia oficială a acestui demers este următoarea: „Motivele reducerii capitalului social sunt legate de faptul că acesta se dovedeşte actual prea mare faţă de nevoile activităţii societăţii, care îşi restrânge activitatea, iar pentru a asigura echilibrul între activul şi pasivul patrimoniului societăţii, acţionarii diminuează capitalul social al societăţii“.

Sărind peste faptul că, atunci când o firmă are probleme financiare, se recurge la un aport de capital, nu la o reducere, să vedem ce s-a urmărit prin această măsură. Diminuarea capitalului social menţionată reprezintă, de fapt, scoaterea din firmă a peste un milion de euro (4,58 milioane lei), bani care sunt returnaţi acţionarilor. Această „inginerie financiară” este legală (un acţionar se poate retrage dintr-o firmă sau îşi poate diminua participarea, dacă nu există sechestru pe acţiuni şi există o hotărâre în acest sens) şi este remarcabilă prin simplitatea ei. Cu un milion de euro în buzunar, priveşti cu alţi ochi falimentul firmei personale şi, implicit, vânzarea bunurilor (in cazul de faţă, inclusiv a unui autoturism Maserati, gajat în favoarea „Unicredit Ţiriac Bank”).

Desigur, există şi varianta ca aceşti bani să fi fost scoşi de multă vreme din firmă, pe parcursul anilor, iar diminuarea capitalului social să reprezinte doar acoperirea pentru suma respectivă. Dar, ţinând cont de faptul că imediat după hotărârea acţionarilor au început să apară refuzurile la plată (raportate la CIP), înclin să cred că banii au fost retraşi din firmă şi returnaţi acţionarilor după 10 decembrie 2014