PETROLUL: datorii de 36 milioane lei, leafă de 15.000 lei/lună pentru beizadeaua Capră

În urmă cu vreo lună şi ceva, televiziunile de sport ne anunţau că la uşa bulăului unde e cazat Daniel Capră (cunoscut în localitate ca patron al echipei de fotbal „Petrolul” Ploieşti) stă un arab cu o pungă de plastic în mâna stângă şi cu una de rafie (cum au basarabenii care vin în România) în mâna dreaptă. În stânga erau 5 milioane de euro pentru Capră, iar în dreapta 25 de milioane de euro pentru investiţii. Aaaa… era să uit. Arabii erau de la PSG.

Dacă nu ştiţi cine e PSG, sigur nu ştiţi cine e „Petrolul” sau Capră. Prin urmare, îmi cer scuze că v-am deranjat cu acest articol! Dar, dacă tot m-am apucat, hai să-l termin…

La Ploieşti, există o echipă de fotbal. Se numeşte „Petrolul”. Îşi desfăşoară activitatea economică (surprinzător, cică echipele de fotbal desfăşoară activitate economică!) prin intermediul societăţii FOTBAL CLUB PETROLUL SA (CUI 11655790). Societate care este în insolvenţă.

Administratorul judiciar al insolventei FOTBAL CLUB PETROLUL SA a publicat un raport al „realizărilor” acestei societăţi. Îl obliga legea, nu de altceva. Din acest raport reiese faptul că:

Rezultatul exerciţiului obţinut de societate în perioada 2012-2014 este următorul:

  • 2012: pierdere în valoare de 12.039.244 lei
  • 2013: profit în valoare de 6.668.190 lei
  • 2014: pierdere în valoare de 6.103.635 lei

Administratorul judiciar spune că „la sediul debitoarei (FOTBAL CLUB PETROLUL SA – n.r.) este în curs de desfăşurare un control de fond efectuat de organele de specialitate ale ANAF” şi mai adaugă: „pe rolul Tribunalului Prahova există un dosar penal nr.8837/105/2014 în curs de soluţionare, care vizează infracţiuni de evaziune fiscală, în care o parte din membrii organelor de conducere ale clubului sunt inculpaţi, iar SC Fotbal Club Petrolul SA are calitatea de parte responsabilă civilmente”.

După acest „raport privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă” (pe care cei interesaţi îl găsesc la finalul articolului), a venit şi tabelul preliminar al creditorilor, din care reiese faptul că FOTBAL CLUB PETROLUL SA are datorii de 35,9 milioane lei (totalul din tabelul ataşat e uşor greşit, a venit ulterior administratorul judiciar cu o erată), de aproape 4 ori mai mari faţă de cele declarate (în bilanţ) la finalul anului 2013.

Vă las plăcerea de a studia tabelul creditorilor, dar fac câteva menţiuni pentru cei care nu au răbdarea să parcurgă cele peste 100 de poziţii:

  • Cosmin Contra are de recuperat 150.000 euro
  • Adrian Mutu ar trebui să primească 120.000 euro
  • „Renegaţii” Geraldo şi Teixeira au fost ţepuiţi (până acum) de 61.600 euro şi, respectiv, 116.100 euro
  • Daniel Capră nu şi-a încasat salariul pe luna noiembrie 2014, în valoare de 19.398 lei (asta e leafa netă, din moment ce a fost trecută în tabel); în plus, el cică a mai împrumutat firma cu 110.314,41 lei (creanţă chirografară)
  • Juniorul Daniel Alexandru Capră (22 de ani) era (poate chiar mai este) angajat cu o leafă de aproximativ 15.000 lei/lună (sumă netă), la masa credală fiind înscris cu valorile aferente lunilor noiembrie şi decembrie 2014 (14.990 lei + 15.000 lei).

Cam aşa stau lucrurile la FOTBAL CLUB PETROLUL SA. Deşi datoriile reprezintă cifra de afaceri pe doi ani, deşi unii sponsori importanţi („Bergenbier”, de exemplu) au renunţat la colaborarea cu „lupii negri” (pentru că o firmă serioasă nu îşi asociază numele cu nişte faliţi şi evazionişti, pe deasupra), deşi jucătorii sunt neplătiţi de luni de zile şi, prin urmare, vor pleca liberi de contract, deşi echipa nu are voie să joace în cupele europene (de unde ar putea încasa sume importante), deşi, deşi, deşi… administratorul judiciar (reprezentat de o femeie!), ne spune că: „având în vedere faptul că SC FOTBAL CLUB PETROLUL SA activează în domeniul sportului cu balonul rotund cu o tradiţie de 90 ani, luând în considerare poziţia în care se afla în Liga I de fotbal, şansele de redresare există (…) apreciem că activitatea debitoarei poate fi redresată în baza unui plan de reorganizare, cu consecinţa reinserţiei în circuitul economic normal”.

… Şi marmota învelea ciocolata!

 

 FOTBAL CLUB PETROLUL – raport cauze insolvenţă

 FOTBAL CLUB PETROLUL – tabel preliminar creditori