RAIFFEISEN BANK: Dobândă de 10 cenţi pentru un depozit de 1.000 USD pe 12 luni… din care ia şi statul impozit de un cent!

Pentru că trăin într-un stat membru UE care urmează să adere la moneda europeană (teoretic, cel puţin), RAIFFEISEN BANK (România) s-a gândit să elimine din ofertă depozitele în euro! Am aflat această informaţie de pe contul de Facebook al lui Adrian HALPERT… şi m-am dus pe site-ul raiffeisen.ro.

Prima surpriză a fost că banca românească cu capital autriac oferă posibilitatea de a constitui depozite în dolari americani… şi în lei (nu şi în euro, după cum „am stabilit deja”).

Numai că depozitele în USD sunt o ofertă mizerabilă din partea băncii… pentru că dobânda este de 0,01% pe an. Conform simulatorului/calculatorului online, cine depune 1.000 USD pe termen de 12 luni… beneficiază de o dobândă brută de 10 cenţi. Şi pentru că dobânda reprezintă un venit… hop şi statul cu un impozit! De un cent în acest caz. Şi astfel, după 12 luni în care banca s-a folosit de cei 1.000 USD, primeşti o dobândă de 9 cenţi. Asta dacă nu cumva există vreun comision la retragere şi, astfel, poţi ajunge în situaţia de a ridica mai puţin decât ai depus în urmă cu un an.

Această „ofertă” este clar concepută pentru a elimina şi depozitele în dolari americani, aşa cum înţeleg că s-a procedat şi în cazul planului de economisire pentru copii. La depozitele în lei de la RAIFFEISEN BANK, dobânda încă nu a ajuns la 0,01%… dar e mult sub inflaţie. Altfel spus, nu există niciun motiv să ţineţi banii în depozite la această bancă. (sursa foto: printscreen raiffeisen.ro)